Οικονόμου: «Η Ελλάδα θα ζητήσει άμεσα και γενναία μέτρα για την ενεργειακή κρίση» - Πού θα εστιάσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ
NewsroomΣτο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών ενέργειας που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων, γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, Πέμπτη. Αναφορές έκανε και στην ελληνική οικονομία αλλά και στη ΔΕΘ που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
«Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της έθεσε σε εφαρμογή ένα καλά μελετημένο σχέδιο ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό αποδίδει και χάρη στην πρόοδό του η Ελλάδα κατορθώνει να βρίσκει πόρους για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των διαδοχικών μεγάλων εξωγενών κρίσεων», ανέφερε, ειδικότερα, ο Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Το πλέον εντυπωσιακό είναι παρά τη συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια ενεργειακή κρίση και τις αβεβαιότητες στο διεθνές περιβάλλον η Ελλάδα εξακολουθεί να αναπτύσσεται δυναμικά. Ήδη, όπως ανακοίνωσε όπως ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό Α.Ε.Π. αυξήθηκε κατά το 2ο τρίμηνο του 2022, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης, που είναι 4,1% και μας κατατάσσει πέμπτους σε ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ.
«Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2022, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, «διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της κι αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία, δε συνέβη έτσι απλά».
«Όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην επαγγελματική διαχείριση ενός άρτια πολιτικού και οικονομικού σχεδίου», πρόσθεσε.
Επεσήμανε ακόμη ότι «οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών αλλά και τη μείωση της ανεργίας, αναδεικνύουν ότι σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται. Επιβάλλουν ταυτόχρονα οι εξελίξεις αυτές τη συνέχιση της προσπάθειάς μας στην ίδια κατεύθυνση. Επιβάλλουν τη διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας ώστε να συνεχίσουμε τη στήριξη της κοινωνίας και των επιχειρήσεων».
«Έχουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας»
Στη συνέχεια, ο κ. Οικονόμου είπε πως «έχουμε βέβαια, όπως ολόκληρη η Ευρώπη, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, έναν πολύ δύσκολο χειμώνα μπροστά μας. Η κυβέρνηση συναισθάνεται πλήρως τις αγωνίες της κοινωνίας. Γι' αυτό βασική προτεραιότητά της είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και στην κατεύθυνση αυτή αξιολογώντας τα νέα δεδομένα προετοιμάζονται οι αποφάσεις στήριξης της κοινωνίας για το επόμενο διάστημα. Σταθμίζοντας πάντοτε σωστά τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν».
Επανέλαβε ότι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εξειδικεύσει τόσο τα έκτακτα όσο και τα μόνιμα μέτρα για την ανακούφιση της κοινωνίας.
Οι προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα για την ενεργειακή κρίση
Ακολούθως πέρασε στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ελλάδα στην ατζέντα του αυριανού ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ενέργειας. «Αύριο Παρασκευή, στο έκτακτο Συμβούλιο υπουργών ενέργειας, η Ελλάδα θα ζητήσει τη λήψη άμεσων και γενναίων μέτρων και αποφάσεων. Έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν και τώρα είναι αδιανόητη οποιαδήποτε αναβλητικότητα».
Επεσήμανε ξανά ότι «οι προτάσεις που κατέθεσε σε προηγούμενο χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκονται πλέον στη βασική ατζέντα του Συμβουλίου Ενέργειας». Σημείωσε ακόμη ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν και εκδοχές του ελληνικού μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς, που έχει ήδη υιοθετηθεί από τη Γερμανία.
«Είναι σαφές ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και απαιτούνται πολιτικές και λύσεις στη μεγάλη κλίμακα. Στα μεγάλα προβλήματα και στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε χρειαζόμαστε άμεσα περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη», τόνισε.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις δράσεις της κυβέρνησης για εξοικονόμηση ενέργειας ξεκινώντας από το Δημόσιο. Μίλησε για τα κίνητρα και αντικίνητρα που ανακοινώθηκαν χθες και θα εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα.
Νέα νομοθετική ρύθμιση για το πρόγραμμα των πανελληνίων
Με αφορμή την επικείμενη έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνεται γνωστό από τώρα. Είναι ήδη γνωστό το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων για τον Ιούνιο του 2023. Ανέφερε επίσης ότι προανεγγέλθη και δρομολογείται νέα νομοθετική ρύθμιση, ώστε το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων να γνωστοποιείται έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Επίσης, αναφέρθηκε στην έγκαιρη ανακοίνωση μιας σειράς αποτελεσμάτων και προγραμματισμών για τη σχολική και ακαδημαϊκή περίοδο και στην έγκαιρη εγγραφή μαθητών στα σχολεία. Απαρίθμησε επίσης τις καινοτομίες που θα ισχύσουν από φέτος στα σχολεία.
Η ΔΕΘ είναι ευκαιρία «απολογισμού του έργου που συντελέστηκε»
Κλείνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη ΔΕΘ και την επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού εκεί το Σαββατοκύριακο.
«Η ΔΕΘ αποτελεί ένα ετήσιο ορόσημο με οικονομικές και φυσικά πολιτικές διαστάσεις. Είναι μια ευκαιρία απολογισμού του έργου που συντελέστηκε το προηγούμενο έτος και παρουσίασης του σχεδίου μας, ειδικά φέτος όχι μόνο για το επόμενο έτος, αλλά για το μέλλον. Το έτος που κύλησε από την περυσινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, υπήρξε εξαιρετικά πυκνό σε γεγονότα και εξελίξεις. Η Ευρώπη επλήγη ταυτόχρονα από δύο τυφώνες, την πανδημία αλλά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι οποίοι ενώθηκαν πάνω από την ήπειρό μας. Παρά τις τεκτονικές αλλαγές που επήλθαν και τους πρωτοφανείς κλυδωνισμούς που δέχτηκε η ελληνική κοινωνία, η Ελλάδα άντεξε και αντέχει καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Μίλησε για αποτέλεσμα ενός δομημένου ολιστικού σχεδίου της κυβέρνησης, για επαγγελματική εφαρμογή και αποτελεσματική διαχείριση των εξωγενών κρίσεων.
Έκανε λόγο επίσης για μεγάλη διαφορά με το παρελθόν, «με την περίοδο που η Ελλάδα δεν δημιουργούσε και δεν έδινε λύσεις αλλά παρακαλούσε για στήριξη».
Υπογράμμισε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε της εσωστρέφειας, ούτε της αναταραχής. «Χρειάζεται να είμαστε προσηλωμένοι στο στόχο υπεράσπισης της πατρίδας, στήριξης της κοινωνίας, στήριξης των πολιτών».
Ολοκληρώνοντας τόνισε πως «Η κυβέρνησή μας έχει σχέδιο, θωρακίζει την κοινωνία, θωρακίζει τα εθνικά μας δίκαια συμβάλλοντας παράλληλα στη διεθνή σταθερότητα. Γιατί η εθνική ασφάλεια και η κυριαρχία είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική ευημερία. Ο πρωθυπουργός βασιζόμενος στη γνώση της διεθνούς συγκυρίας, στην εθνική μας στρατηγική, στην οικονομική μας πολιτική, στο χτίσιμο πολιτικών και συμμαχιών με τις δυνάμεις του διεθνούς πολιτικού σκηνικού θα δείξει στη ΔΕΘ τον ασφαλή δρόμο μέσω του οποίου η Ελλάδα αλλά και οι Έλληνες θα πορευθούμε μέσα από τις Συμπληγάδες των κρίσεων. Γιατί ξέρουμε και πού πρέπει να πάμε και πώς θα τα καταφέρουμε».
- Σοκ από τα τρία περιστατικά βίας σε βάρος ανηλίκων σε Παγκράτι, Κηφισιά και Μαρούσι - «Έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Κυκλοφορούν με μαχαίρια και σουγιάδες»
- Παρακολουθήσεις: Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή - Ένταση για τον κατάλογο μαρτύρων και την απουσία πολιτικών προσώπων
- ΔΥΠΑ: Πρόσληψη 3.400 ανέργων με επιδότηση μισθού από 700 € έως 933 € το μήνα
- Ιεροκλής Μιχαηλίδης: «Εγώ ντρέπομαι» - Το ξέσπασμα επί σκηνής με αφορμή συναυλία του Στέλιου Ρόκκου
- ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
- Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
- Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
- Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο