Πολιτική|12.06.2022 15:56

Μαρία Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Αύξηση καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας- Σπάει η κουλτούρα της σιωπής

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» και «η κουλτούρα της σιωπής επιτέλους σπάει». Αυτό υπογραμμίζει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα σε  συνέντευξη της στο ethnos. gr.

Ειδικότερα επισημαίνει πως «ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια από τους επιστήμονες του δικτύου δομών μας». Και  υπογραμμίζει πως επίκειται η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης «που θα έχει ως αντικείμενο την εξέταση όλων των καίριων ζητημάτων, όπως το πλαίσιο τυποποίησης, τιμωρίας και έκτισης των ποινών των αδικημάτων για την ενδοοικογενειακή βία και των σχετικών αλλαγών που χρειάζονται να γίνουν».

Η Μαρία Συρεγγέλα αναφέρεται εκτενώς και στις κινήσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό ζήτημα, επισημαίνοντας πως έχουν δρομολογηθεί σημαντικές παρεμβάσεις  για τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων. Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών έως τις 5.30 το απόγευμα. Παράλληλα η υφυπουργός στη συνέντευξη της εστιάζει στις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη  για να αρθούν  τα εμπόδια και οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και να αναγνωριστεί η ισότιμη θέση των γυναικών στον εργασιακό χώρο.

Χαρακτηρίσατε την αντιμετώπιση του δημογραφικού ως μία από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Ποια μέτρα λαμβάνει η χώρα;

Είναι γεγονός ότι το δημογραφικό αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας και για ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, η μείωση του ποσοστού γονιμότητας και η παράλληλη αύξηση του προσδόκιμου ζωής, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα το 2050, να έχει λιγότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους, με έναν στους τρεις να είναι άνω των 65 ετών. Ωστόσο, η κυβέρνηση μας κοιτάει την απειλή του δημογραφικού ζητήματος «κατάματα» και προωθεί μέτρα και πολιτικές για την αντιμετώπισή του. Προχωράμε σε σημαντικές παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικογένειας και των εργαζόμενων γονέων, την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Με πρωτοβουλίες, όπως η θέσπιση γονικών αδειών, το επίδομα γέννησης παιδιού, μείωση ΦΠΑ για βρεφικά είδη, περισσότεροι βρεφονηπιακοί σταθμοί, το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» και η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις, ενδυναμώνουμε τον θεσμό της οικογένειας και αντιμετωπίζουμε σοβαρά και υπεύθυνα το δημογραφικό πρόβλημα. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και η πρωτοβουλία, επέκτασης του ωραρίου των παιδικών σταθμών και των δημοτικών έως τις 5.30 το απόγευμα. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής και με επίκεντρο τη νέα γενιά,  εκπονούμε πρόγραμμα στέγης για νέους και νέες και παρέχουμε φορολογικά και άλλα κίνητρα για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Ελληνίδων με στόχο την αναστροφή του φαινομένου brain drain.

Μια ακόμα γυναίκα δολοφονήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον σύζυγό της, ενώ έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες στη γραμμή SOS 15900 για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μήπως ήρθε η ώρα για ένα αυστηρότερο πλαίσιο και για τη νομική αναγνώριση  του όρου γυναικοκτονία;

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των καταγγελιών για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ολοένα και περισσότερες γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη και το θάρρος να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια από τους επιστήμονες του δικτύου δομών μας. Η κουλτούρα της σιωπής επιτέλους σπάει. Οι γυναίκες θύματα καταγγέλλουν τις κακοποιητικές συμπεριφορές που βίωσαν ή βιώνουν με μεγαλύτερη ευκολία, αφού πλέον έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο προστασίας και υπάρχουν άνθρωποι, επιστημονικό προσωπικό, πάντα σε ετοιμότητα να ακούσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες, να τις στηρίξουν, να τις συμβουλεύσουν και να τις βοηθήσουν να ξεφύγουν από κακοποιητικές σχέσεις.

Αυτή τη στιγμή τα ειδεχθή εγκλήματα της βίας κατά των γυναικών (σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής), με αποκορύφωμα τη δολοφονία γυναικών από τους συντρόφους/συζύγους τους ή από μέλος της οικογένειάς τους, δηλαδή τις γυναικοκτονίες, τιμωρούνται με βάση τον Ποινικό Κώδικα και το ν. 3500/2006 για την ενδοοικογενειακή βία. Μάλιστα με τις πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές και το πλαίσιο έκτισής τους για τους δράστες τέτοιων εγκλημάτων κατά γυναικών και παιδιών.

Παρ' όλα αυτά, όπως είναι γνωστό, επίκειται η σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, που θα έχει ως αντικείμενο την εξέταση όλων των καίριων ζητημάτων, όπως το πλαίσιο τυποποίησης, τιμωρίας και έκτισης των ποινών των αδικημάτων για την ενδοοικογενειακή βία και των σχετικών αλλαγών που χρειάζονται να γίνουν στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στον χώρο εργασίας αλλά και να πλήττονται από την ανεργία σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες. Τελικά, πόσο εύκολο είναι να αντιμετωπιστούν ανάλογα φαινόμενα; 

Καταβάλλουμε άοκνες προσπάθειες για να άρουμε τα εμπόδια και τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και να αναγνωριστεί η ισότιμη θέση των γυναικών στον εργασιακό χώρο. Εκσυγχρονίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τα δικαιώματα και τις διευκολύνσεις των εργαζομένων γονέων, προστατεύουμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους και διασφαλίζουμε ίσες επαγγελματικές ευκαιρίες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Υιοθετούμε μέτρα και δράσεις όπως το Σήμα Ισότητα στις επιχειρήσεις και βελτιώνουμε τις συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να συνδυάζουν τις οικογενειακές ευθύνες με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις.

Με τον νέο εργασιακό νόμο, οι γονείς μπορούν πλέον να ρυθμίσουν τον χρόνο εργασίας τους με τρόπο που να εξυπηρετεί τις οικογενειακές τους ανάγκες, ενώ με τη χρήση των νέων αδειών από τους πατέρες, όπως η άδεια πατρότητας και η γονική άδεια, στηρίζουμε ουσιαστικά τη γυναικεία απασχόληση και αντιμετωπίζουμε την υποεκπροσώπηση των γυναικών στην εργασία.

Βέβαια, δεν αρκεί μόνο το νομοθετικό πλαίσιο, αλλά είναι απαραίτητη και η αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας. Οφείλουμε όλοι και όλες -εργοδότες/τριες και εργαζόμενοι/ες- να αντισταθούμε και να καταπολεμήσουμε ριζωμένα στερεότυπα που αποδίδουν συγκεκριμένους ρόλους στις γυναίκες. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που ευνοούν την ίση και ισότιμη συμμετοχή των γυναικών και των ανδρών στην εργασία.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως θα είστε υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας. Ποιο κατά τη γνώμη σας θα είναι το διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης;

Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στο μέλλον των Ελληνίδων και των Ελλήνων, των παιδιών, των νέων και των ατόμων κάθε ηλικίας. Κύριο μέλημά μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, κάτι που αποδεικνύουμε καθημερινά με τις πράξεις μας. Δημιουργούμε δράσεις και παίρνουμε μέτρα που έχουν τον πολίτη στο επίκεντρο. Προστατεύουμε και στηρίζουμε τους πιο ευάλωτους, δημιουργούμε μια κοινωνία ασφάλειας και συμπερίληψης.

Όλα τα στελέχη της παράταξης είμαστε στο πλευρό του Πρωθυπουργού και μαζί στον αγώνα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή, με πολλές και ίσες ευκαιρίες για όλες και όλους και φωτεινή προοπτική για τα παιδιά μας.

υπουργείο Εργασίαςενδοοικογενειακή βίαΝέα ΔημοκρατίαΜαρία Συρέγγελαγυναικοκτονίαειδήσεις τώρα