Πολιτική | 26.08.2022 07:21

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Οι συμβάσεις με την Krikel και τα υπόλοιπα ερωτήματα που θα θέσει ο Τσίπρας στη Βουλή

Βούλα Κεχαγιά

Είκοσι ημέρες μετά τις παραιτήσεις των κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις και ενώ η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει το παιχνίδι των καθυστερήσεων, ο πρωθυπουργός «σύρεται» κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα στη Βουλή για να απολογηθεί για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές.

Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφέρουν πως στο μικροσκόπιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκονται και οι 6 απόρρητες συμβάσεις του Δημοσίου με την εταιρία Krikel που αναδείχθηκαν από το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), θέμα που αποκάλυψε το ethnos.gr με τον τίτλο «επτασφράγιστο μυστικό οι απόρρητες συμβάσεις Δημοσίου-Krikel». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης είχε αποκρύψει την ύπαρξή τους σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, την ώρα που αποκαλύπτονται οι στενές σχέσεις του παραιτηθέντα κ. Δημητριάδη μέσα από τις εταιρείες που διατηρούσε με φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσου Ηλιόπουλου πως «όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα αποκαλυφθούν: Και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων».

Ο Ν. Ηλιόπουλος επανήλθε και χθες κάνοντας λόγο για κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τις σχέσεις του κ. Δημητριάδη με την Intelleca που εμπορεύεται το λογισμικό Predator και σημείωσε με νόημα: «Αυτό που υποψιαζόμαστε είναι ότι η κυβέρνηση νοικιάζει υπηρεσίες κακόβουλου λογισμικού για παρακολουθήσεις». Επιπλέον, διερωτήθηκε για ποιον λόγο έχουν πολλαπλασιαστεί τα μυστικά κονδύλια στα υπουργεία, όπως πχ, στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες ενδέχεται να υπάρχει σύμβαση της εταιρείας Krikel και με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Τα ερωτήματα που θα θέσει ο Αλέξης Τσίπρας

Κατά τις πληροφορίες η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε ο ίδιος στις 8 Αυγούστου θα είναι αμιγώς πολιτική, και θα τεθούν σκληρά και συγχρόνως ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό ο οποίος οφείλει όπως λένε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να απαντήσει.

Όπως για παράδειγμα στο ερώτημα που θέτει από την αρχή των αποκαλύψεων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator; To ερώτημα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε τις παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών και δημοσιογράφων όταν ρωτήθηκε στο Briefing (“δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης”), ενώ ο νέος διοικητής της ΕΥΠ σχεδόν επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις λέγοντας πως δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει διαψεύσει το προ δεκαπενθημέρου ρεπορτάζ της Καθημερινής πως παρακολουθούνται τουλάχιστον άλλοι 7-8 πολιτικοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη σαφή και ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα ποιοι ήταν οι «εθνικοί λόγοι» για τους οποίους τέθηκαν σε παρακολούθηση οι Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Κουκάκης. Επίσης, αναμένεται να θέσει το εύλογο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αρνείται ακόμη και τώρα την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διατηρώντας την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, όταν ο δημοσιογράφος Κουκάκης προσέφυγε στην ΑΔΑΕ και με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που υποβάλλουν σχετική αίτημα, αναφορικά με το εάν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση. Ένα ακόμη αυτονόητο ερώτημα αφορά την πρώτη νομοθετική πράξη της κυβέρνησης που άλλαξε τη νομοθεσία από την επομένη της ανάληψης της εξουσίας ώστε να διορίσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Μητσοτάκη, αποπεμφθέντα διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα παρότι δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα.

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης σύρεται ως βαρύτατα κατηγορούμενος για θεσμική και Συνταγματική εκτροπή, υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του κράτους δικαίου. Ως εκ τούτου προσθέτουν οι απαντήσεις ή μη του πρωθυπουργού στη Βουλή οδηγούν σε μονόδρομο στην άμεση προσφυγή σε εκλογές.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΒουλήπαρακολουθήσεις