Πολιτική | 06.07.2022 20:48

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη εφ’ όλης της ύλης με φαρμακερές ατάκες – Το νόμπελ, ο Παπαγγελόπουλος και οι εκλογές

Αλέξανδρος Διαμάντης

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας με τη ΝΔ αυτοδύναμη μετά την… αδρανοποίηση της απλής αναλογικής: Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων του στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση.

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας σε ρυθμούς σκληρού ροκ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τα εθνικά θέματα, την Novartis, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. «Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα, δηλώστε ότι θα γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, την στιγμή που πάντως ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία.

Φουλ επίθεση από Μητσοτάκη

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε ανοίξει την βεντάλια της συζήτησης επιχειρώντας να απαντήσει σε όλα τα ζητήματα που είχε ανοίξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα για τις πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «εξακολουθείτε να κάνετε αναφορές σε ενδεχόμενες πωλήσεις αεροσκαφών από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία. Παραγνωρίζοντας πως αυτή είναι μία μακρά διαδικασία που χρειάζονται χρόνια και εγγυήσεις και σήμερα όπως φαίνεται το Κογκρέσο δεν έχει καμία διάθεση να εγκρίνει πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμό στην Τουρκία όσο δεν αλλάζει συμπεριφορά της.

Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αντικρούσει τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπάρχει ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Και αυτό είναι ότι δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ στενοί συνεργάτες σας οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο με βαριά ποινικά αδικήματα. Δεν τον προτείνανε για Νόμπελ (σ.σ. τον κ. Παπαγγελόπουλο), στο ειδικό δικαστήριο για κακούργημα πάει κι εσείς τον χειροκροτείτε. Παραπέμπεται o κύριος Παπαγγελόπουλος για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη με σκοπό να στοχοποιηθούν χωρίς στοιχεία πολιτικά πρόσωπα και για την υπόθεση Novartis αλλά και για άλλες μεθοδεύσεις. Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε για υπουργό Δικαιοσύνης».

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του προς τον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «θα στηθεί ειδικό δικαστήριο και αυτοί που θα κάτσουν στο εδώλιο, είναι το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα. Αυτό κάθεται στο εδώλιο του ειδικού δικαστηρίου, αυτή η σκοτεινή περίοδος που επιχειρήσατε να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας. Οι θεσμοί αντιστάθηκαν, η δημοκρατία αντιστάθηκε». Κατά τη διάρκεια, δε, τις πρωτολογίας του  ανακοίνωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και το ξεπάγωνα των αυξήσεων στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

«Μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1 Ιανουαρίου 2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους συνταξιούχους και για τους δημοσίους υπαλλήλους. Την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν και οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα διπλό ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ωφελεί όλους αλλά χωρίς να απειλείται η ισορροπία και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας χθες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, ότι η σύγκριση ανάμεσα στο χθες και το σήμερα είναι συντριπτική.

Σκληρό ροκ από Τσίπρα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι παίζει με τα εθνικά θέματα, τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, την κοινωνία και βέβαια με τις εκλογές, που έχουν γίνει αντικείμενο στοιχημάτων στο καζίνο του καθεστώτος του.

«Το παιχνίδι αυτό πρέπει να τελειώνει, να αφήσετε τα ήξεις αφίξεις, είστε ο πρώτος ΠΘ που κατάφερε να γίνει μόνος του παράγοντας πολιτικής αστάθειας», είπε. «Ζητάμε εκλογές έξι μήνες γιατί η χώρα οδηγείται σε βαθύ αδιέξοδο, αποδεικνύεστε πολλαπλασιαστής της κρίσης. Κάθε μέρα που περνά φορτώνετε και νέα βάρη στην επόμενη κυβέρνηση και στο λαό. Σταματήστε να μαδάτε τη μαργαρίτα και προκηρύξτε εκλογές, οι υπουργοί σας δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον προεκλογικό τους αγώνα. Οι άμοιροι βουλευτές σας γνωρίζουν πως ένας στους δύο δεν θα επανεκλεγεί λόγω της απλής αναλογικής, έχουν κρεμάσει πλερέζες», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

 

Μάλιστα, έκανε λόγο για εθνική ήττα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, απίστευτο βατερλό που διέλυσε το κατασκευασμένο αφήγημα περί σκευωρίας Novartis και ένα στραπάτσο χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς όπως είπε «βρεθήκατε απολογούμενος για το Κράτος Δικαίου και την ελευθερία του Τύπου».

«Και για τα τρία θέματα θα δώσετε απαντήσεις κ. Μητσοτάκη. Ζούμε στον θαυμαστό κόσμο που περιγράψατε; Όχι φυσικά. Εσείς μπορείτε να ζείτε στο δικό σας κόσμο, αλλά η κοινωνία είναι αλλού και η ανασφάλεια είναι το κυρίαρχο συναίσθημα. Ό,τι και να λέτε, η πραγματικότητα είναι αυτή που σας διαψεύδει», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ότι αφορά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα μπορεί να έχει σταθερή, προοδευτική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. «Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός για να συγκροτηθεί αυτή η προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας», σημείωσε.

 

Όλες οι ειδήσεις

Δημοσκόπηση ALCO για OPEN: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αποτιμούν το κυβερνητικό έργο ανά τομέα, με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές

Ταυτότητα και άδεια οδήγησης στο κινητό: Όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή Gov.gr Wallet και τις παροχές του

Βρετανία: Οι υπουργοί στέλνουν κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να πει στον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί

Brad Pitt: Λέει ξανά ότι πάσχει από προσωπαγνωσία - «Κανείς δεν με πιστεύει»

εκλογέςΒουλήΣΥΡΙΖΑNovartisΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας