Πολιτική|17.06.2022 07:04

Το παιχνίδι του… μουτζούρη της Άγκυρας: Η Τουρκία προσπαθέι να μη χρεωθεί την όξυνση της έντασης - Πώς απαντά η Αθήνα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να απαλλαγεί από το χαρτί του «μουτζούρη» επιδιώκει η Άγκυρα, που δεν θέλει να αναλάβει την αποκλειστική ευθύνη για τις τεταμένες σχέσεις με την Αθήνα. Μια ανάσα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο τέλος του μήνα η τουρκική πλευρά θέλει να δείξει πως δεν έχουν κοπεί οριστικά οι γέφυρες επικοινωνίας.

Ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αυτός που αποφάσισε να κόψει τους διαύλους επικοινωνίας με το «Μητσοτάκης γιόκ» και την προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό.  Ωστόσο χθες υπήρξε ένα μίνι «τετ α τετ» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου  με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ μετά την οικογενειακή φωτογραφία στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Βέβαια σε  μια τόσο σύντομη συνάντηση - διάρκειας περίπου πέντε λεπτών - δεν ήταν δυνατόν να γίνει μια συζήτηση ουσίας, ωστόσο είναι θετικό πως υπήρξε έστω και αυτός ο δίαυλος.

Λίγες ώρες  αργότερα υπήρξε ένας διάλογος δευτερολέπτων των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας  και της Τουρκίας με τον Νίκο Δένδια να μιλά για μια κοινωνική χειραψία. Άλλωστε ήταν μια τυχαία συνάντηση  στο περιθώριο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών 2022 στην Αχρίδα.

Είναι εμφανές πως η Άγκυρα δεν θέλει να εμφανιστεί στη διεθνή σκηνή πως είναι αυτή που αρνείται ολοκληρωτικά το διάλογο και φαίνεται πως κάνει μισό βήμα. Πάντως εντυπωσιακή αλλαγή δεν αναμένεται, καθώς η τουρκική πλευρά κάθε μέρα επιλέγει  και έναν διαφορετικό τρόπο για να συντηρήσει την ένταση. Οι πρωτοφανείς αναφορές περί αποστρατικοποίησης των νησιών, οι παράνομες Navtex, τα καλοκαιρινά σχέδια για νέες γεωτρήσεις (χωρίς ακόμα να έχει προσδιοριστεί το που) αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (κάτι που επαναλήφθηκε χθες από τουρκικά drones) αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα των προκλήσεων.

Ενδεικτικό  του παραλογισμού είναι πως η τουρκική πλευρά έχει φτάσει στο πρωτοφανές σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, υπόθαλψη τρομοκρατών και για το μεταναστευτικό. Πρόκειται για μια προσπάθεια να γίνει  το άσπρο - μαύρο και το γεγονός πως οι αιτιάσεις της δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στη Δύση εντείνει τον εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.

Η προσπάθεια αυτή κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες κατά την διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί οι Τούρκοι υπουργοί που πήραν το λόγο επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τη θέση τους ως «οικοδεσπότες» για να παρουσιάσουν τις μονομερείς διεκδικήσεις τους αλλά και τις ανυπόστατες κατηγορίες για την χώρα μας  (μιλώντας περί τρομοκρατίας, για το  μεταναστευτικό κ.α.). Για να υπάρξει ηχηρή απάντηση από τους Έλληνες βουλευτές που έδωσαν το παρόν.

Η στάση της Δύσης προκαλεί την… γκρίνια της Άγκυρας

Το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα συνεχίσει αυτή την απέλπιδα προσπάθεια μετάθεσης των ευθυνών στην Ελληνική πλευρά, προκειμένου να πείσει  ΗΠΑ και Ε.Ε πως δεν είναι ο ταραξίας της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε το «ξεπάγωμα» των σχέσεων με τις ΗΠΑ - σχέσεις που διαταράχθηκαν λόγω της απόκτησης των ρωσικών S400- αποτελεί κεντρική επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, που θέλει να έχει πρόσβαση στα F 16.

Βέβαια τα τουρκικά αυτά όνειρα δεν είναι εύκολο να γίνουν πράξη, καθώς ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πάρει την πολυπόθητη πρόσκληση για τον Λευκό Οίκο. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη Μαδρίτη, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στην Ισπανία για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ και μένει να φανεί ποια  ραντεβού θα  επιλέξει να κάνει στο περιθώριο της Συνόδου

Μέχρι τότε πάντως η Άγκυρα συνεχίζει να αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, εξαπολύοντας σε τακτά διαστήματα  «βέλη» προς την Δύση με το επιχείρημα πως… αδικείται. Βέβαια η προσπάθεια αυτή δεν αποδίδει καρπούς και ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο σημείωσε χθες πως «η Τουρκία πρέπει  να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους»

Την Τετάρτη σαφής ήταν η αναφορά του  γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, που σημείωσε πως «οι δηλώσεις της τουρκικής πλευράς το τελευταίο διάστημα «δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή»  και τόνισε   πως  «ιδιαίτερα η επιθετική ρητορική, καθώς και η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, δίνουν αφορμή για ανησυχία». Χθες η Άγκυρα δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό της. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το ό,τι ο Γερμανός εκπρόσωπος προβαίνει σε «αβάσιμες κατηγορίες», ενώ αναμάσησε την «καραμέλα» πως η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει παραβιάσεις.

Πως θα κινηθεί η  Αθήνα στην γεωπολιτική σκακιέρα

Την ίδια η στιγμή η Αθήνα επιδιώκει να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, επισημαίνοντας πως οι θέσεις της χώρας εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Οι ανιστόρητοι ισχυρισμοί και τα έωλα επιχειρήματα της άλλης πλευράς δεν μπορούν να σταθούν υπογραμμίζεται από την κυβερνητική πλευρά, ενώ αυτό που επισημαίνεται εμφατικά είναι πως η  χώρα είναι ανυποχώρητη στα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Αθήνα και η Λευκωσία συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους και σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ  θα συναντηθεί με την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων. Να σημειωθεί πως το  απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Στο τέλος του μήνα θα υπάρξει ένα διπλωματικό σπριντ - διάρκειας επτά ημερών - με την ελληνική πλευρά να ενημερώνει εταίρους και συμμάχους για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Η αρχή θα γίνει στην Σύνορο Κορυφής της Ε.Ε. στις 23 και 24 του μήνα και στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει αναφορά στην τουρκική συμπεριφορά και στα συμπεράσματα.

Θα έχει προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ρώμη στις 22 του μήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Με τα κράτη του Νότου να επιδιώκουν ένα κοινό «μέτωπο» στο οικονομικό και ενεργειακό πεδίο η συνάντηση που γίνεται στο παρά πέντε της Συνόδου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παράλληλα βέβαια ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις γεωπολιτικές εξελίξεις, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα - και προς την πλευρά της Άγκυρας - πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Το επόμενο κρίσιμο διήμερο είναι στις 29 και 30 Ιουνίου, οπότε και -όπως αναφέρθηκε-  θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί θα φανεί και το κατά πόσο o Τούρκος πρόεδρος θα κρατήσει σκληρή γραμμή σε μια σειρά θεμάτων- για παράδειγμα εμμένοντας σε παράλογους όρους για την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - ή θα λειάνει τις θέσεις του με ανταλλάγματα.

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης για έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία: Σημαντική εθνική επιτυχία - Η Ελλάδα δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο»

Τετ α τετ Δένδια με Τσαβούσογλου: Η «κοινωνική χειραψία» και ο σύντομος διάλογος για τον... καφέ

Γενί Σαφάκ: Σκληρός ο Ακάρ απέναντι στον Παναγιωτόπουλο

Πανελλαδικές 2022: Ανοίγει η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα μέσω SMS

Ταξί: Αυξάνονται τα κόμιστρα - Ποιες είναι οι νέες τιμές

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝΑΤΟτουρκικές προκλήσειςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης