Πολιτική|14.10.2022 11:54

Live streaming: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την ακρίβεια μετά από ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα

Newsroom

Δείτε σε απευθείας μετάδοση την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, μετά την ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την ακρίβεια.

Live streaming: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή

Σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ακρίβεια, είπε ο πρωθυπουργός, είναι μία απειλή που πολιορκεί όλες τις χώρες της Ευρώπης και την χώρα μας. «Το παράδοξο της συνεδρίασης είναι ότι δεν διαφωνούμε στα βασικά σημεία. Οι λογαριασμοί ρεύματος παραμένουν υψηλοί σε σχέση με αυτό που πλήρωνε ο έλληνας πολίτες πριν από δύο χρόνια. Η λειτουργία των επιχειρήσεων γίνεται πιο αγχώδης. Ο οικογενειακός προϋπολογισμός γίνεται μια πιο δύσκολη εξίσωση, ναι οι πολίτες δοκιμάζονται και αγωνιούν για το δύσκολο χειμώνα των οποίων έρχεται», είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουμε εντελώς διαφορετικά τόσο τις αιτίες όσο και τις απαντήσεις σε αυτό το πρόβλημα.

«Και λυπάμαι ότι σε ένα κείμενο μίας σελίδας στην επίκαιρη ερώτηση που μου κατέθεσε ο κύριος Τσίπρας μπορέσατε να χωρέσετε τρία αυθαίρετα συμπεράσματα τα οποία καταλήγουν σε δύο αμήχανα ερωτήματα». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είτε δηλώνουν επικίνδυνη άγνοια είτε επικίνδυνες προθέσεις, με παρούσα παντού την καταστροφολογία. Και μάλιστα, κατά τον πρωθυπουργό όταν στις 470 λέξεις της ερωτήσης σας δε βρήκατε ούτε μία για να κατονομάσετε το πρώτο ένοχο αυτής της παγκόσμιας επίθεσης του πληθωρισμού, την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Θα περίμενα κατ' ελάχιστον έστω και αργοπορημένα, όχι πάλι συγκινητικές διακήρυξης περί Ειρήνης γενικά που εξισώνουν τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, θα περίμενα για λόγους όχι μόνο εθνικούς αλλά και βαθύτατα οικονομικούς μια σαφή καταδίκη του κυρίου Πούτιν. Να καταγγείλετε ευθέως την ρωσική επιθετικότητα η οποία πυροδοτεί την σημερινή αναταραχή και να παραδεχτείτε επιτέλους ότι ο παραλίγο δανειστής σας το 2015 αποτελεί εχθρό της Δημοκρατίας και της σταθερότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά. Κατά τον Κ. Μητσοτάκη η ακρίβεια έχει όνομα και είναι η εκβιαστική χρήση του φυσικού αερίου από την Ρωσία ως ασύμμετρου όπλου κατά της Ευρώπης, «γιατί όπως η Ρωσία με τα κανόνια της ανατινάζει τα σύνορα και την ασφάλεια της Ηπείρου έτσι και με το φυσικό αέριο πιέζει για να υπονομεύσει την ευημερία των ευρωπαίων πολιτών».

Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι την καταιγίδα στην πατρίδα μας προσπαθούμε να την περιορίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με μέτρα για την ενέργεια αλλά και με στήριξη του εισοδήματος κόντρα τις ανατιμήσεις. «Μόνο για το 2022 η δεσμοί στήριξης πλησιάζει τα 13 δισ. εκατομμύρια ευρώ», είπε. Ξεκαθάρισε, δε, ότι με τις επιδοτήσεις που δίνονται, το κόστος ενέργειας είναι αισθητά χαμηλότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό επιστροφής των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας αποκάλυψε ότι έχουμε εισπράξει 2, 7 δισεκατομμύρια €. «Και έρχεστε και λέτε ότι δεν έχουμε πάρει τίποτα. Αυτός ο μηχανισμός είναι μία εθνική επιτυχία όχι γιατί αποδίδει αλλά διότι αυτό το μοντέλο ανάκτησης των υπεριωδών ποιες υιοθετήθηκε από την ευρωπαΐκή ένωση και γίνεται πια υποχρεωτικό για όλες τις χώρες. Άρα κάτι καλό κάναμε», είπε. Μάλιστα, όπως είπε θα υπάρξει ρητή πρόβλεψη στην Ευρώπη για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων και το ποσό αυτό θα εισπραχθεί στο τέλος του 2022, και αυτό ήταν ελληνική πρόταση. Και θα γίνει μέρος ευρωπαϊκού κανονισμού δηλαδή θα έχει στοιχεία υποχρεωτικότητας», σημείωσε με νόημα.

ΒουλήΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα