Πολιτική|15.10.2022 07:30

Αποφασισμένος να εξαντλήσει την ατζέντα της ακρίβειας ο ΣΥΡΙΖΑ - Τι σημαίνουν οι δύο παρεμβάσεις Τσίπρα στη Βουλή

Βούλα Κεχαγιά

Η χθεσινή ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα για την Κουμουνδούρου. Η απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη αν και δεν «αιφνιδίασε» τους λίγους εκείνους -που γνώριζαν για την άνιση μάχη που έδινε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τα τελευταία δύο χρόνια με τον καρκίνο- προκάλεσε σοκ και βαρύ πένθος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε τη μετάθεση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για το επόμενο Σαββατοκύριακο και τα περισσότερα στελέχη μεταβαίνουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη για την κηδεία του συντρόφου τους. Το κλίμα ήταν φορτισμένο και στη συζήτηση για την ακρίβεια που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή έχοντας απέναντί του -για πρώτη φορά μετά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις υποκλοπές- τον πρωθυπουργό. Γι’ αυτό άλλωστε και πριν ξεκινήσει την πρωτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του, «τη δική μου και όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για τον άδικο χαμό ενός στενού μου συνεργάτη, αλλά και ενός σπουδαίου ανθρώπου, του Ολυμπιονίκη μας Αλέξανδρου Νικολαϊδη που έφυγε πολύ πρόωρα».

Από τις δύο παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης γίνεται σαφές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο θα επιμείνει στην ανάδειξη του προβλήματος της ακρίβειας, αλλά θα φροντίσει να αναδείξει και όλο το επόμενο διάστημα την απροθυμία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να πάρουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Η φράση προς τον κ. Μητσοτάκη πως «επιδοτείτε την αισχροκέρδεια» αλλά και η αναφορά του για μία ακόμη φορά πως «εξυπηρετείτε συγκεκριμένα συμφέροντα» υποδηλώνουν την πρόθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαντλήσει την ατζέντα της ακρίβειας δείχνοντας προς τους πολίτες πως η κυβέρνηση αδιαφορεί για τους πολλούς, τη μεσαία τάξη, τους νέους και τους συνταξιούχους και ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση συγκεκριμένων συμφερόντων. Εξ αυτού του λόγου δεν προκάλεσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκηρύξει άμεσα εκλογές «για να ανασάνει ο τόπος».

Το στοιχείο της είδησης από τη χθεσινή συνεδρίαση και την αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στο γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προανήγγειλε την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για το θέμα της ΔΕΗ.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχικώς είπε πως το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης για την πώληση της ΔΕΗ ήταν ένα αφήγημα σπίλωσης καθώς η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας. Κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά ψέμα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως είναι αποφασισμένη να εκποιήσει τον δημόσιο πλούτο και σημείωσε πως το ταμείο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 635 εκατομμύρια ευρώ παρά τα υπερκέρδη. Διερωτήθηκε που πάνε τα χρήματα και τα υπερκέρδη και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επαναφοράς ιδίων μετοχών (το τελευταίο 20-09-2022) από το οποίο όπως είπε ωφελούνται «οι φίλοι σας οι επενδυτές γιατί τεχνηέντως συγκρατείτε τη μετοχή με έμμεση χειραγώγηση του χρηματιστηρίου. Κρατάτε την τιμή της μετοχής για να μην καταρρεύσει» είπε λέγοντας ότι όλο αυτό συνιστά χειραγώγηση του χρηματιστηρίου «κι έχετε ποινικές ευθύνες γι’ αυτό».

Επίσης, όταν κατηγορήθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ για λαϊκισμό σχολίασε δηκτικά πως «όταν ασχοληθεί η δικαιοσύνη με το πρόγραμμα χειραγώγησης μετοχών θα τα δούμε αυτά με τον λαϊκισμό. Πραγματοποιείτε εκποίηση του δημόσιου πλούτου. Δεν παίζουμε με αυτά».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης Τσίπραςακρίβειαειδήσεις τώρα