Γιατί ο Μητσοτάκης έκαψε το σενάριο για πρόωρες εκλογές: Το ρίσκο και τα νέα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου
Αλέξανδρος ΔιαμάντηςΜολονότι το σύνολο του πολιτικού συστήματος προετοιμάζεται για πρόωρες εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και μπορεί πολλοί να επιμένουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να αλλάξει, όμως το γεγονός ότι θα φανεί… αναξιόπιστος, σε περίπτωση που τελικά τις προκηρύξει, θα λειτουργήσει εναντίον του.
Ποιοι και γιατί επιμένουν για πρόωρες εκλογές
Αυτό που στην παρούσα στιγμή ο κ. Μητσοτάκης κερδίζει είναι χρόνο.Χρόνο για να προετοιμάσει το κόμμα, να περάσει ορισμένα σημαντικά νομοσχέδια (όπως αυτό για την Παιδεία) από τη Βουλή, γνωρίζοντας όμως ότι δίνει χρόνο και στους αντιπάλους τους να προετοιμαστούν καλύτερα.
Πολλοί συνεργάτες του, πάντως, επιμένουν ότι εφόσον το φθινόπωρο προκηρύξει εκλογές, τότε στις δεύτερες (μετά την απλή αναλογική) η πιθανότητες για αυτοδύναμη ΝΔ (με 151 έως 153 βουλευτές) θα ήταν πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές μετά την εξάντληση της τετραετίας. Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου, υπογραμμίζουν ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος του αντίκτυπου της ενεργειακής κρίσης τον προσεχή χειμώνα, καθώς επίσης και το πόσο θα αυξηθεί εκ νέου ο πληθωρισμός και άρα θα επιμένει η ακρίβεια. Και φυσικά ακόμη κι αν όλα αυτά είναι εισαγόμενα, κι όχι αποτέλεσμα της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πολίτες θα «τιμωρήσουν» τη ΝΔ.
Ρίσκο
Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να πάρει ένα σημαντικό ρίσκο παίζοντας το χαρτί της θεσμικότητας, της σταθερότητας και της συνέπειας. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, επενδύει στη θεσμικότητα, τη σταθερότητα και τη συνέπεια, αποκρούοντας τακτικισμούς.
«Ακόμα και αν έχω κάποιο πολιτικό κόστος -γιατί θα έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα- είμαι απολύτως διατεθειμένος» τόνισε στην τελευταία συνέντευξη του, «να το αναλάβω διότι δεν πρόκειται ποτέ να παίξω με τους θεσμούς. Δεν πρόκειται να θέσω σε κίνδυνο την σταθερότητα της χώρας για να υπηρετήσω το «συμφέρον» της επανεκλογής μου». Και πρόσθεσε: «Δεν παίρνω το ρίσκο της αβεβαιότητας. Παίρνω το ρίσκο της σταθερότητας. Και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος, ας το έχει. Αλλά ξέρω ότι αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την βόμβα της απλής αναλογικής, με μία απρόβλεπτη Τουρκία απέναντί μας, δεν θα ήταν πράξη εθνικά υπεύθυνη».
Η «βόμβα» και τα νέα σενάρια για αλλαγή εκλογικού νόμου
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη φράση «βόμβα» για να περιγράψει την απλή αναλογική ο πρωθυπουργός την χρησιμοποίησε τόσο στη Βουλή όσο και στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ. Συνεπώς, τα σενάρια περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου επανήλθαν, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε αρνηθεί πως έχει τέτοιες προθέσεις. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι ενδεχομένως έτσι στρώνει το έδαφος και παράλληλα «δείχνει» προς την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να αντιδράσει έντονα.
- Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
- Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
- Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
- Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»