Στόλτενμπεργκ: Σημαντικό να αποφευχθούν στρατιωτικά ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο - Τι είπε για τη στάση της Τουρκίας
NewsroomΓια τα ελληνοτουρκικά, τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα σχολίασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, παραχωρώντας συνέντευξη στο Foreign Policy. Ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στη στάση της Τουρκίας, η οποία κλιμακώνει την ένταση προς την ελληνική πλευρά, σημειώνοντας αρχικά πως Αθήνα και Άγκυρα, ως μέλη του ΝΑΤΟ, φαίνεται να έχουν απασχολήσει τη συμμαχία, ιδιαίτερα μετά τις προειδοποιητικές επιστολές του ελληνικού ΥΠΕΞ για «πιθανό δεύτερο πόλεμο επί ευρωπαϊκού εδάφους».
Σε ερώτηση αν το ΝΑΤΟ βλέπει την Τουρκία ως «ένα προβληματικό παιδί που παρεμποδίζει την ενότητα της συμμαχίας», η απάντηση του ΓΓ ήταν η εξής:
«Και οι δύο, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ. Έχουν υπάρξει μέλη αυτής της Συμμαχίας για πολλά χρόνια, για πολλές δεκαετίες και συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια με διαφορετικούς τρόπους, κάτι το οποίο εκτιμούμε. Υπάρχουν κάποιες διαφορές, κάποιες διαφωνίες, και φυσικά το μήνυμά μας είναι ότι αυτές οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα.
Είναι σημαντικό να αποφευχθούν οποιαδήποτε στρατιωτικά περιστατικά ή ατυχήματα, για παράδειγμα στο Αιγαίο. Γι’ αυτό το ΝΑΤΟ έχει εγκαθιδρύσει έναν μηχανισμό αποσυμπίεσης (deconfliction mechanism), όπου η Τουρκία και η Ελλάδα συμμετέχουν για να αποτραπεί και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών ή ατυχημάτων, όπως είδαμε προηγουμένως τη δεκαετία του 1990, μια παρόμοια κατάσταση που οδήγησε σε πολύ σοβαρά περιστατικά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Για την Τουρκία επιπλέον, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ ο οποίος έχει υποφέρει περισσότερο από τρομοκρατικές επιθέσεις και λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν τις εκφραζόμενες ανησυχίες σχετικά με αυτές τις απειλές. Γι’ αυτό καλωσορίζω την ιστορική απόφαση των 30 συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να εισέλθουν στη Συμμαχία, καθώς και το ότι η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία μπόρεσαν να συμφωνήσουν στη Μαδρίτη μέσω κοινής δήλωσης και πολυμερούς συμφωνίας για το πώς θα αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάτι που είναι σημαντικό για όλους μας».
Σχολιάζοντας φυσικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Ravi Agrawal, ο οποίος στις ερωτήσεις του στάθηκε αρκετά στις αντιδράσεις του ΝΑΤΟ, αλλά και για τη στάση της Κίνας απέναντι στη Δύση και κατ' επέκταση στη συμμαχία, είπε πως η Κίνα αποτελεί πρόκληση για τις αξίες μας, για την ασφάλειά μας και για τα συμφέροντά μας. Αλλά ταυτόχρονα, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κίνα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για παράδειγμα, τον έλεγχο των όπλων και την κλιματική αλλαγή.
Αλλά έχετε δίκιο ότι το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ απευθύνεται στην Κίνα στα έγγραφά του είναι κάτι νέο. Δεν το κάναμε αυτό πριν, αλλά αυτό αντικατοπτρίζει ότι η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων αλλάζει. Η οικονομική και στρατιωτική ισχύς της Κίνας είναι σημαντική για ολόκληρη τη συμμαχία και για την Ευρώπη επίσης", απάντησε ο κ. Στόλτενμπεργκ
- Απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα για τη Μειονότητα της Θράκης: «Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»
- Δολοφονία στην Καβάλα: Στο στενό περιβάλλον του θύματος στρέφονται οι έρευνες - Τον εκτέλεσαν με καραμπίνα εξ΄ επαφής
- Προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα στο 8μηνο από την εκτίναξη των φορολογικών εσόδων
- Έκπτωση φυσικού αερίου από τη Ρωσία πήρε η Τουρκία - Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος
- Άριελ: Οι συγκινητικές αντιδράσεις μικρών μαύρων κοριτσιών για τη «Μικρή Γοργόνα», οι επικρίσεις και η απάντηση της Halle Bailey