Πολιτική|09.07.2022 07:25

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν πείθονται στην Κουμουνδούρου από τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Βούλα Κεχαγιά

Αν και οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αφήνουν κανένα περιθώριο σκέψης πως υπάρχει πιθανότητα προκήρυξης εκλογών τουλάχιστον έως τη ΔΕΘ, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει κανονικά την προεκλογική του προετοιμασία αξιοποιώντας τον πολιτικό χρόνο του καλοκαιριού.

Τι εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το χρόνο των εκλογών

Ως εκ τούτου για την προγραμματισμένη για την Τρίτη ανοιχτή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι γίνεται σύμφωνα με πληροφορίες παναττικό κάλεσμα από τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ώστε η εκδήλωση στον σημαντικό αυτό δήμο της Δυτικής Αθήνας να λάβει χαρακτηριστικά μίας μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης. Στην Κουμουνδούρου άλλωστε σημειώνουν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού εμφανίζουν ως τώρα τέτοια ανακολουθία που ακόμη και οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ αντιμετωπίζουν με δυσπιστία το θέμα της μετάθεσης των εκλογών και συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τονίζουν ότι η αδυναμία του πρωθυπουργού να αποφασίσει για τον χρόνο των εκλογών και τα μπρος πίσω που κάνει διαρκώς καταδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μητσοτάκης προσέκρουσε στα δημοσκοπικά ευρήματα που αποκλείουν την πιθανότητα αυτοδυναμίας για τη ΝΔ ακόμη και σε δεύτερες κάλπες γι’ αυτό και οδηγήθηκε στην απόσυρση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών συνειδητοποιώντας ότι εκλογές τον Σεπτέμβριο θα σήμαιναν ήττα της κυβερνητικής παράταξης.

Τονίζουν μάλιστα πως εάν η απόσταση της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πραγματικά τέτοια όσο εμφανίζεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης ο πρωθυπουργός δεν θα είχε κανένα δίλημμα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο πιστεύοντας πως θα τις κερδίσει. Επιπλέον, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης τορπιλίζει συνειδητά το σύστημα της απλής αναλογικής το οποίο μπορεί να προσφέρει πολιτική σταθερότητα χωρίς να ενδιαφέρεται για το γεγονός πως η χώρα μπορεί να βρεθεί σε ακυβερνησία με δεύτερες ή και τρίτες εκλογές όπως υπαινίσσονται κυβερνητικά στελέχη διότι ο μόνος του σκοπός είναι η εκλογική εξυπηρέτηση του κόμματός του.

Τι λένε για τα σενάρια αλλαγής εκλογικού νόμου

Εξ αυτού του λόγου στην Κουμουνδούρου δεν υποτιμούν καθόλου τις πληροφορίες ότι ανασύρεται ο σχεδιασμός για αλλαγή του εκλογικού νόμου προκειμένου να ψηφιστεί για δεύτερη φορά από την ίδια κυβέρνηση ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που κατά τη ΝΔ θα είναι ραμμένο στα μέτρα της.

Παρ’ όλα αυτά στην Κουμουνδούρου σχολιάζουν πως εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώξει να αλλάξει τον δικό της εκλογικό νόμο που δεν εφαρμόστηκε καν τότε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ευνοήσει βοηθώντας τον να εξασφαλίσει μία αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το αφήγημα ωστόσο της Κουμουνδούρου στηρίζεται στην συγκρότηση μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμετοχή προοδευτικών κομμάτων και προσωπικοτήτων που θα μπορέσει να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας από την Σάμο επανέλαβε χθες πως ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει να μαδάει τη μαργαρίτα των εκλογών και να συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει άλλο η κοινωνία με αυτόν τρόπο. “Ήρθε η ώρα να φύγει πριν η βλάβη γίνει ανήκεστος”.

ΣΥΡΙΖΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςεκλογέςπροεκλογική περίοδοςειδήσεις τώρα