Πολιτική|02.09.2022 11:00

Επιμένει η τουρκική κυβέρνηση: «Η Ελλάδα συμπεριφέρεται εχθρικά - Παρενοχλεί από ξηρά, αέρα και θάλασσα»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την Ελλάδα, όπου κατήγγειλε και πάλι ως «εχθρική» τη στάση της Αθήνας.

«Φυσικά, ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής είναι η συστηματική παρενόχληση της Ελλάδας, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει εξελιχθεί σε μια πλήρως εχθρική ενέργεια. Το κλείδωμα ραντάρ των αεροσκαφών μας μέσω S-300 που είναι αναπτυγμένοι στο νησί της Κρήτης ορίζεται ως ‘εχθρική πράξη’, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Ο όρος για το κλείδωμα των αεροσκαφών στη βιβλιογραφία του ΝΑΤΟ είναι ‘εχθρική πράξη’. Το κλείδωμα μιας χώρας του ΝΑΤΟ κατά αεροπλάνων μιας μεγάλης χώρας του ΝΑΤΟ, όπως η Τουρκία, δεν ξεπερνά μόνο τα όρια, αποτελεί εχθρική προσέγγιση απέναντι στην ενότητα του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος στοχοποίησε στη συνέχεια τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

«Επιπλέον, εδώ υπάρχει μια αντίφαση που πρέπει να σημειωθεί από όσους κάνουν τόσο θόρυβο επειδή η Τουρκία αγόρασε τους S-400. Όσοι επικρίνουν την Τουρκία, για το πρόγραμμα F-35 μέχρι άλλους τομείς, επειδή η Τουρκία αγόρασε τους S-400, θα πρέπει να δουν ξεκάθαρα την αντίφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα κλειδώνει με το σύστημα S-300 τα αεροσκάφη των αεροπορικών δυνάμεων της Τουρκίας, που είναι χώρα του ΝΑΤΟ, τα οποία επιχειρούν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Η Ελλάδα παρενοχλεί σε ξηρά, αέρα, θάλασσα»

«Η στάση της Ελλάδας και στον εναέριο χώρο μας και στο θαλάσσιο χώρο μας και στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς δεν έχει καμία σχέση με το δίκαιο, δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας μέχρι τα νόμιμα ζητήματά μας η πλευρά που παρενοχλεί αποδεικνύεται ότι είναι η Ελλάδα. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα επιδεικνύει μια στάση απέναντι στις ΤΕΔ που ορίζεται ως ‘εχθρική’ σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει αυτό; Δεν σημαίνει τίποτα για τις ΤΕΔ. Μπροστά στη δύναμη, την εμπειρία και το μέγεθος των ΤΕΔ, αυτό το κλείδωμα ή άλλα πράγματα που κάνουν δεν έχουν νόημα», πρόσθεσε.

«Οι σύμμαχοι πρέπει να δουν τι κάνει η Ελλάδα»

«Αλλά πρέπει να δουν το εξής. Πρώτα οι σύμμαχοί μας πρέπει να το δουν. Ενώ αναφέρονται στην Τουρκία αρνητικά ολομερής και ολονυχτίς λόγω των αμυντικών συστημάτων S-400, θέλουμε να ακούσουμε τις φωνές τους για αυτή την εχθρική ενέργεια, που έγινε εναντίον των αεροπλάνων της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και εναντίον της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας έγινε κλείδωμα των συστημάτων S-300. Η σιωπή όσων άδικα ύψωσαν τις φωνές τους κατά της Τουρκίας, μπροστά σε αυτή την άδικη πράξη της Ελλάδας και σε αυτές τις συστηματικές παρενοχλήσεις, σημαίνει κάτι παραπάνω από δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εν τέλει, η αεροπορία μας απάντησε με τον απαραίτητο τρόπο. Αυτό το κλείδωμα ή οι άλλες εχθρικές κινήσεις έχουν εξουδετερωθεί. Αλλά το θέμα για την Ελλάδα, είναι το εξής: όσο περνά ο καιρός, η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα κράτος που επιδίδεται σε αντισυμβατικές ενέργειες. Από τη μια, όπως λέει η ελληνική αντιπολίτευση, ‘υπάρχει μια κυβέρνηση που έχει κάνει όλη την Ελλάδα στρατιωτικό αρχηγείο ξένων κρατών’. Ταυτόχρονα, καλούν πολεμικά πλοία άλλων χωρών για να δείξουν τη σημαία τους, όταν πρόκειται να πραγματοποιήσουν έρευνα ή δραστηριότητα στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο. Eνώ μπορεί να έχει φιλικές και διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία, έχει αναγάγει σε στοιχείο εσωτερικής πολιτικής το να παραπονιέται για την Τουρκία στον έξω κόσμο. Δηλαδή, χρησιμοποιούν έναν επονείδιστο τρόπο και επιδεικνύουν μια στάση που στερείται πολιτικής ευφυΐας και λένε ‘Έχουμε ισχυρούς συμμάχους. Μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να πληρώσει για αυτό’.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν εύκολα να λυθούν στο τραπέζι, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο τραπέζι της διπλωματίας, όχι στο πεδίο. Η πλευρά που τρέχει να φύγει από το τραπέζι είναι η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι αυτή που εμποδίζει κάθε πρόοδο στο τραπέζι, προβάλλοντας συνεχώς τις μαξιμαλιστικές της απαιτήσεις, και μετά επιστρέφει και παρακαλεί την ΕΕ ή άλλους να ξαναστήσουν ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία είναι ένα μεγάλο διπλωματικό κράτος. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί με κλείδωμα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορεί να λυθεί με τις δυνατότητες και τις ικανότητες της διπλωματίας. Από αυτή την άποψη, η ικανότητα λύσεων της τουρκικής διπλωματίας και της τουρκικής κρατικής παράδοσης είναι υψηλή. Υπάρχουν επίσης τρόποι λύσης. Επειδή όμως δεν θέλουν τη λύση, φέρνουν συνέχεια τέτοια θέματα στην επικαιρότητα», σημείωσε.

«Επικίνδυνες συνέπειες»

«Αυτές οι ενέργειες στο πεδίο μπορεί να έχουν επικίνδυνες συνέπειες», προειδοποίησε. Αυτό είναι κάτι που ο κόσμος ποτέ δεν θέλει, ποτέ δεν επιθυμεί. Ως εκ τούτου, συνιστούμε στις ελληνικές αρχές να ενεργήσουν με κοινή λογική, να δώσουν σημασία στη διπλωματία, να μείνουν μακριά από αυτές τις ενέργειες που αποτελούν απειλές, παρενόχληση, κλείδωμα ή αερομαχία και να σταματήσουν να κάνουν ψευδή προπαγάνδα κατά των τουρκικών αεροπλάνων που πετούν στον διεθνή εναέριο χώρο ότι δήθεν πετούν στον ελληνικό εναέριο χώρο. Το σωστό είναι να κάθεσαι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μιλάς. Και να μην αφήνεις το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ό,τι κι αν γίνει. Και να επικεντρωθείς στις φόρμουλες λύσεων που υπάρχουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε.

«Η Τουρκία είναι δίπλα στην Ελλάδα»

«Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι: στα δύσκολά της η Ελλάδα δεν είχε δίπλα της αυτούς που επιδεικνύουν τις λεγόμενες σημαίες σήμερα. Θα γίνει σεισμός... Η Τουρκία θα είναι δίπλα της. Θα υπάρξει οικονομική κρίση… Η Τουρκία θα είναι δίπλα της. Στο παρελθόν, όταν έγινε πραξικόπημα στη χώρα τους, η Τουρκία ήταν το καταφύγιό τους, το ασφαλές λιμάνι, στο οποίο κατέφυγαν, και το ασφαλές λιμάνι, όπου κατέφυγαν για να γλιτώσουν από την απειλή θανάτου των πραξικοπηματιών. Σε όλη την ιστορία της, η Τουρκία έχει δείξει ξεκάθαρα ότι είναι ένα ασφαλές κράτος για τους γείτονές της και ότι εξετάζει το θέμα όχι μόνο από την άποψη των προβλημάτων ασφάλειας, αλλά και από την άποψη της πολιτικής εμπιστοσύνης, της νομικής εμπιστοσύνης και της εμπιστοσύνης σε άλλους τομείς. Επομένως, το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρέπει να προστατεύεται. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει μακριά από αυτές τις παρενοχλήσεις», συνέστησε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας.

Ακάρ προς Ελλάδα: «Εγκαταλείψτε προσπάθειες που θα σας οδηγήσουν σε μπελάδες!»

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συμμετέχοντας στην τελετή έναρξης του εκπαιδευτικού έτους των πιλότων στην 1η Διοίκηση της Βάσης Αεριωθουμένων, καταφέρθηκε εναντίον της Ελλάδας, προειδοποιώντας την Ελλάδα να μην επιχειρήσει ενέργειες που θα την βάλουν σε μπελάδες.

«Η Ελλάδα για να μην μπει σε παρόμοιες περιπέτειες, για να μην ξαναμπεί σε μπελάδες, για να μην υποστεί ξανά ένα τεράστιο πλήγμα, να εγκαταλείψει αυτές τις προσπάθειες. Θα οδηγηθεί σε απογοήτευση και θα πάρει το μάθημα της ιστορίας ξανά και ξανά. Το έχουμε υπενθυμίσει στους συνομιλητές μας και συνεχίζουμε να τους το υπενθυμίζουμε», είπε, ενώ αναφερόμενος πάλι στη Μικρασιατική Καταστροφή, υποστήριξε ότι η Ελλάδα προέβη σε απόπειρα εισβολής το 1919-1922 με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη ορισμένων χωρών.

«Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα, η οποία ηττήθηκε να κρεμάσει τους πρωθυπουργούς, τους υπουργούς, ακόμη και τον αρχηγό του επιτελείου», σημείωσε.

«Τους λέμε ότι δεν μπορείτε να φτάσετε πουθενά με αυτούς τους τάχα εξοπλισμούς και τις δήθεν συμμαχίες. Κρατήστε το χέρι της ειρήνης που έχουμε απλώσει, ας συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Πάντα λέγαμε και συνεχίζουμε να λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός, ότι δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματα ούτε τα δικά μας ούτε των Κυπρίων αδελφών μας και ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Επιμένουμε, είμαστε αποφασισμένοι και -δόξα τω Θεώ- ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο».

Ο Τούρκος υπουργός εξήρε την πολεμική αεροπορία της χώρας του υποστηρίζοντας ότι έχει μια αξιοσέβαστη θέση στον κόσμο και ότι διαθέτει έναν από τους πλέον σύγχρονους εξοπλισμούς και οπλικά συστήματα.

«Το τζίνι βγήκε έξω από το μπουκάλι, θα φτιάξουμε το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος και το δικό μας τανκ την επόμενη περίοδο. Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα και πείσμα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 συνεχίζονται.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας»

Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για κινδύνους και απειλές στην περιοχή, τις οποίες παρακολουθούν στενά. «Έχουμε κάνει και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «ό,τι έπρεπε να γίνει τόσο στο τραπέζι όσο και στο πεδίο, δώσαμε την απαραίτητη απάντηση στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

Αναφορικά με τις φερόμενες «παρενοχλήσεις» της Ελλάδας κατά τουρκικών F-16, o Τούρκος ΥΠΑΜ υπενθύμισε ότι τα σχέδια πτήσης των αεροσκαφών που εκτελούσαν αποστολή του ΝΑΤΟ είχαν κατατεθεί από τον Ιούλιο σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και όλοι γνώριζαν για τις πτήσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας «που τώρα ψεύδεται», όπως είπε.

«Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην αυθάδεια της Ελλάδας»

Όσον αφορά την τελευταία καταγγελία της Άγκυρας για «παρενόχληση» τουρκικών F-16 από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300, ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε την ενέργεια «εξαιρετικά εχθρική και λάθος».

«Πρόκειται για εξαιρετικά εχθρικές και λανθασμένες ενέργειες. Όλοι οι αρμόδιοι, τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και εδώ, βλέπουν τα ψέματα και τις διαψεύσεις της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνει. Έχουμε κάνει ό,τι πρέπει να γίνει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Έχουμε δώσει απάντηση πάντα και παντού σε αυτή την αυθάδεια της Ελλάδας. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας επ’ ουδενί. Προστατέψαμε με ευαισθησία τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος επανέλαβε ότι παρακολουθεί στενά τις ενέργειες και τη ρητορική της Ελλάδας, «η οποία αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη φιλία».

Ο Χουλουσί Ακάρ κάλεσε το ΝΑΤΟ και τις τρίτες χώρες να δουν τι κάνει η Ελλάδα. «Προειδοποιήσαμε όλους τους συμμάχους μας για την Ελλάδα. Περιμένουμε να είναι αντικειμενικοί. Θέλουμε να γνωρίζουν ότι οι ενέργειες και η ρητορική εδώ δεν συνάδουν με τις σχέσεις φιλίας ούτε της συμμαχίας».

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να θεωρεί την Τουρκία απειλή»

«Λέμε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να βλέπει την Τουρκία ως απειλή. Η Τουρκία δεν είναι απειλή. Για τους φίλους και συμμάχους της Τουρκίας είναι μία σύμμαχος εξαιρετικά ισχυρή, αποτελεσματική και αξιόπιστη», κατέληξε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομέρ ΤσελίκS-300S-400ειδήσεις τώραΤουρκίαΝΑΤΟ