Πολιτική|31.08.2022 17:22

Βουλή: Έντονη διαφωνία ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝ.ΑΛ. για τη διαδικασία που αποφάσισε η πλειοψηφία για τη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στο κόκκινο ανέβηκε η θερμοκρασία στη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, καθώς ο Κωνσταντίνος Τασούλας πρότεινε οι βουλευτές στην αυριανή συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας αφήσουν απ’ έξω από τα κινητά τους. Άμεση ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία διαφώνησε πλήρως με τη θέση του Προέδρου της Βουλής και μάλιστα ζήτησε να δημοσιευτεί μέρος των πρακτικών, από τα οποία θα έχουν απαλειφθεί όσα σημεία αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Την πρόταση αυτή στήριξε πλην του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Νωρίτερα, δε, η αντιπολίτευση είχε ξεκαθάρισε ότι το… κλείσιμο των κινητών δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, τη στιγμή που ο κ. Τασούλας θύμιζε όλα όσα είχαν συμβεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία είχε παραστεί ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως ο ρ/σ στο Κόκκινο έκανε live μετάδοση της συνεδρίασης της περασμένης εβδομάδας, ωστόσο μετά από την αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλεσε μερικώς. Να σημειωθεί, δε, ότι τελικά αποφασίστηκε και οι 8 προσκεκλημένοι να βρεθούν ταυτόχρονα στην αίθουσα όπου θα δεχθούν τις ερωτήσεις των βουλευτών.

Κατρούγκαλος: Δεν είναι σοβαρή διαδικασία

Μύδρους εναντίον του προεδρείου της Βουλής εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη λήξη της Διάσκεψης των προέδρων.  Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατήγγειλε πως η αυριανή διαδικασία με ταυτόχρονη ακρόαση 9 προσώπων, δε θα επιτρέψει καμία ουσιαστική συζήτηση και έλεγχο. 

«Η θεσμική εκτροπή που συνιστούν τόσο οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις όσο και η προσπάθεια συγκάλυψής τους συνεχίστηκε σήμερα με μία απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού. Στη διάσκεψη των Προέδρων μας ανακοινώθηκε η σαφής πρόθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε πλήρη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν  προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, το μεγάλο σκάνδαλο του predator και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μία διαδικασία μπάχαλο όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση. Προβλήθηκε κατά τη γνώμη μας  κυρίως για λόγους κυρίως αντιπερισπασμού και το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων. Εμείς είπαμε ότι προφανώς και πρέπει να τηρηθεί μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά. Δε μπορεί όμως να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνει το τί ειπώθηκε.

Λιακούλη: Με τέτοια διαδικασία δεν μπορεί να υπάρξει συμπέρασμα

Τα πυρά της προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα εξαπέλυσε και η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη. «Το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλονίζει τη χώρα και δημιουργεί κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Εμείς ζητάμε να έρθουν όλα στο φως, θεσμικά. Αλλά τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά. Η λογική, αύριο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όσους προσέλθουν και να τους ακούσει όλους μαζί, οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας», τόνισε η ίδια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΓιώργος ΚατρούγκαλοςπαρακολουθήσειςΜέΡΑ25ΠΑΣΟΚΕπιτροπή Θεσμών και ΔιαφάνειαςΒουλήΚΚΕΚωνσταντίνος Τασούλαςυποκλοπέςειδήσεις τώρα