Πολιτική|02.07.2022 07:10

Σκηνικό πόλωσης πριν τις κάλπες - Γιατί η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και θυμίζει το 2015

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η απειλή της χαλαρής ψήφου στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση- που θα γίνει με την απλή αναλογική - οδηγεί την κυβέρνηση σε υψηλούς τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων. Στο γαλάζιο στρατόπεδο μιλούν για το στόχο της αυτοδυναμίας και «βλέπουν» διπλές κάλπες, ωστόσο η πρώτη εκλογική αναμέτρηση θα είναι και η κυριότερη. Εκεί θα φανεί η δυναμική που θα έχουν τα κόμματα, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ένα καθαρό προβάδισμα, ώστε να πάει με «αέρα» στη μεθεπόμενη αναμέτρηση.

Υπενθυμίζεται πως η μεθεπόμενη αναμέτρηση θα γίνει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020 και με βάση τον οποίο απαιτείται ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν «πιάνει» σε αυτή τη συγκυρία το ποσοστό αυτό είναι δεδομένο πως όσο πιο κοντά έρχονται οι κάλπες τόσο θα επιχειρείται μέσα από μια στρατηγική πόλωσης να αυξηθεί η γαλάζια δυναμική.

Στην Πειραιώς εκτιμούν πως δεν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος για σημαντικές διαρροές προς τα δεξιά, καθώς δημοσκοπικά τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχουν εκπλήξεις από τα κόμματα που κινούνται σε αυτό το χώρο. Επομένως η αύξηση των γαλάζιων ποσοστών περνά μέσα από την κατάκτηση του κεντρώου ακροατηρίου, το οποίο πάντως διεκδικούν και άλλοι «μνηστήρες».

Ωστόσο, με την ακρίβεια να ροκανίζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως θα πρέπει να δοθεί μάχη για τους κεντρώους ψηφοφόρους. Στην Πειραιώς σε καμία περίπτωση δεν θέλουν το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να αντικατασταθεί με ένα αντικυβερνητικό μέτωπο και στο πλαίσιο αυτό επιχειρούν να γυρίσουν τη συζήτηση στο 2015

Στη Νέα Δημοκρατία εξακολουθούν να κοιτούν προς το κοινό του «ναι» στο δημοψήφισμα, καθώς εκτιμούν πως πρόκειται για ένα ακροατήριο με έντονα αντιΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά. Και προσπαθούν να συσπειρώσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των ψηφοφόρων, με συνεχείς αναφορές στη συγκεκριμένη περίοδο ακόμα και με σποτάκια για τα όσα προηγήθηκαν τις εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα.

Στο συγκεκριμένο κοινό είναι εστιασμένο και το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» που θα προτάξει η Νέα Δημοκρατία στην προεκλογική περίοδο. Με στόχο ένα ακροατήριο που ανησυχεί για το ενδεχόμενο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων από το γαλάζιο στρατόπεδο χτυπούν… καμπανάκια για την αβεβαιότητα που θα υπάρξει σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία.

Η ακρίβεια απειλεί το θετικό αφήγημα στην οικονομία

Κούρσα χωρίς φρένα για τον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο 12% τον Ιούνιο . Οι ελπίδες πως το καλοκαίρι μπορεί να υπήρχε μία αποκλιμάκωση στις τιμές δεν επιβεβαιώθηκαν και το κύμα ακρίβειας ήρθε για να μείνει.

Η κυβέρνηση θέλει να καλλιεργήσει ένα θετικό αφήγημα στην οικονομία στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες. Για τον σκοπό αυτό εστιάζει στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Βέβαια στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνωρίζουν πως οι πολίτες ενδιαφέρονται πρωτίστως για τους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς. Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δίνεται σε δυο θέματα αιχμής. Το πρώτο θέμα στο οποίο η κυβέρνηση ποντάρει είναι η ιδιαίτερα καλή πορεία του τουρισμού. Το δεύτερο θέμα σχετίζεται με την αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος. Η ενεργειακή μάχη θα είναι και η κρισιμότερη για την κυβέρνηση, καθώς ένα νέο ηλεκτροσόκ των νοικοκυριών από τους υψηλούς λογαριασμούς θα έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Πάντως η φωτιά στις τιμές φουντώνει τη συζήτηση για μια φθινοπωρινή προσφυγή στις κάλπες. Στο γαλάζιο στρατόπεδο πληθαίνουν οι φωνές όσων ισχυρίζονται πως είναι καλύτερο για τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο , καθώς την επόμενη Άνοιξη οι πολίτες θα έχουν νωπές τις μνήμες από τους φουσκωμένους λογαριασμούς του χειμώνα.

Όλες οι ειδήσεις

Σκηνικό πόλωσης πριν τις κάλπες - Γιατί η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους και θυμίζει το 2015

Συστάσεις Ερντογάν προς Έλληνες ναυτιλομένους… ψηφοφόρους: «Αλλάξτε την κυβέρνησή σας»

Γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν ζωολογικοί κήποι - «Τα ζώα υποφέρουν με στόχο την κερδοσκοπία» λέει στο ethnos.gr πρόεδρος φιλοζωικής

H Ελένη Φουρέιρα είναι «Poli_Ploki»: Όσα εξομολογείται στο ethnos.gr για τα νέα της τραγούδια

Οι απίθανες ιδιορρυθμίες 7 διάσημων ανδρών της Ιστορίας – Ο ερωτικός Μουσολίνι, ο sex maniac Εδουάρδος και ο παμφάγος Δαρβίνος

κυβέρνησηειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαεκλογές