Πολιτική|08.09.2022 06:40

Το ενεργειακό αδιέξοδο «πυροδοτεί» συζητήσεις για τις επόμενες κάλπες και τον εκλογικό νόμο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια εύθραυστη κατάσταση έχει διαμορφωθεί στο ενεργειακό πεδίο, καθώς οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι σε άμεση συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο εσωτερικό της Ε.Ε. Δεδομένο πάντως είναι πως οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι και γίνεται μια διπλή μάχη για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας αλλά και την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στο τσουνάμι των αυξήσεων. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο μιλάμε για «έναν δύσκολο χειμώνα» και συνεχίζεται το  γράψε - σβήσε για την οριστικοποίηση του πακέτου στήριξης, που θα ανακοινωθεί το Σάββατο από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται  για μια συνθέτη εξίσωση καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν αναχώματα στο κύμα των ανατιμήσεων (πρωτίστως στην ενέργεια) αλλά παράλληλα διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να τιναχθεί στον αέρα η δημοσιονομική ισορροπία. 

Σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο

Ουσιαστικά τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση καλείται να πορευθεί σε ένα σκηνικό που θυμίζει κινούμενη άμμο, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση τόσο για το timing της επόμενης αναμέτρησης όσο και για τον εκλογικό νόμο. Άλλωστε τις τελευταίες ημέρες μια σειρά δηλώσεων από υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές έχουν βάλει φωτιά στα σενάρια για αλλαγές στον  εκλογικό νόμο με τον οποίο θα γίνουν οι μεθεπόμενες εκλογές. 

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και αν δεν προκύψει κυβέρνηση θα υπάρξει δεύτερη αναμέτρηση όπου θα απαιτηθεί ένα ποσοστό κοντά στο 37.5% με 38% για την αυτοδυναμία. Ποσοστό που μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως δεν προσεγγίζει η Νέα Δημοκρατία. 

Να σημειωθεί εδώ πως τον  συγκεκριμένο εκλογικό νόμο - που όπως ήδη αναφέρθηκε θα ισχύσει από τις  μεθεπόμενες κάλπες - είχε φέρει στη Βουλή το 2020 το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο όλο και αυξάνονται οι «γαλάζιοι» που ζητούν τροποποίηση του και ήδη κυκλοφορούν σενάρια για μπόνους 50 εδρών με χαμηλότερο ποσοστό (π.χ. κοντά στο 36%). 

Άλλωστε με τις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής να είναι στο χειρότερο σημείο τους, δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με μετεκλογική συνεργασία των δύο αυτών κομμάτων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα σύνθετο πολιτικό σκηνικό και ενισχύει τις φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν να δίνονται περισσότερες έδρες στο πρώτο κόμμα με το επιχείρημα της «σταθερότητας». 

Βέβαια δεν είναι μια εύκολη απόφαση καθώς το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός είχε κλείσει με ξεκάθαρο  τρόπο την σχετική συζήτηση. Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως δέχεται εκ νέου εισηγήσεις να προχωρήσει σε αλλαγές, καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή.

Μάλιστα χθες ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση επί του θέματος του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος αρχικά  σημείωσε πως δεν έχει λάβει εντολή για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ωστόσο στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιου είδους πολιτική μεταβολή το τελευταίο διάστημα απάντησε θετικά, κάνοντας αναφορά και στον τρόπο με τον οποίο κινούνται τα κόμματα της αντιπολίτευσης (όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ)

Πάντως στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες είναι δεδομένο πως το δίλημμα που θα μπαίνει από τη Νέα Δημοκρατία είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες». Και αυτό που θα τονίζεται όλο και συχνότερα από τους «γαλάζιους» είναι πως σε μια εποχή πολλαπλών εξωγενών κρίσεων χρειάζεται μία καθαρή εντολή για την επόμενη ημέρα. 

Το timing της επόμενης αναμέτρησης  

Για κάλπες μετά από εννέα μήνες έχει μιλήσει ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως δεν πρόκειται να φυγομαχήσει μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι…γαλάζιοι βουλευτές που δεν θα έβλεπαν αρνητικά μία αναμέτρηση μέσα στο Νοέμβριο πριν δηλαδή ακολουθήσει η ενεργειακή βαρυχειμωνιά. 

Βέβαια κάλπες δεν μπορούν να στηθούν όσο συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή  για τις παρακολουθήσεις, καθώς η αντιπολίτευση θα μιλούσε για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης. Αλλά στο γαλάζιο στρατόπεδο υπάρχουν υποστηρικτές της άποψης πως όταν ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή (πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο) μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή για να αντιμετωπίσει τον δύσκολο ενεργειακά χειμώνα. 

Πάντως μια αλλαγή στον εκλογικό σχεδιασμό δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός είχε με σειρά δηλώσεων του ταχθεί καθαρά υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται στην οριστικοποίηση των μέτρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ τα οποία πρωτίστως θα είναι εστιασμένα στην ενέργεια.

Βέβαια το εύρος του πακέτου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την γενναιότατα των μέτρων που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει επισημάνει πως ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή λύση και τα «φώτα» στρέφονται αρχικά στην αυριανή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας. Από εκεί και πέρα αναμένοντα και οι τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. 

φυσικό αέριοενέργειαεκλογέςΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογικός νόμοςκυβέρνηση