Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Θα μιλήσουμε στην Ελλάδα στη γλώσσα που καταλαβαίνει - Κανένας δεν θα βρεθεί δίπλα της
NewsroomΣε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, με την Αθήνα να βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά για τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας. Μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου με πρόσχημα την στρατιωτικοποίησή τους, σήμερα Πέμπτη ήταν η σειρά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να εκτοξεύσει απειλές, ενώ δεν δίστασε να μιλήσει ανοιχτά για κινήσεις στο πεδίο.
Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρα απέναντι στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει ήδη δρομολογήσει ορισμένα πράγματα και έχει κάνει τις προειδοποιήσεις της, και αυτό το έχει διαμηνύσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
«Αν η Ελλάδα κρύβεται πίσω από τον έναν και από τον άλλο, κοροϊδεύει τον εαυτό της. Αν αύριο γίνει κάτι όπως έγινε στο παρελθόν κανένας από αυτούς που την παροτρύνουν τώρα, δεν θα βρεθεί δίπλα της», σημείωσε ο Τσαβούσογλου και μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υποστηρίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:
«Είμαστε γείτονες, έχουμε προβλήματα, για τη λύση τους προβάλαμε τη διπλωματία μας, ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κωνσταντινούπολη σε γεύμα στις 14 Μαρτίου, είχαν μια καλή συμφωνία, να μη αφήσουμε τρίτους να μπουν μεταξύ μας. Αυτή ήταν η συμφωνία αλλά η Ελλάδα πριν περάσουν 15 μέρες πήγε στις ΗΠΑ. Τελικά, η Ελλάδα κρυβόμενη πίσω από αυτούς δεν θα έχει κανένα όφελος. Δεν λύνει τα προβλήματα».
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις επιστολές (είναι τρεις) που έχει αποστείλει η Άγκυρα στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς θεσμούς για το ζήτημα και κατηγόρησε την Ελλάδα για «ασθενείς» απαντήσεις και προσπάθεια δημαγωγίας. Συγκεκριμένα δήλωσε
«Θέλετε να λύσετε τα προβλήματα ή να ζείτε με τα προβλήματα. Στέλνουμε επιστολές στον ΟΗΕ και κοιτάξτε τις απαντήσεις της Ελλάδας. Δημαγωγία, αδύνατες απαντήσεις. Δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις με νομικά επιχειρήματα. Αν ακούσεις Μητσοτάκη και Δένδια, ξεκινάνε με φράσεις όπως το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα επιχειρήματα και τα ψέματά τους. Μόλις είδαν τις επιστολές μας αυτοί βγήκαν από τα ρούχα τους.
Η Ελλάδα αν έχει την αντίληψη ότι κρύβεται πίσω από την ΕΕ πίσω της, λανθάνεται.Και η ΕΕ δυστυχώς παρόλο που η Ελλάδα έχει άδικο 100% προσπαθεί να είναι δίπλα στην Ελλάδα. Και αυτοί δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος. Εμείς προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα. Και στην Κύπρο δίκαιο διαμοιρασμό, και στο Αιγαίο για την επίλυση των προβλημάτων, εμείς πάντα υποβάλλουμε προτάσεις».
Για τα Κατεχόμενα: Αν θέλετε κλιμάκωση την έντασης θα κάνουμε αυτό που πρέπει
Πλέον όμως η Άγκυρα βάζει ξεκάθαρα και την Κύπρο στο «τραπέζι» όσον αφορά τις διεκδικήσεις της: «Εμείς είμαστε εγγυήτρια χώρα. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ ως εγγυήτρια χώρα. Είναι δικαίωμά μας να τους προστατεύσουμε. Όλοι λένε για την επέμβασή μας το 1974. Μέχρι το 1974 τι έγινε εκεί. Εμείς δεν επιτρέπουμε να επιστρέψουμε σε εκείνες τις ημέρες. Εκείνες οι ημέρες πέρασαν. Προστατεύσαμε και θα προστατεύουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ. Οι ΗΠΑ πήραν μια απόφαση. Είχαν εμπάργκο όπλων για τον κυπριακό τομέα. Και ένας από τους λόγους ήταν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Τον τελευταίο καιρό συνεργάστηκαν ο κυπριακός τομέας με ΗΠΑ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Στην πραγματικότητα σαν να τους είπε, μακρυά από τους Ρώσους, γιατί και οι Ρώσοι έχουν εκεί χρήματα.
Απομακρύθηκαν από αυτούς τον τελευταίο καιρό, ας τους επιβραβεύσουμε. Μπορεί να συνεργάστηκαν στο θέμα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αλλά, δεν έχω στοιχεία και δεν θα πω κάτι ξεκάθαρο. Αλλά ως αντίκρυσμα πρέπει να τους δώσουν οι ΗΠΑ όπλα; Ας τους δώσουν άλλη στήριξη, οικονομική στήριξη. Υπήρχε ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ παλιά, τώρα εγκαταλείπουν την ισορροπημένη πολιτική. Δείχνουν τώρα ότι είναι πλήρως υπέρ Ε/Κ οι ΗΠΑ. Μετά από αυτή την απόφαση θα κάνουμε κι εμείς ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε τον στρατό, ό,τι χρειαστεί από εξοπλισμό θα το κάνουμε. Δίνουμε απάντηση με συγκεκριμένα βήματα σε αυτή την απόφαση των ΗΠΑ. Αν θέλετε κλιμάκωση της έντασης στο νησί με αυτή την απόφαση και εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Θα κάνουμε το κάθε βήμα για να προστατεύσουμε Τ/Κ. Τι ενισχύσεις θα κάνουμε, τι όπλα θα στείλουμε, είναι τεχνικά ζητήματα. Το ΥΠΑΜ και ο στρατός μας τα αξιολογεί. Πρέπει να δείξουμε σε φίλους και σε εχθρούς πλέον ότι δεν υπάρχει μια Τουρκία που υποκύπτει στις αποφάσεις που παίρνουν άλλοι».
Ξανά αναφέρθηκε στην αποστρατικοποίηση των νησιών
ΕΝ συνεχεία επανήλθε στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβίαση των διεθνών συνθηκών: «Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με την Συνθήκη της Λωζάνης. Είμαστε μέρος αυτής της συμφωνίας εμείς. Ένα μέρος δόθηκε και την Συμφωνία Παρισιών και εμείς δεν είμαστε συμβαλλόμενο μέρος αυτής της Συμφωνίας. Όμως δεν έχει σημασία που η Τουρκία δεν είναι μέρος αυτής της Συμφωνίας. Της τα έδωσαν με τον όρο να μην τα εξοπλίσει. Η Ελλάδα άρχισε να τα εξοπλίζει από το 1960. Πρώτα το αρνήθηκε, μετά το 1974 είπαν ότι υπάρχει απειλή εναντίον μας και γι αυτό τα εξοπλίζουμε. Η παραβίαση αυτού του καθεστώτος άρχισε από τότε. Εμείς στείλαμε επιστολή στα ΗΕ γι αυτό. Αν η Ελλάδα δεν σταματήσει την παραβίαση, η κυριαρχία αυτών των νησιών θα αμφισβητηθεί. Η Ελλάδα αντί να δώσει νομική απάντηση άρχισε να λέει ότι η Τουρκία παραβιάζει την κυριαρχεί μας, απειλεί.
Κι όμως είναι η Ελλάδα που παραβιάζει τη συμφωνία. Μετά από 8 μήνες έγραψε απάντηση, εμείς γράψαμε ξανά απάντηση. Η Ελλάδα έδωσε δύο απαντήσεις, και οι δύο είναι αδύναμες, αποτελούμενες από δημαγωγία. Εμείς γράψαμε άλλη μια απάντηση επιστολή και ενώ καθόμασταν με τους νομικούς μας και εξηγούσαμε την κωμική κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, καταγράψαμε τα επιχειρήματά μας. Αυτό είναι που έκανε την Ελλάδα έξω φρενών, την τρέλανε.Η Τουρκία θέτει τα νομικά της επιχειρήματα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συμφωνία Παρισίων. Ναι αλλά σου τα έδωσε η Ιταλία, έθεσε όρο και τα εξοπλίζεις. Εναντίον ποιου τα εξοπλίζεις; Εναντίον της Τουρκίας.
Η Τουρκία θέτει τα νομικά της επιχειρήματα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα λέει ότι η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συμφωνία Παρισίων. Ναι αλλά σου τα έδωσε η Ιταλία, έθεσε όρο και τα εξοπλίζεις. Εναντίον ποιου τα εξοπλίζεις; Εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα τα εξοπλίσεις. Για την διατήρηση της ειρήνης είναι όρος. Εάν αυτό τον όρο τον παραβιάζεις δεν είναι δυνατόν να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.
Η Αλεξανδρούπολη και οι άλλες περιοχές που συσσωρεύονται όπλα …τα αεροσκάφη μας έχουν καταγράψει τα τεθωρακισμένα στα νησιά με εικόνες. Και από αυτό ενοχλήθηκαν πολύ. Δεν θα το αφήσουμε εδώ αυτό. Καλέσαμε Ελλάδα και ΗΠΑ στο Υπουργείο μας. Κάναμε αναγκαίες διαμαρτυρίες και θα κάνουμε τα βήματά μας από εδώ και πέρα αναλόγως».
- Σοκ στην Καβάλα: Σκότωσε τη γυναίκα και το παιδί του και αυτοκτόνησε
- Προσωπικός γιατρός: Αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού για τους πολίτες - Η διάρκεια και οι υποχρεώσεις
- Κορονοϊός: Το μόνο μέτρο που ισχύει ακόμα - Αντιδράσεις για την παράτασή του
- Φορολογικά κίνητρα σε ΜμΕ για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
- Τέλος ο Γιώργος Καπουτζίδης από την Eurovision – Ποιος θα αναλάβει την θέση του;
- «Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
- Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
- Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
- Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά