Πώς θα απαντήσει η Αθήνα αν προκληθεί από την Άγκυρα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
Κατερίνα Κοκκαλιάρη«Crash test» για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων αποτελεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στην Μαδρίτη. Στην ισπανική πρωτεύουσα θα φανεί αν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φτάσει τελικά στο σημείο να θέσει θέμα αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας. Αν αυτό συμβεί τότε θα πρόκειται για μια διπλωματική κλιμάκωση, που θα ρίξει βαριά σκιά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Πάντως το κλίμα της έντασης … φροντίζουν να συντηρούν με σειρά δηλώσεων αξιωματούχοι της γειτονικής χώρας, που δεν χάνουν ευκαιρία για να ξεδιπλώσουν τις αναθεωρητικές τους θέσεις. Χθες τη σκυτάλη πήρε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ο οποίος απείλησε ανοιχτά την Ελλάδα με αποστρατιωτικοποίηση νησιών ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους.
«Σε περίπτωση που η Αθήνα προκληθεί θα απαντήσει με τον πλέον αυστηρό τρόπο» σημειώνεται από την πλευρά της κυβέρνησης, μία «ανάσα» πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Και μπορεί η Αθήνα να μην θέλει να παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει έτοιμη απάντηση εφόσον χρειαστεί.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έχει γίνει σειρά συσκέψεων στην κυβέρνηση, όπου έχουν εξεταστεί όλα τα ενδεχόμενα και έχει χαραχθεί η γραμμή που θα ακολουθηθεί στη Μαδρίτη. Αυτό που τονίζεται είναι πως η χώρα δεν υιοθετεί την τακτική της όξυνσης αλλά παράλληλα καμία πρόκληση δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη.
Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοικτή στον διάλογο, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας «Δεν είμαστε εμείς που αποφασίσαμε διακοπή διαύλων επικοινωνίας, ούτε είμαστε εμείς που κλιμακώνουμε την ένταση στο ρητορικό επίπεδο» σημειώνεται από την κυβερνητική πλευρά. Η Τουρκία είναι αυτή που με την συμπεριφορά της εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς συνεχίζει να διεκδικεί το ρόλο του «ταραξία».
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια εκστρατεία ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων για τις ελληνικές θέσεις, ενώ ο τουρκικός αναθεωρητισμός έχει αποτυπωθεί και στους χάρτες που έχουν παρουσιαστεί. Με σαφείς θέσεις - όπως έχουν αποτυπωθεί και στην επιστολή στον ΟΗΕ - και με «όπλο» στη φαρέτρα τα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να απαντήσει εφόσον προκληθεί από την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Με αυξημένη ετοιμότητα να επικρατεί και στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
Ο κύκλος διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών έχει ήδη αποφέρει καρπούς υπογράμμισε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξη του στο ethnos.gr για να προσθέσει πως «ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, ώστε να είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι και στρατιωτικά, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Η Ελλάδα είναι ασφαλής, αποφασισμένη και έτοιμη»
Πού το πάει ο Ερντογάν
Δεν είναι μόνο η εμπρηστική ρητορική αλλά και μια σειρά κινήσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη βελτίωση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές. Οι παράνομες Navtex, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου ακόμα και η σταδιακή αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελούν κομμάτια του ίδιου «παζλ». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά οι προκλήσεις συνεχίζονται και τώρα σειρά πήραν οι απίστευτες θεωρίες «κατασκοπείας».
Όπως έγινε γνωστό ο Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα, Έλληνας πολίτης που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές προφυλακίστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας. Με διπλωματικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι η εξαφάνιση του είχε δηλωθεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα πριν από λίγες εβδομάδες. Και να πρόσθετους πως η Ελληνική Πρεσβεία είχε επανειλημμένα και μετά επιτάσεως θέσει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές, οι οποίες, όμως, ουδέποτε έδωσαν κάποια απάντηση.
Το μέχρι που θα φτάσει η γειτονική χώρα είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Πάντως με την οικονομία της χώρας του να κλυδωνίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επιμείνει στην αναθεωρητική ατζέντα σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την δημοτικότητα του στο δρόμο προς τις τουρκικές κάλπες το 2023.
Μάλιστα σε περίπτωση που δεν πάρει ανταλλάγματα από τη Δύση εκτιμάται πως θα συνεχίσει το ριψοκίνδυνο παιχνίδι της έντασης. Είναι χαρακτηριστικό πως αντιδρά στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, εμμένει στα σχέδια του για την Βόρεια Συρία και επιδιώκει να εκμεταλλευθεί το ρευστό σκηνικό λόγω του πολέμου στην Ουκρανία για να ισχυροποιήσει τη θέση του στη γεωπολιτική σκηνή.
Θεωρητικά η τουρκική πλευρά επιδιώκει μια αναθέρμανση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, σχέσεις που τα τελευταία χρόνια δεν είναι και στο καλύτερο σημείο εξαιτίας της απόκτησης των ρωσικών S 400. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει πάρει ακόμα πρόσκληση για συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, ενώ μέχρι τώρα δεν έχει κλειστεί κάποια συνάντηση στη Μαδρίτη (όπου θα μεταβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ).
Έξαρση των διαδικτυακών εγκλημάτων - Η WindMedia και ακόμα τρεις είναι οι πιο διαδεδομένες απάτες
- Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
- Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
- Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
- Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της