Πολιτική|15.09.2022 07:00

Η ρητορική ακρότητας της Άγκυρας εξυπηρετεί την αναθεωρητική της ατζέντα - Ποιες ημερομηνίες «κυκλώνει» η Αθήνα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων η Τουρκία ξεδιπλώνει την αναθεωρητική της ατζέντα, αγνοώντας τα σαφή μηνύματα της διεθνούς κοινότητας. Μάλιστα στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας κυβέρνηση και αντιπολίτευση πλειοδοτούν στην εμπρηστική ρητορική κοιτώντας προς τους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του 2023. Ωστόσο, η όξυνση του κλίματος δεν πρέπει μόνο να αποδίδεται σε λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι αρκετό για να δικαιολογήσει την ένταση και την συχνότητα των εμπρηστικών δηλώσεων.

Από την πλευρά της η Αθήνα ετοιμάζεται για μια διπλωματική «μάχη» σε Νέα Υόρκη, Πράγα και Βρυξέλλες και «κυκλώνει» στο ημερολόγιο τις κρίσιμες ημερομηνίες. Μία σειρά συνεδριάσεων θα γίνουν το επόμενο διάστημα και παράλληλα με τα άλλα θέματα αιχμής - όπως είναι το ενεργειακό- η κυβέρνηση σκοπεύει να αναφερθεί και στα τεκταινόμενα στην περιοχή.

Τα «φώτα» στρέφονται την άλλη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ ακολουθούν τον Οκτώβριο δυο ευρωπαϊκά ραντεβού. Μια άτυπη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών θα γίνει στην Πράγα στις 6-7 του μήνα και θα ακολουθήσει σύνοδος στις Βρυξέλλες στις 20-21 του επόμενου μήνα.

Μάλιστα το «ραντεβού» στην Πράγα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς στην τσέχικη πρωτεύουσα θα γίνει και η πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόσκλησης της Τουρκίας ο πρωθυπουργός έχει χαρακτηριστικά αναφέρει πως « δεν θα είχα καμία αντίρρηση σε μία τέτοια πρόσκληση. Όμως θα πρέπει να γνωρίζει η Τουρκία ότι αν παραβρεθεί σε ένα ευρωπαϊκό forum, όπου η ευρωπαϊκή οικογένεια καλεί χώρες οι οποίες θέλουν να έχουν σχέσεις με την Ευρώπη, προφανώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ελληνική επιχειρηματολογία και θα κληθεί να δώσει απαντήσεις για το αν αυτή η ρητορική ακρότητα και η αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας συνάδει με μία χώρα η οποία επιθυμεί να έχει στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη».

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει - με αφορμή τη στάση της Άγκυρας- πως δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές ακρότητες που βασίζονται σε ψέματα και σε διαστρέβλωση της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό που σημειώνεται είναι πως δεν έκλεισε η Ελλάδα τους διαύλους επικοινωνίας αλλά η τουρκική πλευρά, με την κυβέρνηση να τονίζει πως η χώρα είναι ανοιχτή σε διάλογο στη βάση πάντα βέβαια του διεθνούς δικαίου.

Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται χθες στη Συνθήκη της Λωζάνης σημειώνοντας πως «το σχεδόν ένα αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμα. Έτσι απαιτούν η ιστορία, η γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα». Μάλιστα προσέθεσε χαρακτηριστικά πως την τήρηση της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα «με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των ενόπλων δυνάμεων της. Κυρίως όμως με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο»

Πού το πάει ο Ερντογάν

Είναι εμφανές πως η τουρκική πλευρά θεωρεί πως ο πόλεμος στην Ουκρανία- και η ρευστότητα που αυτός πυροδότησε- αποτελεί μια πρώτης τάξεως «ευκαιρία» για να ξεδιπλώσει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα. Βλέποντας όμως στην πορεία τις διεθνείς αντιδράσεις επιχειρεί να συγκαλύψει τους πραγματικούς της στόχους και να εμφανιστεί ως «αδικημένη» στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό επιδίδεται σε μια εκστρατεία fake news για να συγκαλύψει τις ευθύνες της και δεν μπορεί να κρύψει τον εκνευρισμό της για το ό,τι δεν βρίσκει ακροατήριο για την αναθεωρητική ρητορική της.

Την ίδια στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά με δηλώσεις όπως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», υπουργοί της γειτονικής χώρας ισχυρίζονται πως η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί. Η Άγκυρα ουσιαστικά επιδίδεται σε ένα blame game σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει την διεθνή σκηνή πως δεν είναι ο «ταραξίας» της περιοχής.

Μάλιστα παρά το ό,τι ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση η Άγκυρα εμμένει στην ίδια στρατηγική, με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να κατηγορεί τη χώρα μας ότι «συκοφαντεί» την Τουρκία και να την εγκαλεί για «διπρόσωπη» πολιτική. Αλλά και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου να μην κρύβει την ενόχληση του για τα σαφή μηνύματα στήριξης που βρίσκει στη διεθνή σκηνή η Ελλάδα και να συντηρεί το κλίμα έντασης λέγοντας πως «εμείς αποφασίζουμε το πότε και που θα πάμε». Μάλιστα έχει ενδιαφέρον πως το τελευταίο διάστημα την ρητορική της όξυνσης ακολουθεί και η αντιπολίτευση.

Με αυτά τα δεδομένα το ενδεχόμενο να παρασυρθεί ο Τούρκος πρόεδρος σε ακόμα πιο επικίνδυνες αναθεωρητικές «ακροβασίες» για να ενισχύσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του είναι υπαρκτός. Άλλωστε με την οικονομία της γειτονικής χώρας να κλυδωνίζεται η μεταφορά της δημόσιας συζήτησης στα ελληνοτουρκικά προσφέρει μια πολιτική διέξοδο στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Βέβαια αν ανάλογοι τακτικισμοί αποδίδουν θα φανεί τελικά στην κάλπη, καθώς η πολεμοχαρής ρητορική δεν φαίνεται να αγγίζει την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της γειτονικής χώρας. Στο ερώτημα της εταιρείας δημοσκόπησης Metropol «Έχουμε εχθρότητα με τον ελληνικό λαό ή όχι; ο ελληνικός λαός είναι εχθρός ή φίλος;» το 31,3% απαντά «ναι» υπάρχει εχθρότητα, ενώ το 64% των ερωτηθέντων απαντά «όχι».

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟΗΕΤουρκίαειδήσεις τώραΝΑΤΟεκλογές