Πολιτική|21.10.2022 17:00

Ακάρ: «Περιμένουμε η Ελλάδα να πιάσει το χέρι της ειρήνης που τείνουμε»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε με δημοσιογράφους σε κομματική εκδήλωση στην Αδριανούπολη και αναφερόμενος στα προβλήματα με την Ελλάδα υποστήριξε ότι για την επίλυση των προβλημάτων είναι σημαντικός ο διάλογος.

«Ζητούμε διάλογο. Ως υπουργείο, έχουμε μελετήσει μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Οι αντιπροσωπείες μας πήγαν στην Αθήνα δύο φορές. Ήρθαν μια φορά στην Τουρκία. Η τέταρτη συνάντηση θα έπρεπε να γίνει στην Τουρκία. Περιμένουμε δύο χρόνια. Μεταφέραμε την προσδοκία μας στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και περιμένουμε την απάντησή τους», ανέφερε.

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι είναι σημαντικό το Αιγαίο Πέλαγος να γίνει μια θάλασσα ειρήνης και  τα πλούτη του να κατανεμηθούν δίκαια.

«Περιμένουμε να πιάσουν το χέρι της ειρήνης που τείναμε. Δυστυχώς, όμως, ορισμένοι πολιτικοί, ειδικά στην Ελλάδα, μιλούν καθημερινά κατά της Τουρκίας. Θυμίζουμε ξανά ότι αυτή δεν είναι ο σωστός δρόμος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα  δεν πρέπει να λειτουργεί με παραινέσεις τρίτων.

«Η έκκληση μας είναι ‘ας μιλήσουμε’ δεν πρόκειται για αδυναμία, ούτε η δήλωσή  μας ‘δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός’ αποτελεί απειλή. Λέμε για να λύσουμε όλα τα προβλήματα ‘ελάτε να τα λύσουμε διμερώς, μη βάζετε άλλους, μην ελπίζετε σε βοήθεια άλλων. Η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Να το γνωρίζετε αυτό».

Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις εγγυήσεις στην Κύπρο και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον.

«Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων των Κυπρίων αδελφών μας με τετελεσμένα. Αυτό θέλουμε να το γνωρίζουν όλες οι πλευρές», ανέφερε. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικές σχέσειςειδήσεις τώραελληνοτουρκικάΕλλάδαΤουρκίαΧουλούσι Ακάρ