Πολιτική|26.10.2022 07:08

Νέα Δημοκρατία: O κύκλος των χαμένων στελεχών - Η διαγραφή Πάτση και όσοι προηγήθηκαν

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας βρέθηκε χθες ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης, καθώς όπως ανακοινώθηκε «οι εξηγήσεις του για τις επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν κρίθηκαν επαρκείς». Είναι ο δεύτερος βουλευτής- είχε προηγηθεί ο Κ. Μπογδάνος - που βλέπει την πόρτα της εξόδου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο έχουν υπάρξει και πολυσυζητημένες «παραιτήσεις».

Υπενθυμίζεται πως εκτός κυβέρνησης στην τελευταία τριετία βρέθηκαν επίσης δύο στελέχη του υπουργικού συμβουλίου, ο Σπήλιος Λιβανός και ο Αντώνης Διαματάρης για διαφορετικούς λόγους. Βέβαια η πλέον πολυσυζητημένη «έξοδος» ήταν αυτή του Γρηγόρη Δημητριάδη για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, υπόθεση που οδήγησε και στην αλλαγή φρουράς στην ΕΥΠ.

Στην περίπτωση της διαγραφής από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ανδρέα Πάτση προηγήθηκε ένα πλούσιο παρασκήνιο. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες από το ΣΥΡΙΖΑ πως ο κ. Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκ. στην τιμή των 4,3 εκ. αλλά και πως είχε συνάψει συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις με τα ΕΛΤΑ.

Χθες ο βουλευτής εκλήθη χθες το πρωί για διευκρινίσεις από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Μπούγα και τα όσα είπε- σε αυτή την σύντομη συνάντηση - δεν κρίθηκαν επαρκή. Για να ακολουθήσει η ανακοίνωση πως ο βουλευτής - που δεν παραιτήθηκε και διατηρεί την έδρα- είναι εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

H υπόθεση ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση, καθώς οι πολίτες δίνουν μάχη με τις ανατιμήσεις και ανησυχούν για την επόμενη ημέρα. Το γεγονός πως τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας αφορούσαν το ευαίσθητο θέμα των κόκκινων δανείων κάθε άλλο παρά βοηθά την Πειραιώς και η διαγραφή αποτελούσε μονόδρομο.

Με γαλάζιες πηγές να αναφέρουν πως τέτοια συμπεριφορές δεν μπορεί να γίνουν δεκτές και παράλληλα να σημειώνεται πως δεν νοείται βουλευτής να επικαλείται άγνοια νόμου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν βέβαια πως ο θόρυβος δεν θα κοπάσει εύκολα και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την σύγκλιση της επιτροπής πόθεν έσχες.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αριθμεί πλέον 156 βουλευτές από 158 που είχε μετά τις εκλογές το 2019, καθώς ο Οκτώβριος αποδεικνύεται δύσκολος μήνας για το κυβερνών κόμμα. Πριν από έναν χρόνο είχε διαγραφεί ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος καθώς σε συνεδρίαση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικό κρεσέντο με αναφορές και στον εμφύλιο. Η διαγραφή ήρθε από την Σλοβενία, όπου βρισκόταν τότε ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής, ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώναν πως «απόψεις απαράδεκτες που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της Ν.Δ. και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη».

Έκτοτε οι γέφυρες επικοινωνίας του Κωνσταντίνου Μπογδάνου με τη Νέα Δημοκρατία έχουν κοπεί και ο ανεξάρτητος βουλευτής ανακοίνωσε τη δημιουργία του κόμματός του με την ονομασία «ΠΑΤΡΙΔΑ» (Πατριωτική Δύναμη Αλλαγής), με αντιπρόεδρο το πρώην στέλεχος της ΝΔ Αφροδίτη Λατινοπούλου. Είχε προηγηθεί ένας μικρός εμφύλιος στα δεξιά της Νέας Δημοκρατία, καθώς δεν μπόρεσαν μα συνυπάρξουν πολιτικά στο συμμαχικό σχήμα Εθνική Δημιουργία οι Θ. Τζήμερος και Φ. Κρανιδιώτης με τον Κ. Μπογδάνο.

Υπουργικά στελέχη που οδηγήθηκαν στην έξοδο

Είναι γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε ριζικούς ανασχηματισμούς και προτιμά να πορεύεται με ένα δοκιμασμένο υπουργικό συμβούλιο. Ωστόσο, σε δύο περιπτώσεις τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας οδήγησαν σε διορθωτικές κινήσεις στο υπουργικό συμβούλιο για να περιοριστεί το πολιτικό κόστος.

Ήταν Φεβρουάριος όταν κυκλοφόρησε βίντεο με τις απαράδεκτες δηλώσεις του πρώην υπουργού και δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007. «Οποιος έλεγε “καλημέρα” έπαιρνε λεφτά, έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά» είχε μεταξύ άλλων πει ο κ. Δούκας ενώπιον του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού . Μάλιστα στο βίντεο φαίνεται να παρεμβαίνει ο κ. Λιβανός και να λέει « … υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία», ενώ ακούγονται γέλια κατά τη διάρκεια της σύσκεψης.

Το βίντεο είχε πάρει διαστάσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Ηλείας και ο κ. Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον κ. Λιβανό - που ήταν προσωπικός του φίλος -και του ζήτησε εξηγήσεις. Ο υπουργός έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή. Να σημειωθεί πως μετά από το επίμαχο βίντεο αποφασίστηκε και η διαγραφή του Πέτρου Δούκα από την Νέα Δημοκρατία.

Η πρώτη έξοδος από την κυβέρνηση είχε γίνει το 2019, καθώς ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης υπέβαλε την παραίτηση του μετά από μπαράζ δημοσιευμάτων για το θέμα του πτυχίου. Το ζήτημα προέκυψε όταν ομογενειακή ιστοσελίδα ανέφερε ότι ο υφυπουργός δεν διέθετε μεταπτυχιακό τίτλο από το πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, όπως είχε αναφέρει στο επίσημο βιογραφικό του. Αμέσως ακολούθησαν πυρά από την αντιπολίτευση, το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ακολούθησε η παραίτηση.

Ο Αύγουστος που κλυδώνισε την κυβέρνηση

Αδιαμφισβήτητα ο πιο δύσκολος μήνας μέχρι τώρα για το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο Αύγουστος, οπότε και αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Μια υπόθεση που «τράνταξε» την κυβέρνηση καθώς βρέθηκε αντιμέτωπη με τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης και οδήγησε στο ναδίρ στις σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το Κίνημα Αλλαγής.

Ως απόρροια των όσων αποκαλύφθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού- που είναι ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπήρξε εκ των στενότερων συνεργατών του- Γρηγόρης Δημητριάδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Την πόρτα εξόδου είδε και ο τότε διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, παραιτήθηκε «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων». Πρόκειται για μια υπόθεση που προκάλεσε σάλο και οδήγησε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και σε κλειστές συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, χωρίς πάντως ακόμα και τώρα να είναι γνωστοί οι λόγοι της παρακολούθησης.

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΝέα ΔημοκρατίαΑνδρέας Πάτσης