Η Αθήνα έτοιμη για απάντηση στην επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ: Απορρίπτει τους ισχυρισμούς - Η Τουρκία ακόμη βλέπει «πολιτική έντασης»
NewsroomΗ Αθήνα δεν έχει αφήσει αναπάντητη καμία επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ. Έτσι, θα απαντήσει και σε αυτή που έστειλαν στις 17 Σεπτεμβρίου και θα απορρίψει το σύνολο των ισχυρισμών της Τουρκίας.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πει πως οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι νομικά, πολιτικά και ιστορικά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το OPEN.
Στην επιστολή της η Τουρκία κάνει τη διασύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας με την υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών. Η Ελλάδα έχει κατ' επανάληψη πει ότι η διασύνδεση αυτή αποτελεί αθέτηση της συνθήκης της Λωζάνης που ορίζει μόνιμα σύνορα και εδαφικά δικαιώματα, χωρίς να υπάρχει κανένας άλλος όρος και καμία άλλη υποχρέωση.
Σε άλλο σημείο της επιστολής της, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική οικονομική ζώνη. Η Ελλάδα επικαλείται τη σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία και λέει ότι τα νησιά έχουν και πλήρη δικαιώματα και ΑΟΖ.
Σε όλες τις επιστολές που έχει στείλει η Ελλάδα, πάντα κάνει λόγο για την κλιμάκωση της προκλητικότητας, κάνει αναφορά στο casus belli, αναφέρεται στις πρακτικές της Τουρκίας που δεν συνάδουν με τον χάρτη του ΟΗΕ και καταλήγει πάντα ότι θέλει διάλογο αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου.
Και η Τουρκία... επιμένει
«Η Τουρκία δεν θέλει να καταλάβει τα νησιά της Ελλάδας. Ξοδεύουμε χρήματα, τρώμε ψάρι στην ελληνική πλευρά και απολαμβάνουμε καλή φιλοξενία. Τρεις φορές την προηγούμενη βδομάδα, τρία μαχητικά αεροσκάφη μας δέχθηκαν επίθεση από ελληνικά αεροσκάφη και οι S300 προχώρησαν σε εχθρική ενέργεια με "λοκάρισμα"» τονίζει, την ίδια ώρα, ο σύμβουλος Ασφαλείας του Ερντογάν στο OPEN και τη Γεωργία Λαγού.
«Αυτό είναι απαράδεκτο. Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα διατηρεί μία πολιτική έντασης», τόνισε ο ίδιος.
Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου τάσσεται υπέρ του διαλόγου: «Είμαι με την πλευρά του διαλόγου. Η κλιμάκωση δεν είναι καλή ιδέα. Αυτό είναι το πρώτο. Με την κλιμάκωση τι θα συμβεί; Θα νικήσει η Ελλάδα την Τουρκία; Όχι. Έχει τις απαιτούμενες στρατιωτικές δυνατότητες; Όχι».
«Δεν θέλουμε κανενός είδους σύγκρουση στο Αιγαίο. Πρέπει να μιλήσουμε και να μειώσουμε την ένταση» υπογράμμισε στο τέλος.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό