Ερντογάν: «Δεν έχουμε τίποτα να πούμε με την Ελλάδα, μια νύχτα μπορεί να έρθουμε» - Ζήτησε αναγνώριση του ψευδοκράτους
Μαρία ΖαχαράκηΑπειλές κατά της Ελλάδας απηύθυνε και από ευρωπαϊκό έδαφος -πλέον- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ένταση σημειώθηκε και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο δείπνο της συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε -μπροστά στους ευρωπαίους ηγέτες που τον προσκάλεσαν στην σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα- την απειλή κατά της Ελλάδας «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», ενώ έκλεισε και πάλι την πόρτα του διαλόγου με την Αθήνα, λέγοντας ότι «δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε μαζί της».
Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος από την πρωτεύουσα της Τσεχίας, κατήγγειλε την Ελλάδα, χωρίς αρχικώς να την κατονομάσει, λέγοντας ότι κάποια μέλη της ΕΕ προκαλούν την Τουρκία και επιδιώκουν κλιμάκωση της έντασης.
«Βλέπουμε ότι ορισμένες χώρες-μέλη της Ένωσης προτιμούν την κλιμάκωση της έντασης αντί τη συνεργασία και την καλή γειτονία με την Τουρκία.
Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά το έδαφος και την κυριαρχία καμίας άλλης χώρας. Αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ και τα δικά μας.
Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Αναμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες υπό το όνομα της ενότητας αλληλεγγύης.
To κλειδί της λύσης στην Κύπρο είναι να αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα στον τ/κ λαό και το ισότιμο διεθνές στάτους της ΤΔΒΚ. Πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι πραγματικότητες στην Κύπρο προκειμένου να επιτευχθεί μία μόνιμη λύση. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα υπό το φως αυτής της αλήθειας».
Ένταση στο δείπνο
Στη συνέχεια όταν ο Τούρκος πρόεδρος δέχθηκε ερωτήσεις από Τούρκους και ξένους δημοσιογράφους, αποκάλυψε την ένταση που σημειώθηκε στο δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Απόψε στο δείπνο έκανα μία ομιλία. Έκανα την ομιλία μου. Ο κύριος (σ.σ. Μητσοτάκης) ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου. Κι επειδή ενοχλήθηκε, πραγματικά δεν συνάδει με τους κανόνες του savoir vivre σε ένα δείπνο, -δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, πώς το έκανε, μάλλον από τον πρόεδρο την πήρε την άδεια- σηκώθηκε εκεί και μίλησε κι αυτός. Είπε ότι χρησιμοποιήσαμε εκφράσεις που ήταν σκληρές για τον ίδιο. Στην πραγματικότητα δεν ειπώθηκε κάτι βαρύ. Εκεί που πρέπει να είναι δεν είναι. Αυτοί ξέρετε, οι πολιτικές τους βασίζοντα πάντα στο ψέμα. Όλο ψέματα, δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Όταν λέτε ‘άντε να βρεθούμε’ ως δύο παράκτιες χώρες μαζί, ούτε σε αυτό συμφωνούν, δεν μπορούν να συμφωνήσουν. Αλλά περιμένουν από την Τουρκία να κάνει βήμα πρώτα. Και βάζουν ενδιάμεσες κι ορισμένες χώρες».
Επανάληψη απειλής
Σε ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου αν η φράση του «μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά» σημαίνει επίθεση κατά της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι έχουν καταλάβει πολύ καλά στην Ελλάδα τι εννοεί.
«Το θέμα το έχεις καταλάβει. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Όποια χώρα μας ενοχλεί, μας επιτίθεται, η απάντησή μας σε όλους είναι ότι ‘μπορεί μια νύχτα να έρθουμε ξαφνικά’. Έτσι πρέπει να το γνωρίζουν, έτσι πρέπει να το καταλάβουν. Από εδώ και στο εξής, όπως το καταλάβατε εσείς, έτσι μάλλον το κατάλαβαν και αυτοί».
Η λύση στο Κυπριακό είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφιέρωσε μεγάλο μέρος επίσης στις δηλώσεις που έκανε και στο θέμα του Κυπριακού, ενώ ανέφερε και το διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και την πρότασή του για έναρξη εκ νέου των διαπραγματεύσεων.
«Σήμερα, πολλές χώρες περίμεναν από εμάς να κάνουμε ένα βήμα προς την ανάπτυξη σχέσεων μαζί τους. Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος το ίδιο. (Ο Αναστασιάδης μου είπε) ‘Να μιλήσουμε, να συναντηθούμε κλπ’. Να, μιλάμε στο όρθιο. Συναντηθήκαμε, μιλήσαμε. Αλλά εσείς πρέπει να πάρετε από κάπου άδεια. ‘Όχι’, είπε. ‘Εγώ δεν παίρνω άδεια’, είπε. Ε -είπα- μέχρι σήμερα όλο έτσι γινόταν η δουλειά. Αν δεν παίρνατε άδεια, δεν μιλούσατε. Μετά πέταξε εκεί ότι ‘2 μήνες μου έμειναν εξάλλου, ας μιλήσουμε, ας συναντηθούμε να τελειώνουμε’. Είπαμε ότι ‘είναι γνωστοί οι συνομιλητές σας. Μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί τους. Εμείς προς το παρόν, δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε το χρόνο κι ελπίζουμε ότι με τον καιρό θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε».
- ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
- Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
- Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
- Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο