Ελληνοτουρκικά: Η διπλή απάντηση της Αθήνας στις λεκτικές ακροβασίες της Άγκυρας
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΜε ένα κύκλο επαφών που στόχο έχουν να διεθνοποιήσουν την τουρκική προκλητικότητα αλλά και με συγκεκριμένες κινήσεις που έχουν οδηγήσει στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων δυνάμεων απαντά η Αθήνα στις κινήσεις της Άγκυρας. Το διπλωματικό σπριντ που είναι σε εξέλιξη έχει ως στόχο να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ την ίδια στιγμή ο πιεσμένος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επενδύει στο εσωτερικό της χώρας του σε μια «σκληροπυρηνική» ατζέντα για να σώσει ό,τι μπορεί.
Η Αθήνα εστιάζει στο διπλωματικό πεδίο, αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και στέλνοντας σαφές μήνυμα πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικά σχέδια δεν βρίσκουν ευήκοα ώτα στην διεθνή σκηνή. Χθες ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν (σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε μετά από πρωτοβουλία των ΗΠΑ), όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τεκταινόμενα στην περιοχή θα συζητηθούν και στη συνάντηση που θα έχει μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς.
Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως η χώρα «δεν τρομοκρατείται και δεν πανικοβάλλεται», καθώς έχει αναβαθμιστεί η αποτρεπτική ισχύς των ενόπλων δυνάμεων και έχει ανέβει πολλά επίπεδα γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά. «Διεθνοποιούμε τις προκλήσεις και έχουμε προχωρήσει σε ένα γενναίο εξοπλιστικό πρόγραμμα με την απόκτηση οπλικών συστημάτων τα οποία θωρακίζουν την άμυνα της χώρας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Από την κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονιστεί πως τα παράθυρα του διαλόγου είναι ανοικτά, αλλά οι πόρτες στις προκλήσεις παραμένουν ερμητικά κλειστές. Αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία οξύνει τους τόνους αλλά η γειτονική χώρα αυτή που εμμένει σε μια αναθεωρητική ατζέντα και συντηρεί ένα νέο- οθωμανικό αφήγημα.
Την ίδια στιγμή όλη τη «βεντάλια» των θεμάτων ανοίγει η Άγκυρα, που διατηρεί την εμπρηστική ρητορική για την αποστρατικοποίηση των νησιών και εμμένει στα fake news για το μεταναστευτικό. Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξε ένας νέος κύκλος προκλητικών αναφορών στο μεταναστευτικό, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να υπογραμμίζει χαρακτηριστικά πως «ψέματα, συκοφαντίες και μεσαιωνικές συμπεριφορές από την τουρκική πλευρά δεν θα αποδεχθούμε!» .
Στο μεταξύ χθες στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών επανήλθε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα τη δημιουργία τετελεσμένων. Έφτασε δε στο σημείο να μιλήσει για «στρατιωτικοποίηση νησιών κάτω από τη μύτη της Τουρκίας», επιχειρώντας να επιρρίψει ευθύνες στις ΗΠΑ.
Δεν είναι τυχαίο πως το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα «παράπονα» από την τουρκική πλευρά, που επιδιώκει να εμφανιστεί αδικημένη. Και το γεγονός πως δεν έχει καταφέρει να βρει το δρόμο για τα αμερικανικά F 16 έχει ως αποτέλεσμα να ανεβαίνουν όλο και περισσότερο οι τόνοι. Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναζητά τρόπο να δικαιολογήσει στο εσωτερικό ακροατήριο το γεγονός πως η χώρα του δεν βρίσκει ευήκοα ωτα στην διεθνή σκηνή και να μιλά για «ιμπεριαλιστές που δεν χωνεύουν την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας».
Το προεκλογικό αφήγημα Ερντογάν
Σκληροπυρηνική ατζέντα και παροχές επιστρατεύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να αυξήσει τα ποσοστά του στο δρόμο προς τις κάλπες, που θα γίνουν στην γειτονική χώρα το 2023. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Τούρκο πρόεδρο να έχει ένα οριακό προβάδισμα σε σχέση με τον αρχηγό του ρεπουμπλικανικού κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην περίπτωση του δεύτερου γύρου.
Το γεγονός αυτό αναμένεται να ωθήσει τον Τούρκο πρόεδρο σε ακόμα υψηλότερους τόνους, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για ουσιαστική αλλαγή της στάσης του. Η προσπάθεια προσέγγισης ενός πιο συντηρητικού ακροατηρίου συνεχίζεται και κάθε άλλο παρά τυχαίοι είναι οι υψηλοί τόνοι που χρησιμοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή πολιτικοποιείται και το ζήτημα της μαντίλας στις δημόσιες υπηρεσίες, με τον κ. Ερντογάν να φτάνει στο σημείο να μιλήσει ακόμα και για δημοψήφισμα, αν η βουλή δεν προχωρήσει στη θέσπιση νόμου (αν και στην Τουρκία δεν εγείρεται τέτοιο ζήτημα εδώ και χρόνια). Υπενθυμίζεται πως για δεκαετίες στη γειτονική χώρα η ισλαμική μαντίλα ήταν απαγορευμένη στις δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια στην πράξη δεν εφαρμόζονται ανάλογες απαγορεύσεις και επομένως πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ως στόχο περισσότερο να ικανοποιήσει ένα συγκεκριμένο ακροατήριο.
Παράλληλα βέβαια στο δρόμο προς τις εκλογές θα εντείνεται και η παροχολογία, με ό,τι βέβαια αυτό συνεπάγεται για την λαβωμένη τουρκική οικονομία. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει μεταξύ άλλων ένα νέο πρόγραμμα στέγασης πολιτών με χαμηλά εισοδήματα και από ό,τι φαίνεται θα ακολουθήσει ανάλογη στρατηγική και τους επόμενους μήνες.
- «Φραστικές επιθέσεις, σωματική βία, χυδαίες απειλές»: Η καθημερινή κόλαση που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί
- Δημόσια νοσοκομεία: Σε αυτές τις 3 περιπτώσεις θα πληρώνουν οι πολίτες - Τι ισχύει με τα απογευματινά χειρουργεία
- Fuel Pass 3: Απορρίπτει το ενδεχόμενο ο Σταϊκούρας - «Έχουμε δώσει περισσότερα από κάθε κράτος»
- Συντάξεις: Τι αύξηση κερδίζουν όσοι συνταξιοδοτηθούν το 2023 - Παραδείγματα
- Όλα όσα δεν πρέπει να πεις σε μια γυναίκα που νοσεί από τον καρκίνο του μαστού
- ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Θέλουν να αγνοήσουν πλήρως την Κύπρο - Ο χάρτης με τα σχέδια των Τούρκων
- Ισραήλ: Ήχησαν οι σειρήνες στα κεντρικά της χώρας – Εκτοξεύθηκε πύραυλος από την Υεμένη
- Κρύο, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα σήμερα
- Συμβουλές για «αναίμακτα» Χριστούγεννα: Πώς να κρατήσετε την ένταση μακριά από το οικογενειακό τραπέζι