Πολιτική|10.10.2022 07:00

Γιατί ο Οκτώβριος είναι κομβικός μήνας για την ελληνική διπλωματία: Αντεπίθεση έναντι των τουρκικών προκλήσεων – Κλιμακώνει η Άγκυρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κομβικός μήνας για την ελληνική διπλωματική αντεπίθεση απέναντι στο κρεσέντο προκλήσεων της Άγκυρας αναδεικνύεται ο Οκτώβριος. Η τουρκική πλευρά είναι εμφανές πως δεν είναι διατεθειμένη να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής και το κλίμα έντασης θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες στη γειτονική χώρα το 2023.

Μηνύματα από το Κάιρο

Από την πλευρά της η Αθήνα απαντά με ισχυρές συμμαχίες και δίνει βαρύτητα στις σχέσεις της με κράτη της ευρύτερης περιοχής. Κομβική σημασία είχε η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια το Κάιρο, που είχε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογο του. Μια συνάντηση που έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την προσπάθεια της Άγκυρας να «ζωντανέψει» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, προσπάθεια που προκάλεσε μπαράζ διεθνών αντιδράσεων. 

Αυτό που υπογραμμίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της αφρικανικής χώρας δεν μπορεί να συνάψει οποιαδήποτε διεθνή συμφωνία με τρόπο που βλάπτει τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους. Και η πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία παραβιάζει μια θεμελιώδη αρχή του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ.

Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία πως ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σ. Σούκρι κατέστησε σαφές πως η απερχόμενη κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει αυτή την συμφωνία. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έρχεται μάλιστα σε μια εποχή που η τουρκική πλευρά επιχειρεί να κλείσει μέτωπα στην περιοχή και θα ήθελε να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας διεμήνυσε πως «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα». Όπως ανέφερε η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν πριν από δύο χρόνια συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για τις δύο χώρες. «Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί τα δικαιώματα αυτά με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά οι πρόσφατες κινήσεις της Άγκυρας επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ποιος είναι ο «ταραξίας» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας είναι αυτή που  αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Να σημειωθεί εδώ πως η στρατηγική διεθνοποίησης της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας συνεχίζεται σήμερα στη  Μάλτα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Νίκος Δένδιας (όπως είναι φυσικό στην ατζέντα θα βρεθούν και οι εξελίξεις στη Λιβύη).

Πάντως παρά τα ηχηρά μηνύματα από την διεθνή κοινότητα η τουρκική πλευρά συνεχίζει να προκαλεί και να παρουσιάζει την δική της εκδοχή των γεγονότων. Τη σκυτάλη πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που μίλησε  μεταξύ άλλων για «συμφέροντα» που πρέπει να προστατευθούν στην περιοχή, ενώ έκανε λόγο για προβλήματα στις σχέσεις με άλλες χώρες τα οποία απέδωσε στην «απέναντι πλευρά».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο σημείο να πυροδοτήσει «επεισόδιο» στο δείπνο των ηγετών, που συμμετείχαν στην σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Δεν δίστασε μάλιστα να εξαπολύσει απρόκλητη επίθεση στη χώρα μας, κάνοντας απατηλά όνειρα πως δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στα αναθεωρητικά του σχέδια.

Απέναντι σε αυτό τον χορό των προκλήσεων από την τουρκική πλευρά η Αθήνα απαντά με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Τα πρώτα καθαρά μηνύματα εστάλησαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 στην τσέχικη πρωτεύουσα. Το επόμενο ραντεβού των ευρωπαίων ηγετών θα δοθεί στις 20 και 21 του μήνα στις Βρυξέλλες, όπου το βασικό θέμα θα είναι το ενεργειακό αλλά η Ελλάδα σκοπεύει να αναφερθεί στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.

Υπενθυμίζεται πως μετά την άτυπη σύνοδο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε - σε ό,τι αφορά ενδεχόμενες κυρώσεις προς την Τουρκία- ότι «υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που του δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές». Να επισημανθεί μάλιστα  πως η τουρκική πλευρά συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση και όσον αφορά στο Κυπριακό, ενώ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υποψήφιο για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Καμπανάκι» για το μεταναστευτικό

Με την Άγκυρα να συνεχίζει την προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στην Αθήνα επικρατεί αυξημένη ετοιμότητα. Δεν είναι μόνο τα fake news της τουρκικής πλευράς εναντίον της Ελλάδας  για το ευαίσθητο αυτό θέμα, είναι και το ό,τι δεν αντιμετωπίζεται από την γειτονική χώρα  η δράση κυκλωμάτων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των μεταναστών. 

Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε χθες στον Μιχάλη Πρωτοψάλτη, ο οποίος με τις ηρωικές προσπάθειές του συνέβαλε καθοριστικά στη διάσωση 80 ανθρώπων, από το ναυάγιο πλοίου στα Κύθηρα, που μετέφερε μετανάστες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον συνεχάρη και τον ευχαρίστησε, ενώ τόνισε ότι οι Έλληνες θα συνεχίζουν να σώζουν ανθρώπινες ζωές τις οποίες εκθέτουν σε κίνδυνο αδίστακτα κυκλώματα διακινητών.

Χθες οι υπουργοί Εσωτερικών Ελλάδας και Σερβίας πραγματοποίησαν σύσκεψη στην πρωτεύουσα του Έβρου κατά την οποία επιβεβαιώθηκε η εξαιρετική συνεργασία στο θέμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, της εξάρθρωσης των κυκλωμάτων διακίνησης, αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος γενικότερα. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, ενώ αυτό που τονίζεται είναι πως είναι η Τουρκία αυτή που δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της ως προς την διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Με τον Νότη Μηταράκη να ταξιδεύει στην Γενεύη για την 73η Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τουρκικές προκλήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςελληνοτουρκικάΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΝίκος ΔένδιαςΛιβύηΑίγυπτοςειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία