Πολιτική|09.09.2022 22:51

Αποκάλυψη OPEN: Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν για κοινές επιχειρήσεις έρευνας & διάσωσης στην οριοθετημένη ΑΟΖ

Newsroom

Στο διπλωματικό επίπεδο επικεντρώνεται η Ελλάδα απαντώντας στην ασταμάτητη επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Το OPEN αποκάλυψε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος θα πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην οριοθετημένη ΑΟΖ, η οποία ενισχύει την συμφωνία των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συμφωνία που αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα, διότι τέμνει την παράνομη τουρκολιβική ΑΟΖ.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Γεωργία Γαραντζιώτη, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, ετοιμάζονται να υπογράψουν τα επόμενα 24ωρα διμερή συμφωνία για τη διενέργεια επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, σε συνέχεια της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Δένδιας και Σούκρι στις 6 Αυγούστου 2020 στο Κάιρο και έχει αναγνωριστεί επίσημα στον ΟΗΕ.

Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν οι δύο χώρες κάνουν ξεκάθαρο στην Άγκυρα, σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και στον ΟΗΕ πως το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι άκυρο. Πλέον στην περιοχή του παράνομου μνημονίου οι ελληνικές αλλά και οι Αιγυπτιακές δυνάμεις θα έχουν μόνιμη παρουσία, θα ξάνουν ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις και όποτε απαιτηθεί θα συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ελλάδα και Αίγυπτος δείχνουν έτσι με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κοινή τους βούληση για εγγύηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και τον απόλυτο προσανατολισμό τους στα όσα ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ερντογάν για Ελλάδα: «Τους μιλάμε στη γλώσσα που καταλαβαίνουν»

Σε νέες προειδοποιήσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο μετά την τριήμερη περιοδεία του στα Βαλκάνια, είπε ότι μιλάει στην Ελλάδα στη γλώσσα που καταλαβαίνει.

Σχετικά με το «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» κατά της Ελλάδας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν «θα γίνει στρατιωτική επιχείρηση κατά της γείτονος;», ο Ερντογάν είπε: «αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, σχεδόν χρησιμοποιούν μηχανισμούς απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, ακόμη και το ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτούμε. Σε όποια γλώσσα καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κάνατε μια δήλωση «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» στην Ελλάδα. Αυτά τα λόγια σας, αντί να βλέπουν ότι η πραγματική επιθετικότητα προέρχεται από την Ελλάδα, έχουν λάβει υπερβολικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο, την ΕΕ. Σχεδόν καμία φωνή δεν υπήρχε κατά της Ελλάδας, αλλά τα δικά σας λόγια είχαν μεγάλη απήχηση. Συγκεκριμένα, άρχισαν να τίθενται ερωτήματα για το αν ‘ετοιμάζεται η Τουρκία για στρατιωτική επιχείρηση;’. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν αναφέρεστε σε κάποια πιθανή στρατιωτική επέμβαση ή σε διαφορετικά μέτρα με αυτή τη δήλωση;

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Νομίζω ότι τα σημεία και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μία, υπάρχουν παραβιάσεις που κάνουν στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300. Έχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για τους S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά άχνα δεν έχει βγει. Συνεχίζουν να οπλίζουν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας παρά το αποστρατικοποιημένο καθεστώς που προβλέπουν οι συμφωνίες. Παράλληλα βέβαια υπάρχει και η ίδρυση βάσεων. Η Αμερική πρωτοστατεί σε αυτό. Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον πρόεδρο (των ΗΠΑ) όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφέρουμε κι αυτά τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα.

Από την άλλη, υπάρχουν μαξιμαλιστικές αξιώσεις που προσπαθούν να μας επιβάλλουν στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες. Ούτε εδώ, μπορούμε όλα αυτά να τα χάψουμε. Αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, χρησιμοποιούν σχεδόν μηχανισμούς απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Έθνη, στις ΗΠΑ, στην ΕΕ, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σε όποια γλώσσα καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Αντιλαμβάνομαι ότι καταλαβαίνουν…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πριν από την Ελλάδα ήταν στην ημερήσια διάταξη το θέμα της Συρίας και χρησιμοποιήσατε και εκεί τη φράση «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» για τις τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία. Πραγματοποιήθηκε συνάντηση Ρωσίας-Τουρκίας στο Σότσι. Μετά από αυτό, υπήρξαν συζητήσεις ότι μπορεί να υπάρξει επιχείρηση στη Συρία. Ποια είναι η τρέχουσα κατάσταση; Τι πιστεύετε για μια πιθανή επιχείρηση στη Συρία;

ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Όσον αφορά τη Συρία, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις εκεί. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις να αποτελούν απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Γι' αυτό είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Δένδιας έθεσε την τουρκική επιθετικότητα στη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας

Σε διπλωματικό επίπεδο απάντησε για ακόμα μία φορά η Ελλάδα. Αυτή τη φορά εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, η συζήτηση για την ενεργειακή συνεργασία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο εκτενούς συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Σέρβου ομόλογου του Νίκολα Σελάκοβιτς (Nikola Selakovic) στο Βελιγράδι.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Σέρβο ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικής ρητορικής. Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί η κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τέλος, αναφέρουν ότι αμφότερες πλευρές υπογράμμισαν την προσήλωση τους στην εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών.

Ερντογάν: «Υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές για μαχητικά – Ελπίζω να συναντηθώ με Μπάιντεν»

Έντονη κριτική στις ΗΠΑ άσκησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξερχόμενος από την προσευχή της Παρασκευής, επικρίνοντάς τες για τη συνεχή υποστήριξη που δίνουν στους Κούρδους της βόρειας Συρίας, αλλά και τη μη επίτευξη προόδου στο θέμα της πώλησης μαχητικών F-16, προειδοποιώντας μάλιστα ότι υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές, μεταξύ των οποίων και η… Ρωσία.

«Δυστυχώς, τα λανθασμένα βήματα των ΗΠΑ σχετικά με τους SDF συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Φυσικά, αν προσέξετε το όνομα, το αποκαλούν "Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις". Άρα αυτό είναι ένα καμουφλάζ. Δυστυχώς, η Αμερική έστελνε πάντα χιλιάδες φορτηγά, οχήματα, εξοπλισμό και πυρομαχικά σε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Εκτός από αυτά τα όπλα, τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό, παρέχουν επίσης σοβαρή υποστήριξη σε θέμα εκπαίδευσης», δήλωσε, ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να γίνει, ώστε να του εκφράσει όλα του τα παράπονα. «Εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον πρόεδρο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα συζητήσω αυτό το θέμα μαζί του και πάλι», είπε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας το θέμα των F-16, έστειλε νέο μήνυμα στις ΗΠΑ ότι αν ευοδωθούν οι συνομιλίες για αγορά τελευταίας γενιάς μαχητικών, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές για την Τουρκία. «Όπως γνωρίζετε, στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Μπάιντεν στη Μαδρίτη, είπε ότι θα παράσχει όποια βοήθεια μπορούσε. Υπήρξε μία θετική προσέγγιση για τα F-16 και άφησε να εννοηθεί ότι "οι Ρεπουμπλικάνοι δεν υποστηρίζουν". Έπειτα ο υπουργός των Εξωτερικών μου και κάποιοι αξιωματούχοι από την προεδρία είχαν τετ α τετ συνάντηση στη Βουλγαρία. Τους είπαν ότι ήθελαν την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών σε αυτό το θέμα. Είπαν επίσης ότι ως Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη στην Τουρκία. Ελπίζω η Αμερική να μη μας οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους. Αναφέρομαι σε διαφορετικούς δρόμους, γιατί δεν πουλάει μόνο η Αμερική μαχητικά αεροσκάφη. Πουλάει η Αγγλία, πουλάει η Γαλλία, πουλάει η Ρωσία, από παντού μπορούμε να πάρουμε δηλαδή. Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι που μας κάνουν σήμα για αυτό».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι εάν το επιτρέψει το πρόγραμμά του, σκοπεύει να παρευρεθεί στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ. «Επειδή δεν είναι κάποιος που δεν ξέρω . Την γνώριζα. Είχαμε επίσης δύο συναντήσεις στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Πρώτο ο Αλλάχ, εάν έχουμε την ευκαιρία, θα θέλαμε να παραβρεθούμε και στην κηδεία».

«Ο Πούτιν έχει δίκιο ότι τα σιτηρά πρέπει να πηγαίνουν στις πλούσιες χώρες»

Υπεραμύνθηκε της απόφασης Πούτιν τα σιτηρά να αποστέλλονται πρώτα στις πλούσιες χώρες κι από εκεί στις φτωχές ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής του από τα Βαλκάνια.

«Ειλικρινά, βρίσκω σωστή την προσέγγιση του κ. Πούτιν ‘να πάμε στις πλούσιες χώρες, όχι στις φτωχές’. Άρα, δεν πρέπει να γίνεται έτσι. Διότι το πραγματικό πρόβλημα εδώ θα πρέπει να είναι η αναζωογόνηση των φτωχών χωρών από αυτόν τον διάδρομο σιτηρών και η διασφάλιση ότι οι φτωχές χώρες θα πάρουν το μερίδιό τους από εδώ και θα ξεπεράσουν αυτήν την ταραγμένη περίοδο. Αλλά αυτό δε φαίνεται να ισχύει αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, όπως είπε ο κ. Πούτιν, τα πλοία αυτά πηγαίνουν είτε σε αναπτυγμένες είτε σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ίσως γι' αυτό ο κ. Πούτιν δε στέλνει ρωσικά προϊόντα. Φυσικά, στη συνάντησή μας στη Σαμαρκάνδη, θα του ζητήσουμε να στείλει ρωσικά προϊόντα μέσω του διαδρόμου με αυτά τα πλοία. Θα του το ζητήσουμε ιδιαιτέρως να το κάνει αυτό. Εάν αρχίσουν να φτάνουν τα ρωσικά σιτηρά, θα τα βάλουμε όλα σε ένα συγκεκριμένο σύστημα με τον καλύτερο τρόπο, μέχρι να φτάσουμε σε αυτές τις φτωχές αφρικανικές χώρες και θα στείλουμε αυτό το σιτάρι κι άλλα προϊόντα, όλα εκεί. Θα μιλήσουμε γι' αυτό ανοιχτά μαζί τους. Επειδή υπάρχουν πολλές χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση, ειδικά στην Αφρική, και πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτές τις χώρες και να τους στείλουμε αυτά τα προϊόντα το συντομότερο δυνατό», ανέφερε.

«Το τιμολόγιο θα είναι βαρύ για την Ευρώπη»

Ο Τούρκος πρόεδρος κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και το «έρχεται βαρύς χειμώνας», αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση. «Ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι εύκολος για την Ευρώπη, θα είναι ένας πολύ προβληματικός χειμώνας, θα είναι ένας πολύ βαρύς χειμώνας οικονομικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΤουρκίαΑίγυπτοςυπουργείο Εξωτερικώνειδήσεις τώραΑΟΖΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν