Πολιτική|27.10.2022 16:52

Όσα συζήτησαν Μητσοτάκης και Σολτς: Τα μηνύματα για την τουρκική προκλητικότητα, η ενεργειακή κρίση και το μεταναστευτικό

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλαν τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλητηριάζει με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας» και προσέθεσε «τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», ενώ από την πλευρά του ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε με νόημα ότι «αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή». Ξεκαθάρισε, δε, πως τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον Καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου που υπονομεύει τη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στον Έβρο θα επιχειρούν τα τεθωρακισμένα

Ενδεικτικό των προθέσεων του Γερμανού Καγκελάριου και του μηνύματος που στέλνει η γερμανική ηγεσία στην Άγκυρα είναι το γεγονός ότι μόλις ολοκληρώσει ο κ. Σολτς την επίσκεψή του στην Άγκυρα θα επιστρέψει στην γερμανική πρωτεύουσα. Είναι η πρώτη φορά που Γερμανός Καγκελάριος δεν συνδυάζει την επίσκεψη στην Αθήνα με μία επίσκεψη στην Άγκυρα. 

Την ίδια στιγμή τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι γράφουν ότι ο Καγκελάριος Σολτς «παίρνει από την προστασία του την Ελλάδα απέναντι στις απειλές της Τουρκίας». Επίσης υπενθυμίζουν τις επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ο οποίος επανειλημμένα έχει αναφέρει ότι «θα έρθουμε μία νύχτα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες» και επέμεινε ότι «η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και σώζοντας ζωές». «Αντιτάσσουμε στην προκλητικότητα τη διεθνή νομιμότητα», σημείωσε με νόημα και συμπλήρωσε τον καγκελάριο Σολτς υπογραμμίζοντας ότι με βάση με τη διεθνή νομιμότητα μπορούμε να λύσουμε και τη «μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία», δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτή τη γραμμή ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχήθηκε η Τουρκία να επιλέξει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης. «Από τη μεριά μου θα με βρουν πάντα έτοιμο να τείνω χείρα φιλίας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητήθηκαν

Κατά τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση έγινε επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν την βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό Καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε ακόμη για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για την στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Συζήτησαν ακόμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την στήριξή της.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της οποίας θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή πρόκληση του Μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλαφ ΣολτςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκίαΜέγαρο Μαξίμουειδήσεις τώρατουρκική προκλητικότητα