Πολιτική|08.08.2022 21:58

Σε ετοιμότητα οι ένοπλες δυνάμεις λίγες ώρες πριν τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν - Το δύο σενάρια για την πορεία του

Newsroom

Σε ετοιμότητα είναι οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» πρόκειται να βγει για έρευνες την Τρίτη 9 Αυγούστου. Μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί περιορισμένη κινητικότητα στη γειτονική χώρα, με δύο ανεφοδιαστικά και δύο βοηθητικά πλοία του τουρκικού ναυτικού να σπεύδουν νωρίτερα στο λιμάνι Τασούκου, όπου είναι αγκυροβολημένο το Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Δεν είναι γνωστό πού θα πραγματοποιήσει έρευνες, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Navtex. Αυτή εκτιμάται ότι θα εκδοθεί το πρωί της Τρίτης και ότι τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το OPEN, εξετάζονται δύο σενάρια για τη διαδρομή που θα ακολουθήσει. Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους. Το δεύτερο, που κρίνεται πιο απίθανο, είναι το Αμπντουλχαμίντ Χαν να επιχειρήσει να επαναλάβει την τη διαδρομή, που ακολούθησε το Όρουκ Ρέις το 2020.

Με άλλα λόγια να προχωρήσει στο διεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο το τουρκολυβικό μνημόνιο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη.

Η Αθήνα πάντως είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση τους συμμάχους της, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν υποστηρικτικές δηλώσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο στρατηγός Καβόλα -ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Ευρώπης- σε επικοινωνία του με την Άγκυρα ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι συγκεντρωμένες γαλλικές και αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να παρέμβουν, αν δυναμιτιστεί το κλίμα. 

Το μήνυμα Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μήνυμά του για το «Αμπντουλχαμίντ Χαν», τόνισε πως «Μέχρι σήμερα, δεν επιτρέψαμε να γίνει οποιαδήποτε ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας, χωρίς τη συμμετοχή μας και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», όπως μεταδίδει η Hurriyet.

Νωρίτερα σήμερα, σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος διεμήνυσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο και επιμένει στα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών.

«Συνεχίζουμε την πολιτική μας για την ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα αλληλένδετα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλύονται συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Ωστόσο, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαμορφώσει βούληση στη λύση των προβλημάτων. Δεν εγκαταλείπει τις ιδιοτροπίες της. Είπαμε και εξηγήσαμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά, πόσο μάλλον τα νησιά κοντά στις ακτές μας, που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, είναι εξοπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας».

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα βήματα. Θα εξηγήσουμε πώς η Τουρκία είναι μια απαραίτητη χώρα με ένα πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει. Η Τουρκία είναι Ευρώπη και η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Η ευρωπαϊκή ασφάλεια χρειάζεται την Τουρκία», τόνισε ο Τσαβούσογλου.

Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «εμποδίσαμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της 'ΤΔΒΚ' από τις ενεργειακές εξισώσεις. Σπάσαμε τους αγώνες εναντίον μας με τις σεισμικές μας δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων και με τη συμφωνία της Λιβύης του 2019. Έχουμε καθορίσει τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας. Τώρα έχει ξεκινήσει η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα συμπεριλάβει και εμάς. Αναλάβαμε δράση μαζί με την 'ΤΔΒΚ' για να ενσωματώσουμε αυτή τη δυναμική με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

Τα βλέμματα στραμμένα στο τουρκικό γεωτρύπανο

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, σύμφωνα με το πρακτορείο IHA, σήμερα ξεκίνησε ο τελευταίος έλεγχος του γεωτρύπανου πριν αποπλεύσει, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας αύριο θα ανακοινώσει πού θα είναι η πρώτη αποστολή του σκάφους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαγεωτρύπανοειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑνατολική Μεσόγειος