Πολιτική|18.09.2022 12:59

LIVE η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Newsroom

Συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δίνει σήμερα, Κυριακή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στη χθεσινή ομιλία του παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματός του.

«Κατηγορούν εμάς για μνημόνια, αυτοί που μας οδήγησαν σε αυτά»

«Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα ξανά σε μνημόνια. Αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια, που χρεοκόπησαν τη χώρα» τόνισρ αρχικά ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση.

Όπως πρόσθεσε, «Το πρόγραμμά μας είναι απολύτως κοστολογημένο. Αγγίζει τα 5,6 δισ. ευρώ, κοστολογημένα ένα προς ένα». Έπειτα, τόνισε ότι «Ο κ. Μητσοτάκης εδώ και 1,5 χρόνο παίρνει χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο από τη μεσαία τάξη κυρίως προκειμένου να επιδοτεί την αισχροκέρδεια».

Για παρακολουθήσεις: «Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού»

Σε ερώτηση του OPEN για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Ορθώς μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε συναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά».

«Δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του», τόνισε σε άλλη σημείο ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού».

Όπως συμπλήρωσε, «πρόκειται για πολιτική δειλία και η ομάδα της ΝΔ αποδέχεται την συνευθύνη».

Αναφορικά με το γιατί δεν πήγε στην Προεδρία της Δημοκρατίας για το ζήτημα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ότι «Τι να θέσω στην ΠτΔ; Τα θέματα τα θέτει η ίδια η ζωή. Από την Προεδρία το ελάχιστο που περιμένω είναι μια σαφή δημόσια τοποθέτηση».

«Η ΕΥΠ επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση το γράμμα του νόμου»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχουν «δεξιές» και «αριστερές» παρακολουθήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ΕΥΠ, λέγοντας πως «είναι ξεκάθαρο ότι επί των ημερών μας λειτουργούσε με βάση το γράμμα του νόμου. Ήταν προσανατολισμένη στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος».

Όπως εξήγησε έπειτα, «Η ΕΥΠ δεν ήταν υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού. Η ΕΥΠ λοιπόν τότε αποφάσισε για λογους που είχαν να κάνουν με οικονομικό έγκλημα να διευρύνει την έρευνα περιλαμβάνοντας και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως «Εγώ δεν έδωσα καμία εντολή. Ενημερώθηκα και πιστεύω πως έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται τους νόμους. Ζήτησα ένα πράγμα από τον διοικητή της ΕΥΠ, αν υπάρξει οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο, να με ενημερώσει. Ουδέποτε έλαβα οποιαδήποτε ενημέρωση».

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε πως χθες ενημερώθηκε πως «υπήρξε ποινική δίωξη για εκείνη την υπόθεση σε επτά πρόσωπα -μεταξύ αυτών δεν ήταν ο κ. Πιτσιόρλας» και «άρα ορθώς δεν ενημερώθηκα».

«Τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ ο πρώην, ο κ. Ρουμπάτης όσο και ο προηγούμενος, ο κ. Δαρβίλλας, ό,τι ερωτήθηκαν σε κρίσιμα ερωτήματα κατέθεσαν το σκεπτικό τους και διαφώτισαν την Επιτροπή. Ο κ. Δεμίρης, ο κ. Κοντολέων γιατί έχουν το στόμα τους κλειστό;», αναρωτήθηκε μετά.

«Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει ότι όλοι τα ίδια κάνουν - Είναι κατάντια αυτό»

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος. Προσπαθεί να πείσει ότι όλοι τα ίδια κάνουν», υπογράμμισε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος άμεσα στον πρωθυπουργό.

«Είναι όμως κατάντια αυτό», τόνισε έπειτα.

«Εύκολος στόχος» η μεσαία τάξη

Αναφερόμενος στη μεσαία τάξη, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεσαία τάξη ήταν ο εύκολος στόχος όλη την περίοδο των μνημονίων. Είχε τεράστιες απώλειες από το 2010-2015. Και τη δική μας περίοδο είχε επιβάρυνση, την αδικήσαμε».

Ωστόσο, τόνισε πως «δεν ήταν επιλογή μας» και «αδικήσαμε τη μεσαία τάξη διότι έπρεπε να φέρουμε εις πέρας έναν εθνικό στόχο, να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια».

Αναφερόμενος στον εθνικό στόχο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Έχουμε, λοιπόν, σήμερα στο ΣΥΡΙΖΑ έναν εθνικό στόχο, να αποκαταστήσουμε τις όποιες αδικίες» και είπε πως «Εμείς καταθέσαμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο σχέδιο που σκοπεύει να επιφέρει μία ουσιαστική ανακατεύθυνση των πόρων. Στη στρατηγική της κυβέρνησης η μεσαία τάξη δεν είναι πουθενά. Αισχροκέρδεια πάνω στην αισχροκέρδεια».

«Είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει»

Σχετικά με την οικονομική πολιτική που θα «υιοθετήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ αν κερδίσει τις εκλογές, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «Είμαστε ώριμοι, έχουμε κυβερνήσει. Υπάρχει άλλος δρόμος και είμαστε αποφασισμένοι να τον ακολουθήσουμε αν ο ελληνικός λαός μας επιλέξει».

Όπως πρόσθεσε, «Έχουμε απόλυτη βεβαιότητα ότι υπάρχει και άλλος δρόμος από αυτόν της ενίσχυσης των ανισοτήτων και αυτόν τον δρόμο έχουμε διαλέξει».

«Έλεγε πως θα μειώσει λογαριασμούς και μειώνει το εισόδημα των πολιτών»

Μιλώντας για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ -κάτι που έχει θέσει ως προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «Έναν χρόνο πριν, από τη ΔΕΘ, κατέθεσα προτάσεις για την ενεργειακή κρίση. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι θα μειώσει το κόστος των λογαριασμών, αλλά τελικά μείωσε το εισόδημα των πολιτών. Δέκα μέρες μετά, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ με μία σκανδαλώδη διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Δόθηκε η δυνατότητα σε μία πολιτική που έχει μοναδικό στόχο τη στήριξη των συμφερόντων. Με υπερκέρδη, με τη ΔΕΗ να πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας και τρομακτική αύξηση στην τιμή της χοντρικής. Από τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι τον σημερινό έμμεσο τρόπο».

«Η ΔΕΗ μετά την ιδιωτικοποίησή της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ράλι της αισχροκέρδειας. Θα μπει ένα τέρμα σε αυτό το πάρτι της αισχροκέρδειας με πρωταγωνίστρια τη ΔΕΗ», πρόσθεσε.

«Υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης» στο χρηματιστήριο ενέργειας

Σε ερώτηση για το χρηματιστήριο ενέργειας, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έχουμε δυνατότητα παρέμβασης».

«Η εποπτεία του χρηματιστηρίου ενέργειας και τα ρυθμιστικά εργαλεία του αποτελούν ζήτημα εθνικής ευθύνης, δεν έχουν να κάνουν λοιπόν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Η Ελλάδα έχει μία ρηχή και ολιγοπωλιακή αγορά όπου είναι πολύ εύκολο να ρυθμιστεί» είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Επομένως, υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσει η χώρα ρυθμιστική παρέμβαση για αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».

«Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν το ζήτησε αυτό;» ρώτησε και επισήμανε ότι «Εμείς θα το ζητήσουμε».

«Τερατογένεση» η παραμονή Μητσοτάκη στην εξουσία

Αναφορικά με την «τερατογένεση», φράση που χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Η πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τερατογένεση τη συνέχιση της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη», καλώντας τον, μάλιστα, να δει τι συμβαίνει στην Ευρώπη.

«Να μάθουμε να συνεργαζόμαστε με προγραμματικές συγκλίσεις, έτσι γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει η δυνατότητα να φτιάξουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος», δήλωσε μετά και τόνισε: «Μπορώ να συνεργαστώ με τα κόμματα με τα οποία έχω πολιτικές διαφορές».

Όπως εξήγησε, «Δεν διεκδικούμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων. Για να προχωρήσει αυτή η πρακτική της νέας μεγάλης αλλαγής υπάρχει μόνο μία εκδοχή: να είναι πρώτο σε κόμμα στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης, αυτός θα πάρει την πρώτη εντολή για να φτιάξει κυβέρνηση -ίσως με τον Βελόπουλο, δεν ξέρω».

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις»

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη τις τάσεις»

«Υπάρχει μία διαρκής υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις (...). Σας θυμίζω τις εκλογές του 2019. Όλοι θα κριθούμε: και τα κόμματα και οι μετρήσεις. Σε ορισμένες δημοσκοπήσεις υπάρχει πλαστογραφία της στιγμής. Μόλις πριν μια βδομάδα είδε το "φως" της δημοσιότητας ότι σε μία από τις -όχι και πιο γνωστές- εταιρείες, ο ιδιοκτήτης της έχει πάρει σχεδόν 2,5 εκατ. ευρώ απευθείας αναθέσεις», συμπλήρωσε.

«Ο κ. Μητσοτάκης μετακινεί τα "κόκκινα δάνεια" στους νεότερους»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης «μετακινεί τα "κόκκινα δάνεια" στις μικρότερες ηλικίες».

«Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Σε ερώτηση γιατί δεν έχει ζητήσει την παραίτηση Μητσοτάκη, είπε: «Έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διενέργεια εκλογών διότι θεωρώ ότι προέχει η μεγάλη εικόνα που είναι η πορεία της χώρας συνολικά. Ανεξάρτητα από το αν ο κ. Μητσοτάκης ή όχι θα βρεθεί απέναντι στην ετυμηγορία των δικαστών, θα βρεθεί στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Μάλιστα, σχολίασε πως «το Κυριάκος Gate είναι πλέον ΝΔ Gate».

«Αυτή είναι η βαρύτατη πληρωμή για κάθε πρωθυπουργό και θέλω αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Είπα πως σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε παραιτηθεί (...). Δεν αποφάσισε ο ίδιος ούτε οι βουλευτές του να το κάνουν. Δικό τους ζήτημα». 

«Από την Εξεταστική επιτροπή δεν περιμένω απολύτως τίποτα, από το να δω πόσο πιο βαθιά μπορεί να πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, πόσο περισσότερο μπορεί να εξευτελίσει την κοινοβουλευτική διαδικασία», συμπλήρωσε και έπειτα είπε ότι «αν δεν είχε ιδέα, είναι ένας ανάξιος πρωθυπουργός να διαχειρίζεται ζητήματα εθνικής ασφάλειας».

«Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται στην απώλεια στήριξης καταφεύγουν στον αυταρχισμό»

«Τα καθεστώτα όταν βρίσκονται στην απώλεια στήριξης καταφεύγουν στον αυταρχισμό και την καταστολή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα πρόσφατα επεισόδια σε συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο ΑΠΘ.

«Απολύτως απρόκλητη η ένταση στο ΑΠΘ και απολύτως ενορχηστρωμένη για να αλλάξει η ατζέντα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Καμία μεγάλη αλλαγή δεν θα έρθει χωρίς τους νέους στην πρώτη γραμμή».

Τσίπρας στο ethnos.gr: «Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο και ψάχνει διέξοδο - Δεν θα του δώσουμε»

Σε ερώτηση του ethnos.gr και της Βούλας Κεχαγιά για τον εκλογικό νόμο και γιατί δεν δέχεται «την πρόταση του κ. Μητσοτάκη», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι "εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας αλλά άμα θέλει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, να την κάνουμε μαζί την κωλοτούμπα". "Εγώ είμαι θεσμικός αλλά άμα θέλετε να γίνω μη θεσμικός". Είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα;», απάντησε αρχικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το πολιτικό του αδιέξοδο και τη βαθιά συνειδητοποίηση ότι είναι απερχόμενος πρωθυπουργός και ψάχνει να βρει διέξοδο. Δεν θα του δώσουμε καμία διέξοδο».

«Την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν την κάναμε το 2017-18 συνυπολογίζοντας σε κάποιες πολιτικές σκοπιμότητες που θα είχαμε το 2022-23. Αυτές είναι σκέψεις του κ. Μητσοτάκη που κάθε τρεις και λίγο σκέφτεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που ο ίδιος ψήφισε».

«Είναι πάγια θέση αξιών αυτή που έχουμε. Για την ισοτιμία της ψήψου και για τη δυνατότητα η χώρα να γίνει μία ευρωπαϊκή δημοκρατία και να κυβερνιέται από κυβερνήσεις συνεργασίας πλατιάς δημοκρατικής και λαϊκής νομιμοποίησης. Άρα, δεν θα λειτουργήσω εγώ με βάση το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον αλλά με αυτό που θεωρώ ότι είναι σωστό για τον τόπο και τη δημοκρατία», κατέληξε.

«Εμείς ρυθμίσαμε το χρέος»

Σε επόμενη ερώτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «Χάρη στη δική μας ρύθμιση, το επόμενο διάστημα έχουμε έναν βατό ορίζοντα αποπληρωμών» και πρόσθεσε πως «Είμαστε έξω από το νερό γιατί εμείς ρυθμίσαμε το χρέος».

«Πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση»

«Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη νομιμοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση προοδευτική, μακριάς πνοής. Δεν έχουμε δεύτερες σκέψεις σε αυτό», είπε έπειτα, σε ερώτηση για τις εκλογές.

«Πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί και είναι καλό να αποφύγει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση».

Όπως επισήμανε, «ο στόχος μας είναι η χώρα να αποκτήσει κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών. Και αυτός είναι απολύτως εφικτός».

Μία σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ «θα ήταν πράγματι τερατογένεση»

Για την πιθανότητα σύμπραξης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι «Όλες οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη έχουν έναν άξονα. Κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά. Δεν μας αφορούν σενάρια συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Κάτι τέτοιο θα ήταν πράγματι τερατογένεση».

Προς συνταξιούχους: «Δεσμεύτηκα να επαναφέρουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις»

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε να πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησαν τους συνταξιούχους και ότι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έβλεπαν καλύτερες μέρες», απάντησε ο κ. Τσίπρας σε ερώτηση για τους συνταξιούχους.

«Είχαμε την κατάργηση της 13ης σύνταξης, τον τριπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων, είχαμε ψίχουλα και τη μεγάλη κοροϊδία των αναδρομικών, που εν τέλει νομοθέτησαν να τα πάρουν μόνο οι υψηλότερες συντάξεις», είπε σε αυτό το σημείο και συμπλήρωσε: «Επισήμως η κυβέρνηση τούς είπε ψέματα, να μην κάνουν προσφυγές». Αυτή η μεγάλη απάτη, είναι κρίσιμο πολιτικό μέγεθος για εμάς. Θέλουμε να τους πούμε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε να σας πετάξουμε στον δρόμο, δεν μπορούμε να σας κοροϊδεύουμε κατάματα».

«Γι' αυτο δεσμεύτηκα να επαναφέρουμε τα αναδρομικά σε τρεις δόσεις και ότι οι αυξήσεις που είχαμε ψηφίσει από το 2018 θα παραμείνουν», τόνισε.

«Θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη στις κρίσιμες στιγμές να λέει "γιοκ"»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά δήλωσε ότι «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κλιμάκωση της ρητορικής του Ερντογάν και να κάνουμε σαν να μη συμβαίνει κάτι».

«Αυτή βέβαια πάντα υπήρξε, αλλά πρέπει να δούμε πώς αυτή η κλιμάκωση δεν θα γίνει ένταση. Έχω ασκήσει έντονη κριτική κυρίως για το δόγμα της κυβέρνησης. Αντί για ήρεμο καλοκαίρι, όπως είχε πει ο κ. Μητσοτάης, είχαμε έντονη παραβατικότητα».

«Θα περίμενα από τον κ. Μητσοτάκη το "γιοκ" που είπε στο κοινό του Βελλίδειου να το λέει τη στιγμή που πρέπει. Να λέει "γιοκ" στο Oruc Reis που βολόδερνε στη Μεσόγειο, να λέει "γιοκ" στο Turkaegean. Στις κρίσιμες στιγμές να λέει "γιοκ"», πρόσθεσε και είπε «Δεν το έχει κάνει».

Τέλος, ανέφερε πως «για μένα η σημερινή κατάσταση με τη μη ύπαρξη διαύλου επικοινωνίας με την άλλη πλευρά, είναι πιο ανησυχητική από τη ρητορική του κ. Ερντογάν».

Για τη νησίδα στον Έβρο: «Να ζητήσουμε συγγνώμη για την παρέμβασή μας σε ένα ανθρώπινο δράμα;»

Σχετικά με το ζήτημα του Έβρου και τη νησίδα όπου είχαν βρεθεί οι 38 πρόσφυγες, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Να ζητήσουμε συγγνώμη για την παρέμβασή μας σε ένα ανθρώπινο δράμα; Άσχετα που ανήκει αυτή η νησίδα, αυτό το δράμα οδήγησε στον θάνατο ένα κοριτσάκι επτά χρονών αν δεν κάνω λάθος. Θέλετε να ζητήσουμε συγγνώμη για ποιο λόγο; Επειδή ζητήσαμε να υπάρξει ανθρωπιστική προσέγγιση στο θέμα αυτό; Επειδή ζητήσαμε από την κυβέρνηση να σώσει τους ανθρώπους αν είναι σε ελληνικό έδαφος ή να διεθνοποιήσει το ζήτημα αν είναι σε τουρκικό έδαφος για να σωθούν; Είναι σαφές ότι αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα να προστατεύει κάθε χώρα τα σύνορά της, αλλά ταυτόχρονα να κινείται στα πλαίσια Διεθνούς Δικαίου και να τηρεί ανθρωπιστικούς όρους».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι «Θα πρέπει άλλοι να δώσουν εξηγήσεις. Εμείς και στο θέμα της νησίδας και το πού ανήκει, καταθέσαμε μια ερώτηση. Θα θυμάστε ότι απέφυγα να τοποθετηθώ. Μίλησα μόνο για το δράμα ενός κοριτσιού, γιατί γνωρίζω ότι ήταν αδιευκρίνιστο, με τις αλλαγές στα νερά του Έβρου εμφανίζονται και φεύγουν νησίδες. Το κτηματολόγιο την είχε στο ελληνικό έδαφος, η γεωγραφική υπηρεσία στρατού όχι. Για αυτό ζητήσαμε διευκρινίσεις. Επαναλαμβάνω, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα ζητήματα».

«Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα»

Έπειτα, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε: «Είναι δυνατόν να είπα ότι στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα; Στη ρύμη του λόγου μου είπα ότι στη θάλασσα δεν είναι δυνατόν κανείς να διακρίνει σύνορα, δεν υπάρχουν συρματοπλέγματα. Ασφαλώς και πρέπει να διαφυλάττει μία χώρα τα σύνορά της».

«Η κριτική που κάνουμε για τον φράχτη στον Έβρο, δεν είναι επό της αρχής, είναι επί της αποτελεσματικότητας. Προφανώς δεν αντιτιθέμεθα, εκεί που υπάρχουν εύκολα περάσματα, να υπάρχει έλεγχος, συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια είπε: «Οι μεταναστευτικές ροές δεν είναι ένα ελληνοτουρκικό ζήτημα, είναι ένα ευρωτουρκικό ζήτημα. Η πολιτική μίας Ευρώπης με την Ελλάδα φρούριο και δεσμοφύλακα δεν είναι αποτελεσματική (...). Νομίζω ότι η λύση θα είναι να πούμε δεν περνάτε στην Ευρώπη. Αλλά αν έρθετε εδώ έχετε δύο επιλογές: ή θα γυρίσετε πίσω ή θα ενταχθείτε με τους όρους μας -που σημαίνει ότι θα ενταχθείτε στην παραγωγική διαδικασία, στην ερειπωμένη περιφέρεια. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά. Κάποια στιγμή οι ροές θα ξαναανέβουν Πρέπει λοιπόν να έχουμε στραγητική αντιμετώπισης».

Παρακολουθήστε LIVE:

Σε ερώτηση για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί συνεχίζει με τα ίδια πρόσωπα, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Οι αλλαγές που έχουν γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλες, η διαδικασία του ανασχηματισμού και της ανασυγκρότησης ήταν σε βάθος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ένα άλλο κόμμα. Με αναβάθμιση της διαδικασίας της εκλογής προέδρου από την βάση, με ένα σημαντικό think tank προσώπων που είναι δίπλα μου, με αλλαγές στην ποσόστωση φύλου. Οι γυναίκες θα εκπροσωπούνται στην νέα κυβέρνηση σε σημαντικό βαθμό.

Σε ερώτηση για την Συμφωνία των Πρεσπών και στην παρατήρηση ότι μόλις το 20% των προβλέψεών της υλοποιείται, απάντησε: «Φανταστείτε να μην είχε γίνει αυτή η Συμφωνία, φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχόταν μία ελληνική κυβέρνηση για να μπει στο ΝΑΤΟ με την συνταγματική της ονομασία 'Μακεδονία'. Φανταστείτε στο διεθνές ψυχροπολεμικό κλίμα όταν η Σουηδία και η Φινλανδία εντάσσονται στο ΝΑΤΟ, τι πιέσεις θα ασκούνταν και πώς θα απαντούσε μία ελληνική κυβέρνηση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους για να αντιμετωπίσουν το κόστος κάλυψης των λειτουργιών τους. Είναι κρίσιμο, είπε, να αντιμετωπιστεί το ενεργειακό κόστος των δήμων. Αυτό μπορεί να γίνει με ενεργειακές κοινότητες, που έχει παγώσει η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για τις πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές απάντησε: «Το βράδυ των εκλογών με απλή αναλογική θα έχουμε μία κυβέρνηση προοδευτικών δυνάμεων επί τη βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Αυτή είναι η πρόβλεψή μου, και όσο ο κ. Μητοστάκης μένει γατζωμένος στην καρέκλα και δεν παραιτείται, τόσο η προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης θα είναι αναπόφευκτη». Συνεχίζοντας υπαινίχθηκε με σαφήνεια, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική προοπτική διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία της ΝΔ. «Σε κάθε περίπτωση τώρα, όλα δείχνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι απερχόμενος, εκτός αν νομίζετε ότι το θύμα και ο θύτης μπορούν να συνεργαστούν, ότι ο ωτακουστής και εκείνος που τον παρακολουθούσαν θα κυβερνήσουν μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την Δικαιοσύνη απάντησε: «Η δημοκρατική αναγέννηση περνά μέσα από την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Εμείς δεν μπορούμε να παίξουμε στο γήπεδο των αντιπάλων. Εμείς πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε πλαίσιο πλουραλισμού και απελευθέρωσης των μέσων ενημέρωσης, κι ας έχουμε περισσότερη κριτική. Για την Δικαιοσύνη, στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχύσουμε τον ρόλο του δικαστή, αλλά και να βάλουμε κανόνες διαφάνειας, που στο τέλος της ημέρας θα ενισχύσουν τον ρόλο του». Χαρακτήρισε χυδαία την παρέμβαση της κυβέρνησης που «αναβάθμισε σε αντιπροέδρους όσους δικαστές θα μετέχουν την δίκη Παπαγγελόπουλου».

Γενικεύοντας είπε: «Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές, πρέπει να ξέρουμε το εξής: υπάρχει ένα αίσθημα αναξιοπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία. Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με φαινόμενα Λιγνάδη, αυτό βαθαίνει όταν η κοινωνία βλέπει ότι ο κολλητός της εξουσίας έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τον 'φτωχοδιάβολο' που έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί».

Για το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ότι «παραλάβαμε ένα έργο τελματωμένο με εργοτάξια κλειστά για πολλά χρόνια, και μέσα σε τρία χρόνια φθάσαμε στο 75% του έργου. Με μία εξαίρεση τον σταθμό Βενιζέλου, γιατί είχαμε έναν σχεδιασμό, να αναδείξουμε και τον σταθμό, και τα αρχαία. Η κυβέρνηση είχε μία διαφορετική προσέγγιση που είχε συνέπεια την τρομακτική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του μετρό. Δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2025, και όσο καθυστερεί, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις του εργολάβου προς το ελληνικό Δημόσιο. Έχουμε μία υπόθεση που κανείς σηκώνει τα χέρια ψηλά, αλλά επιβαρύνει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το πολιτιστικό προϊόν». Παρεμπιπτόντως ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα κυκλαδίτικα ειδώλια της συλλογής Στερν, κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι «νομιμοποίησε μία μεγάλη αρχαιοκαπηλία».

Για την ανάγκη διπλασιασμού σε βάθος 4ετίας των δημοσίων δαπανών για τα ΑΕΙ και του διπλασιασμού των καθηγητών στα δημόσια πανεπιστήμια στη βάση των χθεσινών εξαγγελιών του μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Η λογική της κυβέρνησης είναι ότι όποιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, να γίνουν ψυκτικοί», σχολίασε και τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δομικά διαφορετική αντίληψη με εκείνη της ΝΔ για την παιδεία και το ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Είναι ένα πρόσωπο που δεν περνά απαρατήρητο στα πολιτικά πράγματα από όποια θέση κι αν κατέχει, είναι γνωστές οι πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες που έχουμε. Και ως πολιτικός και ως επιστήμονας έχει ένα εκτόπισμα που είναι ιδιαίτερο σημαντικό, οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τις απόψεις που καταθέτει», είπε ο κ. Τσίπρας για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο ερώτημα πώς κρίνει τη στάση του ίδιου, αλλά και του κ. Αλιβιζάτου, με αφορμή τις τοποθετήσεις τους για την υπόθεση των παρακολουθήσεων και αν θα τους αξιοποιούσε πολιτικά. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος στις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτές που θα περίμενε κανείς να ακούσει από κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο πολίτη ή επιστήμονα. Συνέχισε αναφέροντας ότι αυτό του πιστώνεται θετικά «αλλά δεν νομίζω ότι ο κ. Βενιζέλος διατύπωσε αυτές τις θέσεις διότι επιδιώκει να τις εξαργυρώσει σε κάποιο πολιτικό σχήμα». «Τουλάχιστον δεν θα είμαι εγώ εκείνος που θα τον αδικήσω με τέτοιο κατάφωρο τρόπο», πρόσθεσε, σχολιάζοντας ότι «το ίδιο θα πω και για τον κ. Αλιβιζάτο που πολλές φορές έχουμε διαφωνήσει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του».

Μιλώντας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι κρίσιμο με ποια στρατηγική πορεύονται οι πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια, πάντα όμως εμείς σεβόμαστε την αυτονομία των αυτοδιοικητικών μας κινήσεων. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλοι οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες που κινούνται στο πλαίσιο των αξιών του χώρου που εκφράζει κοινωνικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτάξουν πέρα απ' τις όποιες φιλοδοξίες και επιλογές που αφορούν πρόσωπα στην τοπική κοινωνία, και την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών προκειμένου να σπάσει η κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πόσο ανησυχεί από την άνοδο της ακροδεξιάς σε ευρωπαϊκές χώρες και αν ανησυχεί ότι κι εδώ μπορεί να ξανασηκώσει κεφάλι, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει ανησυχία. Μιλώντας σε ευρωπαϊκό επίπεδο είπε ότι οι παράγοντες που θρέφουν το αυγό του φιδιού είναι οι αδιέξοδες πολιτικές, νεοφιλελεύθερες, που διευρύνουν τις ανισότητες και ταυτόχρονα η αδυναμία της ευρύτερης αριστεράς να δώσει απαντήσεις σε πολιτικό επίπεδο και να εκφράσει τις αγωνίες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Μιλώντας εν συνεχεία για τη χώρα μας υποστήριξε πως αν στην Ελλάδα δεν υπήρχε το φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ η ακροδεξιά θα είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική όλη την περίοδο της κρίσης και σήμερα.

ΣΥΡΙΖΑΔΕΘΔΕΘ 2022ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίασυνέντευξη ΤύπουΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώρα