Πολιτική|29.07.2022 07:10

Πώς απαντά η Αθήνα στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα: Οι διπλωματικές επαφές και τα μηνύματα στην Άγκυρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή επιδιώκει η Αθήνα με μια σειρά διπλωματικών επαφών που είναι σε εξέλιξη. Σε μια εποχή - που όπως έχει φανεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία- αναθεωρητικές απόψεις δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στην διεθνή σκηνή η κυβέρνηση μέσα από στοχευμένες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα απαντά στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα.

Με την οικονομία της γειτονικής χώρας να κλυδωνίζεται και τις δημοσκοπήσεις κάθε άλλο παρά ευνοϊκές να είναι για τον Τούρκο πρόεδρο, στην Αθήνα δεν αναμένουν βελτίωση του κλίματος το επόμενο διάστημα. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο κ. Ερντογάν θα μείνει στην εμπρηστική ρητορική κοιτώντας προς το εσωτερικό ακροατήριο ή θα επιχειρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή. Το μέχρι που θα φτάσει η Άγκυρα θα φανεί στις 9 Αυγούστου, οπότε και το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» θα ξεκινήσει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε - μιλώντας στο CNN- «νομίζω πως ο πρόεδρος Ερντογάν θα υπηρετούσε πολύ καλύτερα στους πολίτες εάν εστίαζε την προσοχή του στην αναζωογόνηση της τουρκικής οικονομίας, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αντί να αναβιώνει νεοθωμανικές αναθεωρητικές φαντασιώσεις». Μάλιστα σημείωσε πως «η Ελλάδα θα συμπεριφέρεται πάντα υπεύθυνα, αλλά πάντα θα κάνει ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Στην Αθήνα αναγνωρίζεται πως η Τουρκία είναι ένας δύσκολος γείτονας και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως αυξάνεται ο κατάλογος των προβλημάτων αντί να μειώνεται . Το κλίμα είναι βεβαρημένο, καθώς ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια μακρά κρίση τριών σχεδόν ετών με ελάχιστα περιθώρια διαλόγου.

Είναι εμφανές πως η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να ανοίξει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί στην διεθνή σκηνή ως «αδικημένη». Και παρά το ό,τι έχει αναδειχθεί σε «ταραχοποιό» της ευρύτερης περιοχής, επιχειρεί να κάνει το άσπρο - μαύρο με λέγοντας πως η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο της και προβάλλοντας ανιστόρητους ισχυρισμούς για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Μάλιστα για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών η Τουρκία αναμένεται να στείλει νέα επιστολή στον ΟΗΕ. Για το θέμα αυτό δέχθηκε ερώτηση ο κ. Δένδιας που σημείωσε πως «η τελευταία ελληνική επιστολή είναι εξαιρετικά επαρκής για το σύνολο των επιχειρημάτων και η Ελλάδα δεν πρόκειται να δαπανά τον χρόνο της σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία». Για να προσθέσει πως εάν, βεβαίως, η τουρκική πλευρά προσκομίσει κάποιο καινούριο επιχείρημα, το οποίο χρήζει απάντησης, αυτό θα απαντηθεί.

Το «μενού» των σημερινών συναντήσεων

Η τουρκική προκλητικότητα και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει η ελληνική πλευρά. Να σημειωθεί πως το διπλωματικό «σπριντ» ξεκίνησε χθες με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Λευκωσία.

Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, που πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη της στη χώρα μας μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της. Η επικεφαλής της Γερμανικής διπλωματίας - που έφτασε χθες στην Αθήνα - υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι από τους πιο στενούς εταίρους στην Ευρώπη. Και λίγο πριν μεταβεί στην Άγκυρα για επίσκεψη έστειλε μηνύματα λέγοντας πως «τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται με συνομιλίες, όχι με κλιμάκωση της έντασης».

Μετά τη συνάντηση με την Γερμανίδα ομόλογο του ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα υπουργό Κατρίν Κολονά (θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των δύο υπουργών μετά από τις γαλλικές εκλογές). Το «μενού» των συζητήσεων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης.

Πάντως σε αυτό τον κύκλο επαφών της ελληνικής πλευράς στο τραπέζι θα μπουν και μια σειρά θεμάτων, όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, το «καυτό» θέμα της ενέργειας αλλά και η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα