Πολιτική|14.06.2022 19:38

Βέβαιη για συνέχιση της τουρκικής προκλητικότητας όλο το καλοκαίρι η Αθήνα - Τρία σενάρια εξετάζονται σε στρατιωτικό επίπεδο

Newsroom

Σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου με το υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας, με την κυβέρνηση και τα επιτελεία να εξετάζουν όλα τα σενάρια κλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Η Αθήνα εξάλλου δεν τρέφει αυταπάτες και είναι βέβαιη πως το κρεσέντο τουρκικής προκλητικότητας θα κρατήσει πολύ και σίγουρα ολόκληρο το καλοκαίρι, όπως μετέδωσε το OPEN.

Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, η Αθήνα προετοιμάζεται διπλωματικά για τις δύο πολύ κρίσιμες Συνόδους, μία της ΕΕ και μία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (στις 24 Ιουνίου στη Μαδρίτη) στην οποία θα παρευρεθεί και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ήδη το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους συμμάχους για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα και θα τους θέσει το ερώτημα «πώς μία χώρα που βρίσκεται στη συμμαχία προχωρά σε συνεχόμενη εμπρηστική ρητορική κατά της Ελλάδας και απειλεί στο Αιγαίο».

Τρία σενάρια εξετάζονται σε στρατιωτικό επίπεδο

Παράλληλα, όπως μετέδωσε στο OPEN, όλα τα σενάρια εξετάζονται και σε στρατιωτικό επίπεδο.

  • Ένα από αυτά αποτελεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, κάτι που η Άγκυρα έχει κάνει τον Φεβρουάριο του 2020, όταν άνοιξε μονομερώς τα σύνορα στον Έβρο.
  • Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται αφορά την αποστολή ερευνητικού σκάφους εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όπως είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2020, και η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία έφτασε σε οριακό σημείο.
  • Ένα τρίτο σενάριο που εξετάζει κυβέρνηση και επιτελεία είναι η αποστολή ενός Γεωτρύπανου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, εντός της περιοχής που ορίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως εμπίπτει στην Έλληνοαιγυπτιακή συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές και στρατιωτικά επιτελεία υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε προκλητική ή επιθετική ενέργεια.

Η κατηγορηματική καταδίκη της Αθήνας στις νέες τουρκικές προκλήσεις και οι αιχμές στις ίσες αποστάσεις Στόλντενμπεργκ

Κατηγορηματικά απορρίπτει η Αθήνα τις άνευ προηγουμένου επιθέσεις που εκπορεύονται από τα πιο επίσημα χείλη της τουρκική ηγεσίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πλέον σε κάθε ομιλία του απειλεί ενώ χτες το απόγευμα δήλωσε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τις περιοχές που σκοπεύει να στείλει το γεωτρύπανό της. 

«Ως μία χώρα που περιστοιχιζόμαστε από 3 θάλασσες, κάνουμε αισθητή την παρουσία μας όχι μόνο στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και στην ανατολική Μεσόγειο. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων επί των υδρογονανθράκων σε κάθε πλατφόρμα. Εμείς ούτε χέρι απλώνουμε πάνω στα δικαιώματα των άλλων, ούτε παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κλέφτες», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν

Την ίδια ώρα η Αθήνα απαντά με σαφή τρόπο στην Άγκυρα. «Η αποτρεπτική μας ισχύς είναι υπέρ επαρκής προκειμένου να διασφαλίσει την πλήρη προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων πράγμα που είναι γνωστό σε όλους. Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία οι οποίοι είναι αντιπαραγωγικοί και εκτός του κεκτημένου του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικόνομου. 

Νωρίτερα μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN «Ώρα Ελλάδος» ο διεθνολόγος και βουλευτής Νέας Δημοκρατίας της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου σημείωσε ότι με την Τουρκία έχουμε κάθε μέρα και μία προκλητική δήλωση από ότι φαίνεται αυτό είναι το μοντέλο της τελευταίας περιόδου. Η Αθήνα όμως όπως ξέρετε πολύ καλά στέκεται πάντα με ευθύνη και ψυχραιμία.

Παράλληλα από τα Κατεχόμενα  ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε και πάλι για λύση δύο κρατών στην Κύπρο ενώ αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας ότι «υποστηρίζουμε πλήρως τόσο τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής σχετικά με τα Βαρώσια όσο και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα.  Θα πρέπει να απαντήσουμε στα λόγια αποστράτων αξιωματικών; Αν ήταν κάποιος ανώτερος αξιωματικός στο παρελθόν , τότε θα είχε κάνει αν είχε τα κότσια. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να παρηγορούνται με τόσο κενά λόγια. Βασικά να ακούσουν καλύτερα τι λέει και το σκέφτεται ο ελληνικός λαός και ο ελληνοκυπριακό λαός για τη δύναμή της Τουρκίας».

Άμεση ήταν η απάντηση της Αθήνας αναφέροντας ότι η Ελλάδα έχει απορρίψει με τα επιχειρήματα βασισμένα στο Διεθνές Δίκαιο όλες τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι «δε θα μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση δηλώσεων καθώς έχουμε απαντήσει με χάρτες και επιστολές στο σύνολο των αίωλων τουρκικών αιτιάσεων.Η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και τεκμηριωμένα».

Ίσες αποστάσεις από Στόλντεμπεργκ στα ελληνοτουρκικά

Παράλληλα για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ζητά διάλογο όμως ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι  υπό τις δύσκολες νέες περιστάσεις οι σύμμαχοι δεν πρέπει να προβαίνουν σε προκλητικές δηλώσεις σε ενέργειες.

«Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια η ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά στα ζητήματα αυτά. «Η ελληνική κυβέρνηση πάντοτε γνωστοποιεί τις θέσεις της στους συμμάχους και βλέπουμε την ομόφωνη και ομόθυμη καταδίκη από το State Department το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον καγκελάριο. Βλέπουμε την αποδοχή των θέσεων και την απήχησή τους επειδή εδράζονται στο διεθνές δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Μπαχτσελί: Η Τουρκία να ορίσει την ΑΟΖ της στην Ανατολική Μεσόγειο

Τα βήματα που πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα στο Αιγαίο και την ανατ. Μεσόγειο, προανήγγειλε σήμερα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο εθνικιστής εταίρος της κυβέρνησης Ερντογάν. Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) είπε ότι η Τουρκία πρέπει να κηρύξει επισήμως την ΑΟΖ της και να θέσει υπό την κυριαρχία της -με αυτόν τον τρόπο- νησιά και βραχονησίδες που ‘ανήκουν’ -κατά την τουρκική άποψη- στην Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την Τουρκία, σύμφωνα με τον Μπαχτσελί είναι τα εξής:

  • Πρώτα απ' όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τον νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του.
  • Στο νόμο που θα εγκριθεί θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό των Χωρικών Υδάτων.
  • Πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.
  • Σε δεύτερο στάδιο, πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία, και τέλος, πρέπει να κοινοποιήσουμε αυτό το νέο status quo στα Ηνωμένα Έθνη.
  • Οι εν λόγω γεωγραφικοί σχηματισμοί πρέπει να τεθούν υπό τη δικαιοδοσία των πολιτικών διοικήσεων που βρίσκονται κοντά στις ακτές (της Τουρκίας).
  • Σε τρίτο στάδιο, θα πρέπει να ανακοινώσουμε μια NAVTEX αορίστου, που θα καλύπτει τα κυριαρχικά δικαιώματα των γεωγραφικών σχηματισμών, που ανήκουν στην Τουρκία.

Όλες οι ειδήσεις

Αντιπαράθεση Ακάρ με Έλληνες βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη για ΡΚΚ και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Novartis: Παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και δύο ακόμα εισαγγελείς

Προμαχώνας: Πού κατευθύνονταν τα «πακεταρισμένα» λιοντάρια που πέρασαν από το τελωνείο - Η ιστορία πίσω τους

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑιγαίοΝΑΤΟΤουρκίαελληνοτουρκικάειδήσεις τώρα