Το «σίκουελ» του fuel pass, το γράψε - σβήσε των μέτρων και η… επιστροφή των spreads
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε το κύμα των ανατιμήσεων να μην λέει να κοπάσει η κυβέρνηση αναζητά νέα μέτρα στήριξης για να απορροφήσει μέρος των κραδασμών στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να κρατήσει εφεδρείες με δεδομένο πως οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι. Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα θα ανακοινώνονται σε δόσεις και η αρχή θα γίνει από μια νέα παρέμβαση στην τιμή της βενζίνης, που φλερτάρει με τα 2,5 ευρώ.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια επανάληψη του μέτρου του fuel pass, που θα έχει τρίμηνη διάρκεια προκειμένου στη συνέχεια να αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες το «ανανεωμένο» fuel pass στόχος είναι να καλύψει μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων και να προβλέπεται μεγαλύτερο ποσό (με το ταβάνι να αυξάνεται πέρα από τα 50 ευρώ). Πάντως παρά το ασφυκτικό πρεσάρισμα της αντιπολίτευσης το ενδεχόμενο μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα παραμένει εκτός συζήτησης, με το επιχείρημα πως αυτό θα είχε μεγάλο κόστος.
Από εκεί και πέρα στο οικονομικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής και στόχος είναι να μην υπάρξουν άμεσα ανακοινώσεις για πρόσθετα μέτρα. Άλλωστε μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σε βάθος χρόνου. Είναι ενδεικτικό πως χθες η Ρωσία έσφιξε περαιτέρω τη μέγγενη στις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές, μειώνοντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, γεγονός που πυροδοτεί αύξηση των τιμών.
Με το κλίμα αβεβαιότητας να διατηρείται όπως όλα δείχνουν και το φθινόπωρο η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει δημοσιονομικό χώρο για παν ενδεχόμενο και «ποντάρει» στην υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων αλλά και στην καλή πορεία του τουρισμού. Στο τραπέζι είναι ένα πακέτο μέτρων δύο «ταχυτήτων» , που θα ξεδιπλωθεί σε ορίζοντα έξι μηνών. Το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει με τη μείωση του ΦΠΑ σε δύο ή τρία βασικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα το ψωμί.
Παράλληλα υπάρχει και ένα ακόμα στάδιο, που εκτός απροόπτου θα μπει σε εφαρμογή το φθινόπωρο αν δεν αντιμετωπιστεί μέχρι τότε το κύμα των αυξήσεων. Αυτό αναμένεται να περιλαμβάνει ένα διευρυμένο επίδομα για το πετρελαιο θέρμανσης και πιθανότατα μία νέα επιταγή ακρίβειας.
Από εκεί και πέρα στόχος της κυβέρνησης είναι η νέα χρονιά να κάνει «ποδαρικό» με το ξεπάγωμα μετά από μια 12ετία των συντάξεων (μέτρο που θα αφορά πάντως μόνον όσους δεν έχουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά). Μάλιστα ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το ύψος της αύξησης, που ανάλογα με την πορεία του πληθωρισμού θα μπορούσε να είναι κοντά στο 4.5% με 5%.
Επίσης παραμένει ο στόχος για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς προς το παρόν έχει παγώσει μόνο για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες εκ νέου στην περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών , λέγοντας πως θα είναι προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία.
Η ανηφορική πορεία των ομολόγων και η πυροσβεστική παρέμβαση της ΕΚΤ
Η απόδοση των ελληνικών ομολόγων έχει πάρει την ανηφόρα και διαμορφώνεται πάνω από το 4%, με αποτέλεσμα να έχουν χτυπήσει τα πρώτα «καμπανάκια». To ενδεχόμενο μιας τέλειας καταιγίδας στην διεθνή οικονομία είναι υπαρκτό και στην κυβέρνηση αναμένουν τις επόμενες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο (καθώς δεν μπορεί η Ε.Ε. να κλωτσά για μεγάλο διάστημα το τενεκεδάκι πιο κάτω).
Μία αίσθηση αισιοδοξίας έδωσε η κίνηση της ΕΚΤ να καλέσει τα μέλη της να συζητήσουν για τα νέα εργαλεία ενάντια στην κρίση. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε επειδή οι αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας ξέφευγαν και το πρόβλημα μπορούσε να ενταθεί κυρίως στην Ιταλία λόγω της αναχρηματοδότησης μεγάλου μέρους του χρέους.
Πάντως πρόκειται για ένα δύσκολο σκηνικό και είναι χαρακτηριστικό πως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η FED αυξάνει κατα 0.75 μονάδες τα επιτόκια για τον Ιούνιο και έρχεται νέα αύξηση τον Ιούλιο. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που «καλπάζει», ωστόσο εντείνονται οι φόβοι πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση.
Τις εξελίξεις αυτές στην διεθνή οικονομία παρακολουθούν στενά στην κυβέρνηση, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν εκτιμήσεις με ασφάλεια για το τι θα φέρει η επόμενη ημέρα. Πάντως στο κυβερνητικό στρατόπεδο εμμένουν σε ένα θετικό αφήγημα, εστιάζοντας στην έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας το καλοκαίρι και στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Βέβαια οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς και εκεί θα δοθεί και η ..μητέρα των μαχών, με δεδομένο άλλωστε πως η χώρα ουσιαστικά βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.
Πρόγνωση Μαρουσάκη: Η «Ψυχρή Λίμνη» φέρνει βροχές, καταιγίδες αλλά και αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς
Άγρια συμπλοκή κατά τη διάρκεια πάρτι στην «Ερωτοσπηλιά»: Τραυματίστηκαν 2 νεαροί
To Squid Game γίνεται ριάλιτι στο Netflix - Και το έπαθλο... ζαλίζει - Οι προϋποθέσεις συμμετοχής
- Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
- Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
- Επιχείρηση «Ταλως», χτύπημα στην παιδική πορνογραφία: Τρεις συλλήψεις και δύο διώξεις
- Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»