Πολιτική|07.10.2022 14:39

Nέο μπρα-ντε-φερ Μητσοτάκη-Ερντογάν: «Ό,τι είχα να πω του το είπα κατάμουτρα» - «Δεν θα πέσω στο επίπεδό του»

Newsroom

Οι προκλήσεις της Τουρκίας έφτασαν στο αποκορύφωμα το τελευταίο διήμερο στην Πράγα, με τον πρόεδρό της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει της νεοοθωμανικές του επιδιώξεις ενώπιον των Ευρωπαίων εταίρων και να κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκείνη ανεβάζει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήκωσε από την πρώτη στιγμή το γάντι των προκλήσεων και παίρνοντας τον λόγο κατά τη διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης υπογράμμισε ότι η τουρκική ηγεσία είναι εκείνη που προκαλεί την ένταση στην περιοχή και ζήτησε από τον Ερντογάν να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Μετά την απάντηση Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος αποχώρησε από το τραπέζι, γεγονός που αιφνιδίασε τους υπόλοιπους ηγέτες της αίθουσας.

Μάλιστα υπήρξε και συνέχεια από την τουρκική πλευρά μετά το δείπνο στη συνέντευξη Τύπου, όπου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε εκ νέου την πόρτα του διαλόγου, λέγοντας πως δεν έχει τίποτα να συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Είχε άλλωστε προηγηθεί πριν από μερικούς μήνες το «Μητσοτάκης γιόκ», ενώ στο ενδιάμεσο η τουρκική πλευρά με μια σειρά κινήσεων φρόντισε να ναρκοθετήσει τα όποια περιθώρια διαλόγου.

Φυσικά η ένταση κατά τη διάρκεια του δείπνου και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ερντογάν ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στα «πηγαδάκια» πριν από την σημερινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας σε Ευρωπαίους ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, περιέγραψε την αντίδρασή του στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου. «Σηκώθηκα όρθιος και του είπα “ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω στο πρόσωπο”» είπε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός περιγράφοντας τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της Πέμπτης. Την φράση αυτή του Μητσοτάκη ανήρτησε ο δημοσιογράφος Georg von Harrach του Channel4News.

Ερντογάν: «Δεν θα έπεφτα στο επίπεδο να του απαντήσω στον Μητσοτάκη»

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ethnos.gr από την Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, με απαξιωτικά λόγια μίλησε ξανά σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφερόμενος στην ένταση που επικράτησε στο επίσημο δείπνο των ηγετών της ΕΕ στην Πράγμα χθες το βράδυ.

«Βλέπεις ένα τέτοιο πρόσωπο σε μένα; Είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Και παρόλο που δεν ήταν στο πρόγραμμα να μιλήσει εκεί…, εγώ ήμουν ένας από τους βασικούς ομιλητές, έκανα την ομιλία μου και πήγα στο τραπέζι μου. Εκείνος δεν ξέρω πώς πήρε άδεια κι από ποιον, βγήκε και προσπάθησε να μου απαντήσει. Να απαντήσω εγώ στην απάντησή του; Θα έπεφτε σε τέτοιο επίπεδο ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας; Αρκέστηκε στο να ακούσω λίγα λόγια του εκεί… Κανείς δεν χειροκρότησε για να ‘μαι ειλικρινής», δήλωσε ο Ερντογάν εξερχόμενος από το τζαμί για την προσευχή της Παρασκευής.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και για την πορεία των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τα F-16, όπου απάντησε και πάλι ότι υπάρχουν κι άλλες… εναλλακτικές.

«Υπάρχουν εναλλακτικές σε αυτό στον κόσμο. Όπως αγοράσαμε τα S-400 όταν δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες μας για τα Patriot, υπάρχουν πολλές χώρες που θα καλύψουν και τώρα αυτή την ανάγκη, εάν δεν καλυφθούν οι ανάγκες μας για F-16».

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί, απαντά όμως με αυτοπεποίθηση

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Συγκεκριμένα, εισερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο τόνισε ότι η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο όταν  η Τουρκία  κλείνει την πόρτα του διαλόγου», ενώ σημείωσε ότι ενώ «κλείνουμε τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου». Μιλώντας για τα πολύνεκρα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα εξέφρασε για ακόμα μία φορά την βαθιά του θλίψη.

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο δείπνο των ηγετών την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματά της».

Το νέο μήνυμα του πρωθυπουργού έρχεται την ώρα που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο απόλυτο ναδίρ, μετά την ακραία ρητορική που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας εκφράζοντας ξεκάθαρα τον τουρκικό αναθεωρητισμό, παρουσιάζοντας παράλληλα την Τουρκία ως την χώρα που δέχεται επιθέσεις από την Ελλάδα.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη σήμερα στην Πράγα

Το σύνολο της τουρκικής προκλητικότητας - από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού μέχρι τις εμπρηστικές αναφορές για τα νησιά - θα φέρει σήμερα στο τραπέζι της άτυπης συνόδου κορυφής των 27 ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας στην περιοχή και μάλιστα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας πως μόνος δρόμος είναι η επίλυση διαφορών μέσω διαλόγου στη βάση του διεθνούς δικαίου καθιστώντας φυσικά σαφές πως δεν μπορεί να γίνει ανεκτή απειλή της κυριαρχίας μας

Παράλληλα μετά και τα δύο τραγικά ναυάγια αυτό που επισημαίνεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών έχει κόστος που υπολογίζεται σε ανθρώπινες ζωές. Είναι επομένως αναγκαίο να υπάρξει μια πιο ουσιαστική διακρατική συνεργασία για την αποφυγή ανάλογων τραγικών περιστατικών στο μέλλον και την εξουδετέρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.

O Ερντογάν θέλει να εγκαθιδρύσει στρατιωτική βάση στα Κατεχόμενα ως αντιστάθμισμα για την Αλεξανδρούπολη

Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Πράγα ήταν για ακόμα μία φορά επιθετικός και δήλωσε πως επιθυμεί να ιδρύσει βάση στα Κατεχόμενα ως αντιστάθμισμα για τη βάση της Αλεξανδρούπολης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου ότι «γίνεται λόγος για τουρκική βάση στην Καρπασία. Ως εναλλακτική της Αλεξανδρούπολης. Είμαστε έτοιμοι για τουρκική βάση;», ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Ξέρετε τι κάναμε γι’ αυτό τη στιγμή που κανείς δεν το είχε σκεφτεί; Η πρώτη μας δουλειά ήταν να τοποθετήσουμε UAV και SIHA στη Βόρεια Κύπρο. Αυτήν τη στιγμή, τα UAV και τα SIHA μας είναι εκεί και μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο, όπως στο μέρος που αναφέρατε. Έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. Γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε τη Βόρεια Κύπρο από όλες τις πλευρές, από κάθε άποψη. Γίνει δεν γίνει, εμείς μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρεθούμε στη Βόρεια Κύπρο με το που απογειωθούν τα αεροπλάνα μας από την ηπειρωτική μας χώρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα εκεί».

Συνομιλίες γιοκ για Κυπριακό

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και πάλι στη συνομιλία του με τον Νίκο Αναστασιάδη, υποστηρίζοντας και πάλι ότι δεν είναι κατάλληλη στιγμή για συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Και απόψε (σ.σ. χθες) ο Αναστασιάδης είπε ‘να συναντηθούμε, να μιλήσουμε’. Έβαλε και κάποιους ενδιάμεσους. Του είπα, «πρόεδρε, εσύ φεύγεις τώρα άλλωστε». Φεύγει σε δύο μήνες. Του είπα: ‘Σε μια τέτοια περίοδο, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να συζητηθούν’. Του είπα επίσης, ‘εσύ πάντα παίρνεις οδηγίες από κάπου. Με τέτοιες οδηγίες, αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτως ή άλλως. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να κατέβεις στο πηγάδι με το σχοινί άλλων. Διαφορετικά, θα κολλήσεις στο πηγάδι’».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέφυγε ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση σχετικά με το τελεσίγραφο που απηύθυνε ο λεγόμενος «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων προς τον ΟΗΕ να αποσύρει την ειρηνευτική δύναμη μέσα σε 1 μήνα, εκτός αν αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣύνοδος Κορυφήςειδήσεις τώραΠράγα