Πολιτική|18.10.2022 07:37

Τα 3 ερωτήματα Τσίπρα για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης

Βούλα Κεχαγιά

Υπό άλλες συνθήκες οι αιχμές που άφησε ο Αλέξης Τσίπρας για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σχολιάζοντας πως ο ρόλος της επιστήμης είναι «να τεκμηριώνει, διαφωτίζει, παρεμβαίνει και όχι να είναι στην υπηρεσία της προπαγάνδας, αλλά στην υπηρεσία της αλήθειας» θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα από τα highlights της χθεσινής του παρέμβασης για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του συμβούλου του Νικόλα Φαραντούρη για την ενεργειακή κρίση.

Είναι όμως η ίδια η κρίση περί τα ενεργειακά και οι καταγγελίες για φωτογραφικά ρουσφέτια της κυβέρνησης σε ημέτερους σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που έστρεψαν το ενδιαφέρον στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης ακόμη και τώρα.

Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική για τη διαχείριση της εγκατάστασης των ΑΠΕ και τη χειραγώγηση της διαδικασίας αδειοδότησης με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς αντικειμενικά κριτήρια επικαλούμενος και σχετικά δημοσιεύματα για δεκάδες ώριμες επενδύσεις εκατομμυρίων που με απόφαση του υπουργού μένουν εκτός δικτύου, για να προωθηθούν άλλες με πελατειακά κριτήρια. “Το σημαντικό είναι πως εγκαταλείφθηκε η πολιτική στήριξης των ΑΠΕ και των ενεργειακών κοινοτήτων” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εξηγώντας πως αν η κυβέρνηση είχε συνεχίσει την πολιτική μας (της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και είχε ξεκινήσει την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ σε αυτήν την κατεύθυνση, “θα είχαμε ήδη χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις πιο ανθεκτικά με φθηνή ενέργεια από ΑΠΕ”.

Την ίδια ώρα η Κουμουνδούρου κατακεραύνωνε την κυβέρνησης για τις καταγγελίες που αφορούν τις ΑΠΕ και αφορούν σε ρουσφέτια προς ημέτερους. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η κυβέρνηση αντί να προωθεί τις ΑΠΕ την ώρα που η ενεργειακή κρίση και οι επιλογές Μητσοτάκη για βίαιη απολιγνιτοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ έχουν φέρει την Ελλάδα στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης στην ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος κάνει ρουσφέτια με φωτογραφικές διατάξεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι οδήγησε σε βραχυκύκλωμα τις ΑΠΕ και καλεί τον κ. Μητσοτάκη «αντί να πανηγυρίζει για την ηλεκτροδότηση της χώρας για 5 ώρες αποκλειστικά με “πράσινη ενέργεια” να απαντήσει στις διαρκώς αυξανόμενες καταγγελίες για την αδιαφανή αλλαγή της προτεραιοποίησης των έργων ΑΠΕ που παίρνουν δεσμευτικούς όρους σύνδεσης στο δίκτυο.

Τα ερωτήματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφή:

-Με ποια κριτήρια καθορίστηκαν από τον υπουργό κ. Σκρέκα οι αυθαίρετοι όροι για προτεραιότητα στη σύνδεση με το δίκτυο, που νοθεύει τον ανταγωνισμό και καταργεί τον κανόνα χρονικής προτεραιότητας, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Δίκαιο του Ανταγωνισμού

-Για ποιο λόγο στο νέο πλαίσιο Σκρέκα ανατρέπεται η σειρά που είχαν τα έργα με το προηγούμενο καθεστώς, με αποτέλεσμα έργα που ήταν ήδη ψηλά στη σειρά προτεραιότητας για οριστικές προσφορές σύνδεσης, να εντάσσονται τώρα στην τελευταία κατηγορία προτεραιότητας

-Γιατί δεν δημοσιεύονται τα έργα που παίρνουν όρους σύνδεσης με την απόφαση Σκρέκα, ώστε να μπορούν όλοι οι επενδυτές να έχουν πρόσβαση στους δεσμευτικούς όρους όλων των έργων

-Κι αν είναι αυτό το φιλοεπενδυτικό πλαίσιο που ευαγγελιζόταν η ΝΔ προεκλογικά: Δηλαδή να πετάξει εκτός δικτύου εκατοντάδες μικροεπενδυτές αλλά ακόμα και κολοσσούς από το εξωτερικό που σκέφτονται ακόμη και αποχώρηση από την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι κατά τον χαιρετισμό του στο βιβλίο του Ν. Φαραντούρη ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση πως δέσμια των ιδεολογικών της εμμονών αλλά και ισχυρών συμφερόντων στο χώρο της ενέργειας, απενεργοποίησε από την πρώτη μέρα της θητείας της-όπως είπε- τη δυνατότητα του κράτους να παρέμβει στον τομέα της ενέργειας και αγνόησε αυτό που κάθε χώρα θα έπρεπε να έχει ως στόχο: την ενεργειακή ασφάλεια και αυτονομία, παραδίδοντας τη χώρα στο ρίσκο του φυσικού αερίου.

Σε ό,τι αφορά δε τον Νικόλα Φαραντούρη είπε ότι ως επιστήμονας τις ημέρες της ενεργειακής κρίσης κάνει το καθήκον του: “Τεκμηριώνει, διαφωτίζει, παρεμβαίνει”. Γι’ αυτό κι αυτό ήταν ένα ακόμη καρφί για τον καθηγητή Τσιόδρα, “να αφήσουμε τις εύκολες ατάκες και να αναζητήσουμε λύσεις που περνάνε μέσα από τη βάσανο της μελέτης, της γνώσης και της τεκμηρίωσης”.

Ενεργειακή κρίσηΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραενέργεια