Πολιτική|05.08.2022 07:10

Η Τουρκία ανοίγει μέτωπα και προσποιείται την… αδικημένη: Τι βλέπει η Αθήνα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Εστίες έντασης δημιουργεί συνεχώς η τουρκική πλευρά, που δεν λέει να χαμηλώσει τους τόνους. Δεν είναι μόνο η εμπρηστική ρητορική της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είναι και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη που τορπιλίζουν τα όποια περιθώρια βελτίωσης του κλίματος. Τώρα κρίσιμη ημερομηνία για τις επόμενες κινήσεις της γειτονικής χώρας είναι η 9η Αυγούστου, οπότε και θα φανεί που θα κινηθεί το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο το «Abdulhamid Han».

Με σειρά σεναρίων να κυκλοφορούν στα τουρκικά μέσα η Αθήνα και η Λευκωσία παραμένουν σε ετοιμότητα, καθώς θεωρείται πιθανόν να κινηθεί προς την κυπριακή ΑΟΖ χωρίς τίποτα να έχει «κλειδώσει». Επίσης μένει να φανεί αν μέσα από τις κινήσεις του γεωτρύπανου η Άγκυρα θα επιχειρήσει να επαναφέρει στο προσκήνιο το περιβόητο «μνημόνιο» με την Λιβύη.

Πάντως, είναι εμφανές πως δεν πρόκειται να υπάρξουν ήρεμα νερά στην περιοχή το επόμενο διάστημα, καθώς η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές μέσα στο 2023. Με την οικονομία να κλυδωνίζεται και την τουρκική λίρα να μην λέει να ορθοποδήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζητά τρόπους να τονώσει την - πληγείσα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - δημοτικότητα του. Και η εμπρηστική ρητορική προς την Ελλάδα μπορεί να τον βοηθήσει στο να απευθυνθεί σε ένα πιο σκληροπυρηνικό ακροατήριο, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή στάσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική πλευρά ανοίγει όλη τη βεντάλια των ουτοπικών διεκδικήσεων της, επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες για τα ταραγμένα νερά στην Αθήνα. Ενδεικτικό των επικοινωνιακών παιχνιδιών που επιχειρεί να παίξει η Άγκυρα είναι πως ισχυρίζεται ότι παραβιάζεται ο δικός της εναέριος χώρος, τη στιγμή που συνεχίζονται οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο.

Με τους διαύλους επικοινωνίας να μην έχουν αποκατασταθεί - μετά το «Μητσοτάκης γιόκ» που είχε πει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- στους επόμενους μήνες δεν αναμένεται ουσιαστική αλλαγή του κλίματος. Η Τουρκία φαίνεται πως αρχικά εκτίμησε πως το διεθνές ρευστό σκηνικό μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει στην αναβάθμιση του ρόλου της.

Δεν είναι τυχαίο πως διατήρησε επικοινωνία με όλες τις πλευρές και μάλιστα μεσολάβησε και στις συζητήσεις για την εξαγωγή σιτηρών οι οποίες είχαν παγώσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα για το θέμα αυτό υπήρξε χθες και επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας

Ωστόσο, μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό αναθεωρητικές απόψεις δεν είναι εύκολο να βρουν υποστηρικτές στη διεθνή σκηνή και αυτό το βλέπει η τουρκική πλευρά όλο και εντονότερα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο εκνευρισμός που προκάλεσε στην Άγκυρα η ξεκάθαρη στάση που πήρε το Βερολίνο στις πρόσφατες επισκέψεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών σε Ελλάδα και Τουρκία

Πως θα κινηθεί η Αθήνα

Αποφασισμένη να απαντά ψύχραιμα και με επιχειρήματα στην τουρκική προκλητική ρητορική είναι η ελληνική πλευρά, ενώ σε ετοιμότητα παραμένουν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου, ωστόσο ο διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Από εκεί και πέρα κάθε πρόκληση θα απαντάται άμεσα και σε εξέλιξη είναι ένας διπλωματικός μαραθώνιος με στόχο την ανάδειξη του αναθεωρητικού ρόλου που επιχειρεί να παίξει η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο. To μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά είναι σαφές : το κλίμα έντασης που δημιουργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας, με στόχο την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για τα νέο - οθωμανικά όνειρα της Άγκυρας

Στο μεταξύ ξεκάθαρη απάντηση έδωσε χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά που έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται πως «με νομική ρύθμιση για τις Μουφτείες στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα παραβίασε για άλλη μια φορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης (σημείωση: έτσι αποκαλεί την μουσουλμανική μειονότητα) που έχουν την εγγύηση των διεθνών συνθηκών, ιδιαίτερα της Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για διαστροφή της πραγματικότητας αλλά και για ηθελημένη παραποίηση της αλήθειας όσον αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Παράλληλα κάλεσε την Τουρκία να αναλογισθεί, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβασθεί και για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Άγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνυπουργείο ΕξωτερικώνΜεβλούτ Τσαβούσογλου