Πολιτική|28.08.2022 22:45

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Αντίστροφη μέτρηση για την Εξεταστική - Σε θέσεις μάχης τα κόμματα με φόντο τη χρονική διεύρυνση

Newsroom

Για τη δεύτερη μάχη, αυτή της εξεταστικής, ετοιμάζονται τη Δευτέρα τα κόμματα και όπως όλα δείχνουν το νέο μέτωπο που θα ανοίξει θα είναι αυτό για τη χρονική διεύρυνση της υπόθεσης των υποκλοπών.

Σε αυτό το φόντο, το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στα... κόκκινα, με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να έχουν διαφορετικά ζητούμενα.

Τι ζητούν τα κόμματα για την εξεταστική

Ενδεικτική η κόντρα στην τηλεόραση του OPEN του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο. «Παρακολουθείτο ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ και αν ναι τον γνωστοποιήσατε σε αυτόν;». «Εγώ θα σας απαντήσω, τρία χρόνια είστε κυβέρνηση. Θα φέρετε τον κ Δημητριάδη στη Βουλή ναι ή όχι;» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Το ΠΑΣΟΚ στην πρότασή του έχει ζητήσει να ερευνηθεί μόνο η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη-χωρίς να λέει «όχι» στη διερεύνηση άλλων υποθέσεων  αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία. «Εμείς θέλουμε εξεταστική με στοιχεία, όχι να χαθούμε πίσω στο χρόνο» ανέφερε στην τηλεόραση του OPEN το μέλος του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Βλάχος. Το ΚΚΕ από την πλευρά του ζητεί να εξεταστεί το θέμα των δικών του καταγγελιών για συνακροάσεις στα γραφεία του Περισσού, ενώ η Ν. Δ επιθυμεί διεύρυνση ακόμη και 10 χρόνια πίσω.

Τη διεύρυνση της εξεταστικής θέλει η κυβέρνηση

Τη διεύρυνση της εξεταστικής θέλει η κυβέρνηση, με στελέχη της να λένε ότι θα πρέπει ο χρόνος της εξεταστικής να πάει ακόμα και 10 χρόνια πίσω και επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ γιατί ακόμα και τότε υπάρχουν καταγγελίες. Σύμφωνα με τη Σοφία Φασουλάκη, τη Δευτέρα θα ζητηθεί και μια δήλωση για τη χρονική διεύρυνση έτσι ώστε να πάρουν θέση όλα τα κόμματα.

Κάθετα αντίθετος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί η υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τονίζοντας ότι αν θέλει η Νέα Δημοκρατία να κάνει άλλη εξεταστική.

Στις δύο εξεταστικές διαφωνεί η κυβέρνηση ενώ το ΠΑΣΟΚ μιλά μόνο για την υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων, στελέχη του δεν είναι αρνητικά να διερευνηθούν και άλλες υποθέσεις αρκεί να υπάρχουν στοιχεία, όπως η υπόθεση παρακολούθησης του ΚΚΕ. Αυτό, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, μπορεί να φέρει το ΠΑΣΟΚ απέναντι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επιμένει η κυβέρνηση ότι οι λόγοι της παρακολούθησης Ανδρουλάκη δεν μπορούν να ειπωθούν δημοσίως

Το μείζον ερώτημα, αλλά και πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης είναι το πότε θα συγκληθεί εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπως έχουν ζητήσει ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, προκειμένου να ενημερωθεί  για ποιους λόγους παρακολουθήθηκε από την ΕΥΠ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Υπουργοί της κυβέρνησης επιμένουν ότι οι λόγοι της παρακολούθησης Ανδρουλάκη δεν μπορούν να ειπωθούν δημοσίως. Ενδεικτική είναι η δήλωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως ότι «κανένας πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να πει δημόσια γιατί παρακολουθήθηκε ένα πολιτικό πρόσωπο».

«Η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη και για τις υποκλοπές και για την κατάσταση στην ενέργεια, δημιουργεί ψεύτικα διλήμματα, με μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα».

Το βίντεο του Άδωνι Γεωργιάδη που προκάλεσε αντιδράσεις

Η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, όπου εμφανίστηκε και αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή δηλώνοντας «λυπούμαστε για το θέμα του Ανδρουλάκη αλλά δεν είναι το νο1 θέμα της Ελλάδας. Το κρίσιμο θέμα είναι το ρεύμα», προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη και για τις υποκλοπές και για την κατάσταση στην ενέργεια, δημιουργεί ψεύτικα διλήμματα, με μόνο στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα» έγραψε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος.

Επιμένει ο Λαφαζάνης ότι παρακολουθούνταν

Εν αντιθέσει με τους Γιάνη Βαρουφάκη, Νάντια Βαλαβάνη, Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Πανούση, οι οποίοι διαψεύδουν ότι κατήγγειλαν κοριό στα τηλέφωνά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επιμένει ότι έγινε στόχος παρακολούθησης επί διακυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα. 

«Ναι πράγματι παρακολουθούσε τα τηλέφωνά μου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεδειγμένα με μαγνητοσκοπούσε και με βιντεοσκοπούσε στις κινητοποιήσεις που συμμετείχα και όχι μόνο, ιδιαίτερα κατά των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Αλλαγές σε θεσμικό πλαίσιο ζητούν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση

Τέλος, να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες και να αλλάξει συνολικά το πλαίσιο ζητά το ΚΚΕ κάτι που τόνισε και το μέλος του Μάκης Παπαδόπουλος ενώ και ο Κυρειάκος Βελόπουλος ζήτησε την αλλαγή του πλαισίου υπογραμμίζοντας ότι «δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ υπέκλεπταν συνομιλίες παράνομα».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

υποκλοπέςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςεξεταστική επιτροπήΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΝέα Δημοκρατία