Νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια: Ποια έχουν ήδη κλειδώσει και ποια μένουν... μετεξεταστέα
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΤο «καλάθι» των παροχών που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης οριστικοποιεί η κυβέρνηση με ένα πρώτο πακέτο μέτρων να έχει κλειδώσει αλλά να αναζητείται και ένα πρόσθετο πλέγμα στήριξης. Στις προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου είναι η ενεργειακή θωράκιση της χώρας αλλά και η εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων προκειμένου να ανασχεθούν - κατά το δυνατόν- οι επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται σε δημοσιονομικές ασκήσεις σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει «οχυρωματικά» απέναντι σε ένα δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Κλειδί για το εύρος των μέτρων στήριξης είναι η πορεία των εσόδων, με την καλή πορεία του τουρισμού να ανοίγει μια χαραμάδα αισιοδοξίας μέσα σε ένα ζοφερό σκηνικό. Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να καταθέσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό και το ακριβές ύψος των πρόσθετων δαπανών να κλειδώνει μέσα στον Αύγουστο. Το ποσό δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται αφού πρώτα φτάσουν στο οικονομικό επιτελείο τα στοιχεία για τα έσοδα του Ιουλίου.
Πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί βέβαια στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ήδη έχει ανακοινωθεί ένα πακέτο μέτρων 1.1 δισ. ευρώ για τον μήνα Αύγουστο. Ωστόσο, γεννάται το ερώτημα για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί ένα τόσο διευρυμένο πακέτο χωρίς να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, αφού μόνο για αυτό το μήνα τα 200 εκατομμύρια του ενεργειακού πακέτου θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Πράσινο φως» για στοχευμένες δράσεις
Ένα πλέγμα δράσεων - που θα τρέξει μέσα στις επόμενες 150 ημέρες- έχει κλειδώσει, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Η κυβέρνηση «κοιτά» προς τους συνταξιούχους - ένα κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί στο δρόμο προς τις κάλπες - και ετοιμάζεται να ξεπαγώσει τις συντάξεις (με ζεστό χρήμα να εισπράττουν σε πρώτη φάση όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά). Παράλληλα από τη νέα χρονιά θα καταργηθεί η εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, ενώ αναζητούνται και κάποια πρόσθετα φορολογικά κίνητρα
Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού η διαβούλευση θα ξεκινήσει στις αρχές της νέας χρονιάς και την Άνοιξη θα ανακοινωθεί νέα αύξηση για περίπου 650.000 χαμηλόμισθους. Παράλληλα προκρίνεται νέα μείωση των εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ενώ προωθείται η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.
Κλειδωμένες είναι και δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν οφειλές στα ταμεία, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη να σημειώνει στη συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη Κυριακή στο ethnos.gr πως αυτές αναμένεται να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει στο τέλος του μήνα. Πρόκειται για την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και την παραγραφή χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα στη 10ετία αντί για 20ετία.
Πάντως είναι τέτοια η μεταβλητότητα που παρατηρείται στις διεθνείς τιμές της ενέργειας, και ειδικά του φυσικού αερίου, ώστε πρακτικά είναι πολύ δύσκολη οποιαδήποτε πρόβλεψη για τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για μέτρα στήριξης. Για την απορρόφηση των ενεργειακών κραδασμών στα σενάρια που εξετάζονται είναι η «επανάληψη» του fuel pass, η επέκταση του επιδόματος θέρμανσης ακόμα και το ενδεχόμενο μιας επιταγής ακρίβειας.
Ποια μέτρα πήραν «κόκκινη κάρτα».
Στην κυβέρνηση δεν προκρίνουν γενικευμένες μειώσεις στο ΦΠΑ και προβάλλουν το επιχείρημα πως ανάλογες ρυθμίσεις θα επηρεάσουν σημαντικά την πορεία των εσόδων και θα περιορίσουν το δημοσιονομικό χώρο. Παράλληλα δεν προκρίνεται ούτε η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, παρά το pressing της αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά στα αναδρομικά των συνταξιούχων μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας εξετάζονται κάποια σενάρια χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί κάποια απόφαση. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τα αναδρομικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων στην περίοδο των μνημονίων, για τα οποία δεν υπήρξε δικαστική δικαίωση για το σύνολο των συντάξεων (σημείωση: δικαίωμα διεκδίκησης διατηρούν όσοι είχαν κάνει προσφυγή μέχρι το τέλος του Ιουλίου του 2020). Το ενδεχόμενο να βρεθεί μια φόρμουλα δεν έχει κλείσει, ωστόσο αυτό θα συμβεί μόνο εφόσον βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.
- Συναγερμός στην Ταϊβάν: Ξεκίνησαν οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις σε έξι περιοχές - Ακόμα και μέσα στα χωρικά της ύδατα
- Υψηλές εισπράξεις φόρων και πλαστικό χρήμα γεμίζουν τα κρατικά ταμεία για νέα μέτρα
- Δολοφονία στο Περιστέρι: «Δεν μου άρεσε αυτή η σχέση» λέει ο πατέρας της 17χρονης - Πού στρέφονται οι έρευνες
- Τουρισμός: Επιστρατεύουν... συγγενείς και φίλους για να καλύψουν θέσεις εργασίας - Έβαλαν ποδιές και οι ιδιοκτήτες
- Μια άθλια ιστορία: Οι σκλάβες του σεξ των ιαπώνων στρατιωτών που τις κράτησαν ομήρους και οι Αμερικανοί για τους δικούς τους στρατιώτες
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό