Πολιτική|05.09.2022 22:46

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής μας γιατί δεν είναι ισάξια μας

Μαρία Ζαχαράκη

Το «Ελλάδα γιοκ» επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις δηλώσεις του τη Δευτέρα έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα. «Θέλω να υπενθυμίσω αυτό για την Ελλάδα, η οποία το τελευταίο διάστημα αυξάνει τις παρενοχλήσεις κατά της χώρας μας: Η Ελλάδα δεν είναι ο συνομιλητής μας, γιατί δεν είναι ισάξιά μας σε πολιτικό, οικονομικό ή στρατιωτικό επίπεδο». 

«Οι προειδοποιήσεις Ερντογάν πρέπει να ληφθούν υπόψιν πολύ σοβαρά» - Τι λέει στο OPEN Tούρκος αναλυτής

Για το κλίμα έντασης Ελλάδας και Τουρκίας μίλησε ο διπλωματικός αναλυτής του TRT, Γιουσούφ Ερίμ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, αλλά και για την πιθανότητα ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ των δύο χωρών. Όπως δήλωσε ο ίδιος στη Γεωργία Γαραντζιώτη, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο, γιατί τα πράγματα μπορεί να κλιμακωθούν πάρα πολύ γρήγορα και να βγουν εκτός ελέγχου.

Αναφερόμενος στο εάν έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για ένα ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο, ο Γιουσούφ Ερίμ σημείωσε ότι, «αν με ρωτούσες το ίδιο πριν από δύο χρόνια, θα σού έλεγα όχι.  Πιστεύω ότι τώρα η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτη. Οι πιθανότητες είναι 50 – 50 στο να κλιμακωθεί σε ένα στρατιωτικό επεισόδιο ή όχι. To 50% είναι υψηλό ποσοστό. Ποτέ δεν είχε φτάσει ως εκεί. Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει».

Οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας έχουν εξαντληθεί

Ο διπλωματικός αναλυτής σημείωσε ότι, την τεταμένη κατάσταση, κάνει ακόμα πιο δύσκολο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι οι διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας έχουν εξαντληθεί, υπάρχει ελάχιστο περιθώριο για ελιγμούς. Τον επόμενο χρόνο, το 2023, θα έχουμε εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι εκλογές περιορίζουν το περιθώριο πολιτικών ελιγμών και τις διπλωματικές ικανότητες που έχουν οι δύο κυβερνήσεις», είπε και υπογράμμισε ότι «στην πραγματικότητα, ανησυχώ πολύ λόγω της έλλειψης μηνυμάτων από τους εταίρους της Ελλάδας και της Τουρκίας. Περιμένω να δω περισσότερα μηνύματα από τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ. Νομίζω ότι η Δύση δεν έχει καταλάβει ακόμη πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση και την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Ο Γιουσούφ Ερίμ μίλησε και για τη ρητορική κλιμάκωσης από τον Ερντογάν που παρατηρούν πολλοί αναλυτές, οι οποίοι και εκτιμούν ότι ο τούρκος πρόεδρος απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο.«Πιστεύω ότι πρέπει να ληφθούν πάρα πολύ σοβαρά οι προειδοποιήσεις Ερντογάν γιατί τα πράγματα μπορεί να κλιμακωθούν πάρα πολύ γρήγορα και να βγουν εκτός ελέγχου. Το θέμα της Ελλάδας έχει γίνει μεγάλο θέμα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία. Από ένα θέμα θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έχει γίνει τώρα θέμα εθνικής ασφάλειας. Έχει ανέβει στο επίπεδο κλιμάκωσης, έχει δημιουργηθεί ένα πρωτοφανές επίπεδο κλιμάκωσης μεταξύ των δύο χωρών».

Κομισιόν: «Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας εγείρουν σοβαρές ανησυχίες»

«Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειo», τόνισε στο μεταξύ νωρίτερα με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο.

 Ολόκληρη η δήλωση του Πίτερ Στάνο αναφέρει τα εξής:

«Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που απαιτούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ζωτικών και θεμιτών συμφερόντων των χωρών. Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Η δέσμευση σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο είναι απαραίτητη για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προσδοκία της από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕλλάδαειδήσεις τώρα