Πολιτική|06.09.2022 22:00

Απλώνει τη βεντάλια των προκλήσεων η Τουρκία: Εμπρηστική ρητορική, παραβιάσεις, ανυπόστατοι ισχυρισμοί – Μήνυμα στήριξης σε Αθήνα από την ΥΠΕΞ Γαλλίας

Newsroom

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις, σε όλα τα επίπεδα: Η Άγκυρα κλιμακώνει, με επιθετικές ενέργειες επί του πεδίου, εμπρηστικές δηλώσεις – με τον τόνο να δίνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- αλλά και διπλωματικές κινήσεις, εγείροντας ανυπόστατες αξιώσεις.

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις κινήσεις της Τουρκίας, ενώ σήμερα, σαφές μήνυμα στήριξης έστειλε η Γαλλία δια της υπουργού Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας με εμφατικό τρόπο το γεγονός ότι στην υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής με τη χώρας μας.

Μπαράζ προκλήσεων σε όλα τα επίπεδα – Ανυπόστατοι ισχυρισμοί και παραβιάσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, η αρχή έγινε το πρωί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανέλαβε την ανυπόστατη κατηγορία ότι η Ελλάδα «κλείδωσε» τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη με τους ρωσικούς S-300 και διατύπωσε εκ νέου απειλές.

«Το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζει τις συνομιλίες με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και άλλους εκπροσώπους σχετικά με αυτό το θέμα. Η ευαισθησία μας στο θέμα αυτό του εγκλωβισμού μέσω ραντάρ συνεχίζεται. Είμαστε αποφασισμένοι. Η Ελλάδα το γνωρίζει αυτό. Καθώς λοιπόν το γνωρίζουν αυτό, μπήκαν σε ένα δρόμο συμμόρφωσης. Νομίζω ότι οι δηλώσεις μου για αυτό το θέμα, ειδικά στις ομιλίες που έκανα την περασμένη εβδομάδα, έγιναν αντιληπτές. Το επόμενο διάστημα η Ελλάδα μάλλον θα αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία, σκεπτόμενη πολύ περισσότερο. Διαφορετικά, όπως λέω πάντα, το ξαναλέω: "Μια νύχτα μπορούμε να πάμε ξαφνικά"»

Επίσης, σήμερα έγινε γνωστό πως η Άγκυρα, έστειλε επιστολή που υπέγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε 25 πρωτεύουσες της ΕΕ, τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καθώς και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Για ακόμη μια φορά, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της περί παράνομων ενεργειών της Ελλάδας στο Αιγαίο και περί μαξιμαλιστικών απαιτήσεων της χώρας μας.

Επιπλέον, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν νησιά, νησίδες και βράχοι, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συμφωνιών, και προβλήματα στην περιοχή έρευνας και διάσωσης, το FIR και με τις NAVTEX.

Τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι διαθέτει 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου παρά το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο που είναι 6 ναυτικά μίλια. Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει μη επικαλυπτόμενα χωρικά ύδατα και όρια εναέριου χώρου που δεν αναγνωρίζονται από καμία άλλη χώρα.

Επιπλέον, η Τουρκία εκφράζει την πεποίθηση ότι τα ζητήματα στο Αιγαίο μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με αμοιβαία αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των νόμιμων συμφερόντων των δύο χωρών.

Εκτός αυτών όμως, η Τουρκία συνέχισε τις προκλήσεις της επί του πεδίου: Συγκεκριμένα ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος και 2 μη επανδρωμένα προχώρησαν σε 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε 5 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται»

Εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία, σε ηχηρή παρέμβαση προχώρησε πριν από λίγο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών και τις συνεχείς επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτημα των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «σε μια συγκυρία όπου η Ρωσία έχει εισβάλει ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι ιδιαιτέρως αντιπαραγωγικές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Στις τουρκικές προκλήσεις απάντησε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα για ακόμη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έστειλε σκληρό μήνυμα στην Άγκυρα, κατηγορώντας την για καθημερινή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας. «Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli), εάν εφαρμόσει τα δικαιώματα της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική πλευρά παραβιάζει σε καθημερινή βάση την εθνική μας κυριαρχία. Φέτος μόνο, έχουν γίνει πάνω από 6.100 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, 157 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους. Και 1.000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Δεν νομίζω ότι έχεις συναντήσει ανάλογο αριθμό παραβιάσεων σε καμία άλλη χώρα στον πλανήτη», είπε χαρακτηριστικά κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη γαλλίδα ομόλογό του.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι «απέναντι από τα νησιά του Αιγαίου υπάρχει ο μεγαλύτερος αποβατικός στόλος της Ευρώπης και μια πλήρης στρατιά».

Μιλώντας για εξωφρενικές και απαράδεκτες δηλώσεις από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι «μόλις χθες ειπώθηκε ότι η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας και δεν αναγνωρίζεται ως συνομιλητής της».

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «σχεδόν σε καθημερινή βάση, Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε εξωφρενικές δηλώσεις. Εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, εναντίον της κυβέρνησης της πατρίδας μου. Εμφανίζονται χάρτες που δείχνουν ελληνικά νησιά, σαν τουρκικά». Όπως είπε μάλιστα ο Νίκος Δένδιας, «δηλώνεται από την τουρκική πλευρά ότι τα νησιά αυτά βρίσκονται “υπό ελληνική κατοχή”, ενώ ακόμη και σήμερα  επαναλήφθηκε η απειλή ότι «μπορούν να έρθουν ξαφνικά μέσα στη νύχτα και να εισβάλουν στα νησιά».

«Η Τουρκία θέλει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας πίσω. Να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία. Εμείς μιλάμε με καθαρές κουβέντες. Οι δηλώσεις και οι πράξεις της Τουρκίας δεν είναι παραδεκτές. Είναι ανήκουστες. Και καταδικαστέες. Αλλά, δεν πτοούμαστε. Ούτε φοβόμαστε. Έχουμε αντιμετωπίσει πολύ σοβαρότερες απειλές στην ιστορία μας. Απορρίπτουμε τα νεο-οθωμανικά νταϊλίκια. Χρησιμοποιώ λέξη τουρκικής προέλευσης, για να γίνει απολύτως κατανοητή. Δεν θα παρασυρθούμε από το παραλήρημα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, επεσήμανε πως ο αναθεωρητισμός και η αλλαγή συνόρων δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά, όπως ανέδειξε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Γαλλική ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις

Από την πλευρά της, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως το Παρίσι ήταν και θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου όταν υπάρχουν απειλές και παραβιάσεις της κυριαρχίας από μέρος γειτονικών χωρών.

«Ήμασταν στο πλευρό της Ελλάδας και θα συνεχίσουμε να είμαστε» θέλησε να επαναλάβει και επισήμανε πως βεβαίως η Γαλλία παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την κατάσταση για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κλιμάκωση. «Το είπα χθες στην Άγκυρα και το επανέλαβα και σήμερα» προσέθεσε και σημείωσε ότι κανείς δεν θέλει να υπάρξει περαιτέρω όξυνση, κλιμάκωση και ότι «όλοι θα πρέπει να επιδείξουν συγκράτηση».

Αναφερθείσα στη χθεσινή της συνάντηση στην Τουρκία με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η Κατρίν Κολονά είπε ότι εξέφρασε την ανησυχία της Γαλλίας ενόψει αυτής της όξυνσης και των εντάσεων και μάλιστα ζήτησε να μην υπάρχουν δηλώσεις που μπορεί να παρομοιάζονται με προκλήσεις. Όπως σημείωσε, η περιοχή δεν χρειάζεται ένταση, αλλά ησυχία και αμοιβαίο σεβασμό.

Απαντώντας σε ερώτηση πώς η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον Σεπτέμβριο του 2021, αν συγκεκριμενοποιηθούν οι απειλές και αν υπάρχει κλιμάκωση, η Κατρίν Κολονά διαβεβαίωσε ότι «όλοι κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας έτσι ώστε να μην φτάσουμε στην κατάσταση που περιγράψατε. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούμε έτσι ώστε να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

Ωστόσο, συνέχισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αν κάτι τέτοιο συμβεί, «όντως έχουμε υπογράψει μια συμφωνία εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας, και βεβαίως, το άρθρο 21 περιγράφει ακριβώς αυτή την περίπτωση, και περιγράφει ότι αν τα δύο μέρη διαπιστώσουν ότι υπάρχει μια ένοπλη επίθεση στο έδαφος της μίας ή της άλλης χώρας υπάρχει αμοιβαία συνδρομή». Επανέλαβε, πάντως, ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην βρεθούμε σε αυτή την κατάσταση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαειδήσεις τώραΝίκος Δένδιαςτουρκικές προκλήσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος Μητσοτάκης