Τουρκία: Πώς «αποκωδικοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου τις ενέργειες Ερντογάν - Τα επόμενα βήματα
Αλέξανδρος Διαμάντης«Είμαστε σε ετοιμότητα». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα, την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή να έχει ξεκαθαρίσει ότι η Άγκυρα θα «παίρνει» απαντήσεις σε ό,τι τεθεί στο τραπέζι. Στο ερώτημα, όμως, να περιμένουμε ένα θερμό καλοκαίρι, ίσως και ένα θερμό επεισόδιο, ο πρωθυπουργός ήταν χθες σαφής: «Με ρωτήσατε ευθέως αν ανησυχώ. Είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση, προφανώς έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση στην υπεράσπιση των θέσεών μας, δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε ένα καλοκαίρι αντίστοιχης έντασης στο πεδίο με αυτό το οποίο είχαμε το καλοκαίρι του 2020».
Αποκωδικοποιώντας όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στο ΣΚΑΙ, η εκτίμηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως δεν θα τραβήξει το σκοινί ο Τούρκος πρόεδρος. Πιθανότατα θα επιμείνει να προκαλεί μέχρι ωστόσο ενός σημείου. Θεωρούν, δε, ότι κυρίως απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο, δεδομένου ότι μπροστά του έχει μια εκλογική μάχη, η οποία δεν έχει ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς.
Θα πρέπει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η ισορροπία των δυνάμεων την συγκεκριμένη στιγμή δεν ευνοεί την Τουρκία, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να μην αλλάξει. Όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει την δυνατότητα εσαεί να μπλοκάρει τις πωλήσεις εξοπλιστικών συστημάτων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Τουρκία, νομίζω ότι δεν αντιλαμβάνεται πλήρως την πραγματική ισορροπία των δυνάμεων», απάντησε με ειλικρίνεια χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ναι μεν η Ελλάδα θα κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν μπορεί εσαεί να μπλοκάρει την Τουρκία.
Πραγματικός και εφικτός στόχος είναι ο εξής: Να εξηγήσουμε κυρίως στο Aμερικανικό Κογκρέσο ότι η πώληση οπλικών συστημάτων σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η οποία ανοιχτά αμφισβητεί κυριαρχία μιας άλλης χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, δεν είναι προς το συμφέρον των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Εξου κιόλας χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Gregory Meeks, σε μια συνάντηση όπου ανέλυσε στους αμερικανούς βουλευτές τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, στο πίσω μέρος του μυαλό του το Μέγαρο Μαξίμου έχει το εξής: οι αποφάσεις για την πώληση αμυντικού υλικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά σύνθετες, είναι μακροχρόνιες, είναι γραφειοκρατικές και σε κάθε περίπτωση απαιτείται έγκριση του Κογκρέσου, προκειμένου να πωληθεί οποιοδήποτε οπλικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα. Και βέβαια υπάρχει και το εξής δεδομένο: ότι αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία.
Σίνζο Άμπε: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας - «Δεν δείχνει σημάδια ζωής»
Τουρκία: Πώς «αποκωδικοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου τις ενέργειες Ερντογάν - Τα επόμενα βήματα
Προσωπικός γιατρός: 300 γιατροί έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα - Πόσοι απαιτούνται ακόμη
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή