Πολιορκία των κεντρώων ψηφοφόρων και pressing στο Κίνημα Αλλαγής - Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜια διαφορετική στρατηγική απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής υιοθετεί σταδιακά η Νέα Δημοκρατία, που ανεβάζει τους τόνους με στόχο να αποφύγει διαρροές κεντρώων ψηφοφόρων προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο πρωθυπουργός σε σειρά παρεμβάσεων του το τελευταίο διάστημα κλείνει τη συζήτηση για κάλπες το φθινόπωρο, ωστόσο το σκληρό ροκ που επικρατεί στην πολιτική σκηνή δείχνει πως η χώρα ουσιαστικά βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.
Με την επόμενη εκλογική αναμέτρηση να γίνεται με την απλή αναλογική και με ορατό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες, στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να αποφύγουν μια χαλαρή ψήφο με αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό εγκαταλείπουν τους αρχικά ήπιους τόνους απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής και περνάνε στην επίθεση.
Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη επικράτησε η άποψη στο γαλάζιο στρατόπεδο πως μια άνοδος του Κινήματος Αλλαγής θα επηρέαζε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο από τα πρώτα κιόλας γκάλοπ εκείνης της περιόδου έγινε σαφές πως η Χαριλάου Τρικούπη υποδεχόταν ψηφοφόρους όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τη Νέα Δημοκρατία. Το γεγονός αυτό σήμανε καμπανάκι στην Πειραιώς, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να χάσει ένα κεντρώο κοινό, που δεν διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία ωστόσο στις προηγούμενες εκλογές είχε ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πλαίσιο αυτό ανεβαίνουν σταδιακά οι τόνοι απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο από την κυβέρνηση κατηγορούν για… δημιουργική ασάφεια. Στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες το γαλάζιο επιχείρημα είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων (ενεργειακό, ακρίβεια κ.α.) απαιτείται σταθερότητα και συγκεκριμένες προτάσεις. Και πάνω σε αυτό τη αφήγημα θα βασιστεί η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας για αυτοδυναμία σε αυτή την άτυπη αλλά μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο.
Δεν αποτελεί μυστικό πως το «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε o Μητσοτάκης, ούτε o Τσίπρας» του Νίκου Ανδρουλάκη έχει προκαλέσει ενόχληση στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το επιχείρημα του Κινήματος Αλλαγής πως σε περίπτωση κυβερνήσεων συνεργασίας θα πρέπει να επιλέγει άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής για την πρωθυπουργία δεν βρίσκει ευήκοα ώτα στους «γαλάζιους». Ο Κ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει πως ο πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από το πρώτο κόμμα, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία ρίχνουν το .. γάντι στο Κίνημα Αλλαγής καλώντας το να ανοίξει τα χαρτιά του για την επόμενη ημέρα.
Όσο πιο κοντά έρχονται οι εκλογές τόσο θα εντείνεται η επίθεση προς την Χαριλάου Τρικούπη, με «έπαθλο» την καρδιά της μεσαίας τάξης. Άλλωστε το γεγονός πως σε μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής παρουσιάζει στασιμότητα δεν περνά απαρατήρητο στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Η εκτίμηση στην Πειραιώς είναι πως όσο θα περνάνε οι μήνες τόσο θα πιέζονται τα ποσοστά του Κινήματος Αλλαγής, καθώς το κλίμα πόλωσης που θα επικρατήσει πριν τις κάλπες ευνοεί περισσότερα τα δυο πρώτα κόμματα. Μάλιστα στα πολιτικά… πηγαδάκια σχολιάζεται πως τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων για το Κίνημα Αλλαγής «ενθάρρυναν» όσους υποστήριζαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας.
Οι «μεταγραφές» και το εκσυγχρονιστικό χαρτί
Με μια σειρά …μεταγραφών στόχος είναι να μην επιστρέψουν στη Χαριλάου Τρικούπη ψηφοφόροι που μπορεί παλαιότερα να είχαν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον δεν διατηρούν δεσμούς με το Κίνημα Αλλαγής. Το κυβερνητικό φλερτ είναι εστιασμένο σε ένα κεντρώο κοινό με εκσυγχρονιστικό «προφίλ» και στόχος είναι να διατηρηθεί μια σχέση που σφυρηλατήθηκε το καλοκαίρι του 2015 στο δημοψήφισμα (καθώς το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ακροατηρίου ήταν στην πλευρά του «ναι»).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για το στόχο της γαλάζιας αυτοδυναμίας, σημειώνοντας ωστόσο πως θα αξιοποιηθούν και στελέχη που δεν ανήκουν στον στενό κομματικό πυρήνα. Ανάλογα μηνύματα θα σταλούν και στην προεκλογική περίοδο και δεν είναι τυχαίο πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να είναι εκπρόσωπος τύπου ο Κυριάκος Πιερρακάκης (ένα πρόσωπο που δεν προέρχεται από την κομματική βάση αλλά είναι από τις πλέον δημοφιλείς υπουργούς της κυβέρνησης).
Το άνοιγμα προς ένα πιο ευρύ ακροατήριο σηματοδοτεί και η ένταξη στα γαλάζια ψηφοδέλτια στελεχών που στο παρελθόν είχαν σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - που διετέλεσε παλαιότερα υπουργός του ΠΑΣΟΚ και συμμετείχε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2019 - 2021 - θα είναι υποψήφιος στο Δυτικό τομέα της Αθήνας. Η Άννα Ροκοφύλλου - κόρη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Ροκόφυλλου που στις δημοτικές εκλογές εκλέχτηκε με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη- θα είναι υποψήφια στην Α Αθηνών. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν και αλλά πρόσωπα σε κομβικές θέσεις και μεταξύ άλλων υπάρχει ενδιαφέρον για την Εύη Χριστοφιλοπούλου (το όνομα της οποίας έχει ακουστεί για επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων)
Παράλληλα μένει να φανεί πως θα εξελιχθούν οι σχέσεις με το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ. Όταν εκλέχθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης ένα τμήμα των εκσυγχρονιστών που τα προηγούμενα χρόνια είχε κρατήσει αποστάσεις από το Κίνημα Αλλαγής είχε φανεί πως θα μπορούσε να «ξαναζεστάνει» τις σχέσεις του με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια εντυπωσιακή εξέλιξη σε αυτό το θέμα και αυτό δημιουργεί ελπίδες στην κυβέρνηση πως μπορεί να μην κοπούν οι γέφυρες με το συγκεκριμένο ακροατήριο
Να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στηρίξει την υποψηφιότητας της Άννας Διαμαντοπούλου στον Ο.Ο.Σ.Α . Οσον αφορά στον Ευάγγελο Βενιζέλο ορίστηκε μέλος στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παράλληλα εκτίμηση υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο και για πρόσωπα, όπως ο Γ. Μανιάτης, ο Γ. Φλωρίδης κ.α.
Τουρισμός για όλους: Ανοιχτή η πλατφόρμα στο vouchers.gov.gr - Ποια ΑΦΜ κάνουν αίτηση την Κυριακή
Πολιορκία των κεντρώων ψηφοφόρων και pressing στο Κίνημα Αλλαγής - Η νέα στρατηγική της κυβέρνησης
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό