Πολιτική|15.06.2022 07:20

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα καύσιμα - Οι αναφορές Μητσοτάκη στις τιμές και τα μηνύματα στην Άγκυρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με την ακρίβεια να «πιέζει» τα νοικοκυριά και την τουρκική προκλητικότητα να εντείνεται η κυβέρνηση χαράσσει την στρατηγική των επόμενων μηνών, μέσα σε ένα ρευστό σκηνικό. Στο μέτωπο των ανατιμήσεων αναζητούνται νέα μέτρα για την τιθάσευση των τιμών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει χθες πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέα παρέμβαση στα καύσιμα.

«Πράγματι, η χώρα μας έχει σχετικά αυξημένες τιμές βενζίνης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί; Διότι διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους στη βενζίνη» σημείωσε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας ωστόσο εκ νέου τη συζήτηση για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» σημείωσε «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σάς δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από εδώ και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο».

Ουσιαστικά αυτό που προκρίνεται είναι ένα «fuel pass 2», με διευρυμένα κριτήρια καθώς φαίνεται πως υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο. Με την ανηφορική πορεία στην τιμή της βενζίνης να μην λέει να σταματήσει στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων αλλά και το ύψος της ενίσχυσης. Βέβαια πρέπει να επισημανθεί πως θα είναι ένα μέτρο με συγκεκριμένη διάρκεια ζωής, όπως έγινε και με το «fuel pass 1»

Αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά - απέναντι στο ασφυκτικό πρεσάρισμα της αντιπολίτευσης- είναι πως το πρόβλημα των ανατιμήσεων σχετίζεται με τις διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο είναι δεδομένο πως όσο η ακρίβεια ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς τόσο θα φουντώνει η συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης.

Τα μηνύματα στην Άγκυρα

Με την τουρκική πλευρά να συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα ο πρωθυπουργός έστειλε χθες μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς» σημείωσε, λέγοντας ότι η χώρα έχει μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και πολύ ισχυρούς συμμάχους

Μετά το «Μητσοτάκης γιόκ» του Τούρκου προέδρου το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να γίνει μία νέα συνάντηση ανάμεσα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Έλληνα πρωθυπουργό. « Θεωρώ ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε. Και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε «πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι αιτιάσεις της Τουρκίας έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδος επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Παράλληλα τόνισε πως δεν θα υιοθετήσει αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία, καθώς «θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα».

Ουσιαστικά στην κυβέρνηση δεν θέλουν να μπουν σε ένα πινγκ - πονγκ δηλώσεων με την τουρκική πλευρά και εστιάζουν περισσότερα σε μια εκστρατεία ενημέρωσης. Το θέμα θα τεθεί από την ελληνική πλευρά τόσο στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 Ιουνίου, όσο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα.

Το βασικό επιχείρημα της Αθήνας είναι πως σε αυτή τη συγκυρία θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις ΗΠΑ να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και αυτό που τονίζεται είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές στην διεθνή σκηνή αναθεωρητικές πρακτικές.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν