Πολιτική | 13.02.2019 20:54

Κουτσούμπας: Η Αναθεώρηση εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες του αστικού συστήματος

Newsroom

«Η συνταγματική αναθεώρηση υπηρετεί τους αλληλένδετους στόχους της προώθησης συγκεκριμένων αναγκών του αστικού συστήματος προκειμένου να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, αλλά και της προώθησης της προεκλογικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με νέα ψεύτικα διλήμματα που προσπαθούν να αποκρύψουν τη στρατηγική τους σύγκλιση σε ένα στόχο, τον εγκλωβισμό της λαϊκής δυσαρέσκειας» επισήμανε στην ομιλία του στη Βουλή, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πρόσθεσε ότι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ότι «κάτι προχωρεί» από τις προεκλογικές εξαγγελίες της, αλλά «κανένα προοδευτικό περιτύλιγμα δεν μπορεί να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Σύνταγμα κατοχυρώνει την εξουσία της κυρίαρχης τάξης προωθεί τους στόχους και τις συμμαχίες της που είναι σε ευθεία αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού».

Αναφέροντας ότι όλες οι αναθεωρήσεις του συντάγματος έχουν ως στόχο την αποτύπωση σε συνταγματική μορφή των αναγκών του αστικού συστήματος, τόνισε ότι αυτόν τον στόχο υπηρέτησαν οι συνταγματικές αναθεωρήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και ο ίδιος στόχος «τον οποίο υπηρετούν και οι δύο παρά τους καυγάδες» αποτυπώνεται στις προτάσεις και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στην τωρινή αναθεώρηση.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις έγιναν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο δράσης του κεφαλαίου και ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο την ισχύ του δικαίου της ΕΕ όχι μόνο έναντι απλών νόμων, αλλά και έναντι του ίδιου του συντάγματος και βάσει όλων αυτών «φορτώσατε στον λαό τρία μνημόνια».

Πρόσθεσε ότι παρά τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις του «δεν θίγει καμία από τις αντιδραστικές αλλαγές που κατοχυρώνουν την ισχύ των λεγόμενων υπερεθνικών κέντρων».

Είπε ότι ο πρώτος στόχος στον οποίο συμπίπτουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα είναι η εξασφάλιση της «περιβόητης κυβερνητικής σταθερότητας» προκειμένου «να μην διαταράσσεται η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής από την εκάστου συγκυρία».

«Το κρίσιμο ζήτημα για τον λαό είναι όχι μόνο να μην συναινέσει, αλλά να αντιπαλέψει τον στόχο της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας με τον αγώνα του να καθυστερεί αντιλαϊκά μέτρα, να βάζει εμπόδια, να ανοίγει το δρόμο για ριζικές αλλαγές προς όφελός του» τόνισε.

Είπε ότι δεύτερος στόχος στον οποίο συμπίπτουν είναι η «αναπαλαίωση του σάπιου διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, απέναντι στο οποίο υπάρχει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια».

Επισήμανε ότι η «δήθεν αντινεοφιλελεύθερη ατζέντα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι και τόσο αντινεοφιλελεύθερη, καθώς και στο ισχύον Σύνταγμα υπάρχουν διακηρύξεις για αναγνώριση δικαιωμάτων, αλλά, «για το δικαίωμα στην εργασία μπορούν καλύτερα να μιλήσουν τα εκατομμύρια των ανέργων, των υποαπασχολούμενων και των νέων παιδιών που δεν ξέρουν τι θα πει δικαίωμα σήμερα», για το δικαίωμα στη στέγη «η ΝΔ έβαλε τον ΕΝΦΙΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον διατήρησε απογειώνοντας τους πλειστηριασμούς», το Σύνταγμα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση να ψηφίσει τον «απεργοκτόνο νόμο της», ενώ σε ό,τι αφορά το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι «οι αγρότες πριν προλάβουν να στήσουν τα αγροτικά μπλόκα, να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους, στείλατε τις δικαστικές διώξεις».

Χαρακτήρισε «καραμπινάτη νεοφιλελεύθερη πολιτική» την πρόταση της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση γιατί εισάγει τον όρο της ανταποδοτικότητας που αποτέλεσε τον πολιορκητικό κριό όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ .

Είπε ότι η πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης που πρέπει να εξασφαλίζει το κράτος, συνιστά τη «συνταγματική κατοχύρωση της ακραίας φτώχειας και την ομολογία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τίποτα καλύτερο από τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας».

Αναφορικά με τη διατήρηση των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και νερού υπό δημόσιο έλεγχο είπε ότι αυτή δεν αποσκοπεί στην ανακοπή της ιδιωτικοποίησής τους, αλλά στη διατήρηση του δημόσιου τομέα σε ρόλο τροχονόμου.

Μιλώντας για το «άρθρο 16» είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ «παίζουν ξεδιάντροπα με την νοημοσύνη δεκάδων χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους» καθώς ο στόχος στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία αντίρρηση είναι η στενότερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την καπιταλιστική αγορά και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ακόμα και ορισμένα υπερώριμα αιτήματα αστικού εκσυγχρονισμού, όπως η πλήρης κατάργηση του άρθρου 86 για την ευθύνη των υπουργών, τον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, την κατοχύρωση της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ακόμα και την ρύθμιση για μη διορισμό της ηγεσίας των δικαστηρίων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση κατέθεσε προτάσεις για την προστασία και την διεύρυνση των λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, χωρίς βέβαια να έχει αυταπάτες ότι "μπορεί να υπάρξει πραγματικά «προοδευτικό» και «δημοκρατικό» Σύνταγμα, στο πλαίσιο της σημερινής αδηφάγας εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου".

Το ΚΚΕ ζητά να καταργηθεί η παράγραφος 1 του άρθρου 27, που επιτρέπει την μεταβολή στα όρια του ελληνικού κράτους, καθώς και η παράγραφος 2, που επιτρέπει τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από αυτό.

Ζητά επίσης, στο άρθρο 27, να προστεθεί παράγραφος που να μην επιτρέπει την απόκτηση και την παραμονή πυρηνικών και χημικών όπλων στην χώρα μας.

Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση συνολικά του άρθρου 28 που επιτρέπει την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ξένα κέντρα, περιορισμούς στην άσκηση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ ζητά την κατάργηση και της ερμηνευτικής δήλωσης που κατοχυρώνει τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, όπως επίσης και της ερμηνευτικής δήλωσης του άρθρου 80, που ρυθμίζει και μάλιστα συνταγματικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ.

Αναφορικά με την διεύρυνση των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων, το ΚΚΕ προτείνει την παραπέρα διεύρυνση του απεργιακού δικαιώματος με την κατοχύρωση της απεργίας πολιτικής αλληλεγγύης και την απαγόρευση της ανταπεργίας του γνωστού lock-out.

Προτείνει επίσης την απαγόρευση της επιστράτευσης απεργών, την κατοχύρωση και επέκταση του απεργιακού δικαιώματος στα Σώματα Ασφαλείας, στους δικαστικούς και την παύση της με οποιονδήποτε τρόπο- απαγόρευσης της συνδικαλιστικής δράσης των υπαλλήλων του στενότερου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει την ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο και την κατάργηση της συνταγματικής απαγόρευσης για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Σε ό, τι αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα, υπογράμμισε πως σε οποιεσδήποτε συνθήκες δεν μπορεί να γίνεται άλλο ανεκτό η παιδεία, η υγεία, η πρόνοια, η Κοινωνική Ασφάλιση να είναι εμπορεύματα και το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη κατάργησης στους τομείς αυτούς της δραστηριότητας των διαφόρων επιχειρηματικών ομίλων με τις υπηρεσίες αυτές να παρέχονται δωρεάν από το κράτος.

Πρότεινε η κοινωνική ασφάλιση να είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους και να κατοχυρωθούν πλήρως χωρίς περιορισμούς οι ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα καθώς και το δικαίωμα της διεκδίκησης με ταυτόχρονη κατάργηση των όποιων περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις.

Το ΚΚΕ προτείνει, επίσης, την κατοχύρωση του δικαιώματος της νομικής συμπαράστασης, σε όλες τις διαδικασίες ενώπιον όλων των δικαστικών και άλλων αρχών, αλλά και την διεύρυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων από κατασταλτικούς και άλλους μηχανισμούς, υπηρεσίες και επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ προτείνει την προστασία του δημόσιου πλούτου, την κατάργηση των προνομίων του ξένου και εφοπλιστικού κεφαλαίου, και την προστασία του ορυκτού, φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας ώστε να είναι ιδιοκτησία του κράτους και να μην παραχωρούνται για εκμετάλλευση σε τρίτους.

Το ΚΚΕ επίσης προτείνει την ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 48 περί "κατάστασης πολιορκίας" και την εξέταση μόνο της δυνατότητας επίταξης των αναγκαίων υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια, βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκου και άλλα), τα οποία ανήκουν σε εγχώρια ή ξένα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, σε περίπτωση επίθεσης ξένης χώρας ή συνασπισμού χωρών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ κατέθεσε προτάσεις και στα ζητήματα λειτουργίας της Βουλής και εγκάλεσε την κυβέρνηση για ωμή παραβίαση όλων των προβλέψεων του ισχύοντος Συντάγματος που απαγόρευαν τις άσχετες κι εκπρόθεσμες τροπολογίες, τους περιορισμούς στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κατεπείγοντα νομοσχέδια

Αναφερόμενος στην Τοπική Διοίκηση είπε ότι σταθερή θέση του ΚΚΕ είναι η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρέωσης του κράτους να εξασφαλίζει τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους στους ΟΤΑ, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι δεν πρέπει σε αυτή τη φάση να συγκεντρωθεί ο αριθμός 180, σε κρίσιμες συνταγματικές διατάξεις, κάτι το οποίο θα λύσει τα χέρια στην όποια επόμενη κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία, να αποφασίσει τις τελικές συνταγματικές αλλαγές "κατά το δοκούν" καθώς, όπως είπε «δεν σας έχουμε καμιά εμπιστοσύνη! Γιατί όλοι σας -παρά τις διαφορές σας- υπηρετείτε τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Ανέφερε ότι το ΚΚΕ καταθέτει τις προτάσεις του πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη και στο λαό με στόχο να γίνουν αντικείμενο διεκδίκησης του κινήματος.

«Μέσα από αυτήν την πάλη, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, οι νέοι και οι γυναίκες των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων, πιστεύουμε ότι μπορούν να συνειδητοποιούν ότι η υπεράσπιση και διεύρυνση αυτών των δικαιωμάτων, η απόλαυσή τους στην πραγματική ζωή, απαιτούν βαθύτερες, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, στο ποιος έχει την εξουσία, οι εργαζόμενοι, ο λαός δηλαδή ή οι εκμεταλλευτές του πλούτου» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συνταγματική ΑναθεώρησηΔημήτρης ΚουτσούμπαςΚΚΕ