Πολιτική|01.09.2022 07:48

Παρακολουθήσεις: Η πρωτοβουλία Τσίπρα με την οποία ελπίζει να στριμώξει την κυβέρνηση

Newsroom

Με μια θεσμική πολιτική κίνηση που ανταποκρίνεται στη συνταγματική επιταγή να αποκαλυφθεί εάν παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί by pass στην κυβερνητική τροπολογία που εμποδίζει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει όσους το αιτούνται για το εάν έχουν παρακολουθηθεί ή όχι. Και δείχνει τον δρόμο για τις αναγκαίες απαντήσεις μέσα από τους παρόχους της κινητής τηλεφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες από το προεδρείο της Ανεξάρτητης Αρχής και τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο να διεξάγει η ΑΔΑΕ έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κι άλλα και πόσα πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές ή ευρωβουλευτές που έχουν τεθεί σε “νόμιμη επισύνδεση” από την ΕΥΠ, “ώστε να φύγει η μεγάλη σκιά από το πολιτικό μας σύστημα”.

Η έρευνα αυτή όπως υπέδειξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να διενεργηθεί μέσα από τους παρόχους των επικοινωνιών και της κινητής τηλεφωνίας που έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν αρχεία. Σημειωτέον πως η έρευνα μπορεί να επεκταθεί για την τελευταία διάστημα, όσο και το διάστημα που οι πάροχοι τηλεφωνίας κρατούν τα αρχεία προτού αυτά σβηστούν. Προς τούτο ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ράμμο να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλης κ. Κώστα Τασούλα, να τού διαβιβάσει τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων όσων βουλευτών και ευρωβουλευτών επιθυμούν να λάβουν μέρος σε αυτήν την έρευνα ώστε η ΑΔΑΕ να δώσει επισήμως απαντήσεις.

Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε πως αν και γνωρίζει το περιβόητο άρθρο 87 του Μαρτίου του 2021, η τροπολογία Μητσοτάκη που έχει ως στόχο να παραλύσει τις δυνατότητες της ΑΔΑΕ να διερευνήσει και να δώσει απαντήσεις σε κάθε πολίτη, αυτό δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στη συνταγματική επιταγή, να δοθούν απαντήσεις για το πόσα πολιτικά πρόσωπα κι εν προκειμένω βουλευτές και ευρωβουλευτές παρακολουθούνται, εκλεγμένοι, αιρετοί, αντιπρόσωποι του ελληνικού λαού.

Κατά τις πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στην πρωτοβουλία αυτή καθώς στην συζήτηση της προηγούμενης Παρασκευής ο πρωθυπουργός  δεν διέψευσε εντός Βουλής την πιθανότητα να παρακολουθούνται κι άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Αναμένεται η αντίδραση Τασούλα

Η Κουμουνδούρου αναμένει την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής κ. Τασούλα με τον οποίο αναμένεται να επικοινωνήσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ καθώς εν πολλοίς εναπόκειται και στη δική του βούληση η δυνατότητα να χυθεί φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Αρκεί να δώσει στην ΑΔΑΕ τους αριθμούς των κινητών όσων βουλευτών επιθυμούν να πάρουν μέρος στην έρευνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των οκτώ βουλευτών του που θα συμμετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτείται για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων: Νίκος Βούτσης, Σουλτάνα Ελευθεριάδου, Γιώργος Κατρούγκαλος, Γιάννης Ραγκούσης, Θεοδώρα Τζάκρη, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άγγελος  Τόλκας, Νίκος Φίλης. Νωρίτερα, δια του κ. Κατρούγκαλου διαμαρτυρήθηκε έντονα καθώς στη Διάσκεψη των Προέδρων “ανακοινώθηκε η σαφής πρόθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε πλήρη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπονομεύσει την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας”. Κι αυτό διότι θα εξεταστούν ταυτόχρονα εννέα πρόσωπα στα οποία και θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες στην Επιτροπή Θεσμών “ώστε η πλειοψηφία να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και συζήτηση”.

ΑΑΔΕΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςπαρακολουθήσεις