Πολιτική|25.08.2022 07:10

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Σκληρό ροκ στην πολιτική σκηνή - Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για δύσκολες μάχες στη Βουλή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στη σκιά των όσων είδαν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις κινείται η πολιτική ζωή ενώ αύριο Παρασκευή θα γίνει στη Βουλή η πρώτη μονομαχία των πολιτικών αρχηγών. Το σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης συνεχίζεται, ενώ ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πολιτικός αντίκτυπος των όσων έχουν αποκαλυφθεί. Στη Νέα Δημοκρατία ανησυχούν πρωτίστως για την επίδραση που έχει η συγκεκριμένη υπόθεση στο κεντρώο ακροατήριο, καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική που ευνοεί την λεγόμενη χαλαρή ψήφο.

Μια σαφέστερη εικόνα της κατάστασης θα υπάρχει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς σταδιακά ξεκινάνε εκ νέου οι δημοσκοπήσεις (οι οποίες δεν ήταν εύκολο να γίνουν τις ημέρες του 15 Αυγούστου). Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει τις θέσεις της για το θέμα αναλυτικά, ξεκινώντας από τις συνεδριάσεις της Ολομέλειας αύριο αλλά και τη Δευτέρα (όπου θα συζητηθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για τη συγκρότηση εξεταστικής)

Από την κυβερνητική πλευρά η γραμμή στις κοινοβουλευτικές μάχες θα είναι πως «θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση όλων όσων αφορούν στη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αυστηρά στο πλαίσιο που προβλέπουν ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής». Πάντως είναι δεδομένο πως θα συνεχιστεί το ασφυκτικό pressing για το θέμα, με την αντιπολίτευση να θέτει διαρκώς το ερώτημα αν παρακολουθούνται άλλοι πολιτικοί ή δημοσιογράφοι.

Στο γαλάζιο στρατοπέδου κοιτάνε με προσοχή τις κινήσεις όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και επικρατεί η άποψη πως τα όσα έχουν μεσολαβήσει φέρνουν πιο κοντά τα δύο κόμματα. Προς το παρόν επιλέγεται μια διπλή στρατηγική : ιδιαίτερα υψηλοί τόνοι απέναντι στην Κουμουνδούρου (σε μια προσπάθεια να συντηρηθεί σε ένα βαθμό το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο) και στοχευμένη κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη (καθώς στόχος είναι να μην κοπούν τελείως οι γέφυρες).

Στην Νέα Δημοκρατία εστιάζουν στην επόμενη ημέρα και θα επιμείνουν να παίζουν το χαρτί της «σταθερότητας» για να μην υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις στους κεντρώους ψηφοφόρους του κόμματος. Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί και μια στροφή της ατζέντας σε θέματα οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να «καλυφθεί» το καλάθι παροχών της ΔΕΘ από την πολιτική σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις.

Διπλή μάχη για Εξεταστική και Επιτροπή Θεσμών

Προς το παρόν στο γαλάζιο στρατόπεδο ετοιμάζονται για τη μάχη της Δευτέρας, αναφορικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Το σχετικό αίτημα - που αφορά στα όσα αποκαλύφθηκαν για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη- έχει υποβάλλει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής και χρειάζονται 120 βουλευτές για να περάσει (ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είπε πως θα το ψηφίσει).

Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι παράλληλα με τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών ασφαλείας και σε βάθος χρόνου. Με το επιχείρημα πως έτσι «θα εντοπιστούν διαχρονικές αβλεψίες και θεσμικά κενά», αλλά και θα διατυπωθούν βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον. Βέβαια για το θέμα αυτό ήδη δέχεται κριτική από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ που ζητούν να εστιάσει η εξεταστική στο παρόν και να μην κλωτσήσει απλά το τενεκεδάκι.

Στο μεταξύ κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι στα χαρακώματα και για τον χρόνο κατά τον οποίο θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Η Χαριλάου Τρικούπη είχε ζητήσει να προηγηθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση της προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση, ενώ την άμεση σύγκλιση της Επιτροπής είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο τελικά αυτό δεν έγινε, ενώ ασαφές είναι και το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί η επίμαχη συνεδρίαση την άλλη εβδομάδα.

Με βάση την αρχική συζήτηση μεταξύ των κομμάτων η Επιτροπή θα συνεδρίαζε είτε την επόμενη Τετάρτη είτε την επόμενη Πέμπτη. Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις στο γαλάζιο στρατόπεδο αυτό να πάει για αργότερα, με το επιχείρημα πως είναι πολλά τα πρόσωπα που θα κληθούν. Μια τέτοια βέβαια πρωτοβουλία εκτιμάται πως θα αναζωπυρώσει τις πολιτικές συγκρούσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω επιδείνωσης των σχέσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα Δημοκρατίαπαρακολουθήσειςειδήσεις τώραΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ