Live streaming η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
NewsroomΑιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα του 2015 άφησε οι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ενώ έστειλε σαφές και σκληρό μήνυμα κατά της Τουρκίας, με φόντος τις τελευταίες προκλήσεις. Διαμήνυσε σε αυτό το πλαίσιο ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.
Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του, για το δημοψήφισμα και το τρίτο μνημόνιο.
«Τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ. Τη χτυπούσαν κύματα τυφλού λαϊκισμού. Σαν σήμερα στις 5 Ιουλίου 2015 διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα το οποίο λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία. Ευτυχώς η Ελλάδα του 2022, δεν έχει σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά, εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και 3 χρόνια ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την Ελλάδα σε νέα εποχή. Αποδεσμευμένοι πια – από τον Αύγουστο- από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και με τους πολίτες πιο ενωμένους και πιο αισιόδοξους», τόνισε.
«Θέλω επίσης να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ευρώπη που στήριξε την Ελλάδα όταν άλλοι πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή υπόσταση. (…) Η γκρίζα παρένθεση που προηγήθηκε ήταν τραυματική αλλά και ευεργετική. Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα θα κατέγραφε την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη;», συνέχισε.
«Δηλώνω υπερήφανος ως Ευρωπαίος γιατί οι θεσμοί της Ευρώπης κινητοποιήθηκαν και πέτυχαν να βρουν νέες λύσεις σε νέα προβλήματα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αφού έκανε αναφορές στο μεταναστευτικό. «Η Ευρώπη στήριξε την Ελλάδα, συμβαδίζοντας μαζί της στο δρόμο των μεγάλων αλλαγών», είπε. «Από την άλλη πλευρά, δε νοείται ενωσιακή αλληλεγγύη χωρίς την ανάλογη συνέπεια του κράτους στην οποία απευθύνεται. Αυτά είναι τα δίδυμα θεμέλια του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνησή του, όπως το μεταναστευτικό, οι φυσικές καταστροφές, οι πανδημία, και οι τουρκικές προκλήσεις.
Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια έστρεψε το βλέμμα του στις γεωπολιτικές εξελίξεις, κάνοντας αναφορά τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στην τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας σκληρό μήνυμα στην Τουρκία με φόντο τις πρόσφατες προκλήσεις.
«Τίποτα δεν θυμίζει τον 20 αιώνα, καθώς αλλαγές συντελούνται σε όλο τον κόσμο. Ο πόλεμος επέστρεψε ξανά στην ήπειρό μας. Ο πληθωρισμός πολιορκεί όλες τις χώρες. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σκηνικό με μόνη σταθερά την αστάθεια. (…) Με ποια πλευρά των μετακινούμενων πλακών θα σταθούμε; Οι ίσες αποστάσεις δεν οδηγούν παρά στο χαώδες κενό που δημιουργείται ανάμεσά τους, ενώ ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία. Είμαστε με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο γι αυτό και στεκόμαστε απέναντι στον εισβολέα. Είμαστε με τη δημοκρατία και γι αυτό αρνούμαστε τον δεσποτισμό. Ενισχύουμε πάντα τον αμυνόμενο γιατί η μάχη της Ουκρανίας είναι καμπή στην ιστορία της Ευρώπης. Με άλλα λόγια οφείλουμε στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένα που θα μπορούσαν αν μιμηθούν επίδοξοι ταραχοποιοί», είπε αρχικά.
Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, σημείωσε: «Και αυτό έχει ιδιαίτερο βάρος για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αναφέρομαι στη διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Απέναντί της ορθώνονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου. Στη δική της προκλητικότητα αντιτάσσουμε τη δική μας ετοιμότητα. Δεν χρειαζόμαστε αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. Δεν θα ανεχθούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας». Επεσήμανε δε πως «οι διαφορές δεν λύνονται με νταηλίκια».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ανάγκη για ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ζήτημα των τιμών του φυσικού αερίου, ενώ ταυτόχρονα επέμεινε στην ανάγκη της ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από την Ρωσία.
Ποια ημέρα και ποιες ώρες γίνονται τα περισσότερα τροχαία; Τι δείχνει έρευνα
Ανήλικη ζούσε με 40 γάτες σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στη Θεσσαλονίκη
- Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
- Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό