Πολιτική|01.08.2022 16:00

Τσιάρας προς Ντογιάκο: Να εξετάσετε κατά προτεραιότητα το θέμα των παρακολουθήσεων

Σοφία Φασουλάκη

Στον αστερισμό των παρακολουθήσεων και των παράνομων λογισμικών βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η επικαιρότητα, μετά την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου.

Ήδη ο κ. Ανδρουλάκης κατέθεσε όποια στοιχεία είχε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό για το θέμα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και του ζήτησε, όπως έχει δια νόμου το δικαίωμα, την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων.

Όπως μάλιστα λένε πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, το θέμα αυτό αποτελεί μείζον θέμα λειτουργίας του κράτους Δικαίου και πρέπει να διαλευκανθεί, χωρίς να μείνει καμία σκιά.

«Ύποπτη» η στάση του Μαξίμου, λέει ο Ανδρουλάκης

Τη θέση ότι το θέμα της παρακολούθησης των τηλεφώνων του δεν είναι προσωπικό ζήτημα αλλά είναι ζήτημα δημοκρατίας επανέλαβε σήμερα από τα Χανιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτηρίζοντας «ύποπτη» τη στάση του Μεγάρου Μαξίμου, να προσπαθεί όπως υποστήριξε να υποβαθμίσει το θέμα.

Ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα υποστήριξε ότι «στελέχη της ΝΔ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαχέουν fake news» στην ελληνική κοινωνία, τονίζοντας ότι περιμένει από τους αρμόδιους θεσμούς και τη δικαιοσύνη να πουν ποιοι κρύβονται πίσω από τις παρακολουθήσεις.

Ακόμα χαρακτήρισε πρωτοφανές «το γεγονός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», υποστηρίζοντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ψέματα ότι αυτό συνέβη και με άλλους.

«Να μας πει τα ονόματα ευθέως η ΝΔ σε ποιους άλλους Ευρωβουλευτές που έγινε έλεγχος από όλες τις χώρες, βρέθηκε κάτι παρόμοιο. Αν λοιπόν δεν ξέρουν, μην προσπαθούν μέσα από fake news να υποβαθμίσουν το θέμα αυτό. Ας αφήσουν την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, είναι θέμα δημοκρατίας, δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Εγώ δεν θα επιτρέψω σε κανένα να αφήσει αυτή την ιστορία να περάσει έτσι», τόνισε.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις

Ερώτηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μείζον ζήτημα των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator, κατέθεσαν, όπως είχαν προαναγγείλει, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Όπως αναφέρουν, οι «παράνομες παρακολουθήσεις μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator» και οι «προσπάθειες συγκάλυψής του από την κυβέρνηση», αποτελούν σημαντικό θέμα της πολιτικής ζωής.

«Για τον λόγο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησαν έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, με παρουσία και του Διοικητή της ΕΥΠ. Μετά τη λήξη της μυστικής, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, συνεδρίασης, δημιουργήθηκε έντονη σύγχυση στην κοινή γνώμη από αντιφατικές δημοσιεύσεις, κατόπιν κυβερνητικών μεθοδεύσεων, ως προς το τι ακριβώς δήλωσε ο κ. Διοικητής σε σχέση με το λόγο εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ΄άρθρο3 ν. 2225/1994, η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Θανάση Κουκάκη και ιδίως εάν αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος ξένης μυστικής υπηρεσίας», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Έπειτα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνουν πως «Επειδή οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές σκόπιμα συσκοτίζουν το θέμα, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας υποβάθμισης και συγκάλυψης της υπόθεσης των παράνομων παρακολουθήσεων, θα πρέπει να δοθούν αναλυτικές εξηγήσεις.Και αυτό γιατί το θέμα έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι όποιος επιχείρησε την παράνομη παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, μετά την διακοπή της νομότυπης, είναι ο ίδιος που αποπειράθηκε να μολύνει και το τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ν. Ανδρουλάκη, εφόσον και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος σύνδεσμος παγίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την κατάθεση εκ μέρους του κ. Κουκάκη ερωτήματος στην ΑΔΑΕ για το εάν παρακολουθείται το τηλέφωνο του, η ΕΥΠ ζήτησε αυθημερόν (12-8-2020) την διακοπή της νομότυπης παρακολούθησης του, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η παράνομη παρακολούθηση του μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator. Ο δε κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε μία προσπάθεια προφανούς παραπληροφόρησης, μιλούσε για διαφορές μεταξύ ιδιωτών».

«Οι κυβερνητικές ευθύνες συγκάλυψης προκύπτουν και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση, με τροπολογία του υπογραφόταν από τον Αντιπρόεδρο της κ. Πικραμένο, επιχείρησε να χειραγωγήσει την αρμόδια ανεξάρτητη αρχή, την ΑΔΑΕ, τροποποιώντας, και μάλιστα αναδρομικά, την αρμοδιότητα της, ώστε να απαγορεύεται στο εξής να ενημερώνεται αυτός που παρακολουθείται, ακόμη και εάν δεν συντρέχει κανένας λόγος δημόσιου συμφέροντος. Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ με επιστημονικό άρθρο του ανέδειξε την αντισυνταγματικότητα και την αντίθεση προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση της διάταξης. Ως γνωστό, καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση της απαράδεκτης αυτής ρύθμισης, η οποία απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση» τονίζουν έπειτα και προσθέτουν ότι «Το θέμα έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία γιατί η χώρα έχει εκτεθεί διεθνώς, δεδομένου ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων αποτελεί έναν από τους λόγους της υποβάθμισης της χώρας μας στις διεθνείς εκθέσεις για την ελευθερία του Τύπου».

«Λόγω της φύσης του ζητήματος θα πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που και στο παρελθόν έχει ακολουθήσει η Βουλή επί θεμάτων που καλύπτονται από απόρρητο, όπως π.χ. σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών» συμπληρώνουν.

Σε αυτό το σημείο, θέτουν τα εξής ερωτήματα στον πρωθυπουργό:

1. Υπήρχε λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίο ζητήθηκε από την ΕΥΠ, κατ΄ άρθρο 3 ν. 2225/1994, η παρακολούθηση (επισύνδεση) του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου κ. Κουκάκη και ποιος ήταν αυτός; Υπήρχεσχετικό αίτημα ξένης μυστικής υπηρεσίας και εάν ναι, ποιας;

2. Για ποιο λόγο διακόπηκε από την ΕΥΠ η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Κουκάκη; Εξέλιπε ο λόγος εθνικής ασφαλείας; Πώς εξηγείται ότι αμέσως μετά την διακοπή ακολούθησε η παρακολούθηση, μέσω του κακόβουλου λογισμικού (spyware) Predator;

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ισίδωρος ΝτογιάκοςPredatorΆρειος Πάγοςειδήσεις τώραΚώστας Τσιάρας