Πολιτική|01.11.2022 07:12

Τα μηνύματα Μητσοτάκη στην Άγκυρα με αναφορές στο Ουκρανικό και οι τακτικισμοί Ερντογάν

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με πολλαπλά διπλωματικά «όπλα» πορεύεται η Αθήνα απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ωστόσο δεν υπάρχουν αυταπάτες πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα αλλάξει στρατηγική. Το γεγονός πως το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος βλέπει μία μικρή βελτίωση στα δημοσκοπικά του ποσοστά εκτιμάται πως τον ενθαρρύνει στο να διατηρήσει μια εμπρηστική ρητορική με στόχο ένα σκληροπηρυνικό ακροατήριο. Υπενθυμίζετε εδώ πως η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές το 2023 με τον κ. Ερντογάν να δίνει μία δύσκολη μάχη, καθώς η πορεία της οικονομίας κάθε άλλο παρά τον βοηθά.

Το μέχρι που θα τραβήξει το σχοινί ο Τούρκος πρόεδρος είναι κάτι που μένει να φανεί, ωστόσο στην Αθήνα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και συνεχίζεται με συγκεκριμένες κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα η διεθνοποίηση της προκλητικότητας της Άγκυρας. Το μήνυμα που εκπέμπεται με σαφήνεια είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές και πως πρέπει επιτέλους η Άγκυρα να εγκαταλείψει τα νεο- οθωμανικά της όνειρα.

Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε χθες από την Λιθουανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και πως το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα πηγή έντασης μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Μάλιστα τόνισε εκ νέου πως «η Ελλάδα έχει ανοικτό παράθυρο στο διάλογο και πάντα κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και στις απειλές της εδαφικής της ακεραιότητας»

Ο διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής πλευράς θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα και είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στην Εσθονία και την Πέμπτη μεταβαίνει στη Γερμανία. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επισκέφθηκε την Αθήνα, ενώ οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχαν πρόσφατα συζητηθεί στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Αυτό που υπογραμμίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως η Τουρκία εξακολουθεί να έχει το ρόλο του ταραξία στην περιοχή, ενώ η χώρα μας διαδραματίζει έναν σταθεροποιητικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στη στάση της Άγκυρας σχετικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία θεωρεί ότι είναι αποδεκτό να παρέχει όπλα στην Ουκρανία, ενώ εξυπηρετεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας και αγνοεί τις κυρώσεις της ΕΕ». Όπως σημείωσε «πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε -το κάναμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- ότι θα καλέσουμε όλες τις χώρες, ιδίως εκείνες τις χώρες που φιλοδοξούν -τουλάχιστον στα λόγια- να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, να ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει».

Την ίδια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική είναι η ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ της απόφασης για την ανανέωση της Αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη για ένα χρόνο. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν πως στο κείμενο της απόφασης γίνεται, για πρώτη φορά, ρητή αναφορά στο άρθρο 6 της Συμφωνίας του φόρουμ πολιτικού διαλόγου της Λιβύης, η οποία προβλέπει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνάπτει συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα στο μέλλον και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την εξωτερική πολιτική της χώρας. «Η υπογραφή μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας του "memorandum" για τους υδρογονάνθρακες εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την κατηγορία», επισημαίνουν.

Η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Τρίπολης έχει άλλωστε πυροδοτήσει σωρεία αντιδράσεων και είναι χαρακτηριστική η σαφής θέση που έχει πάρει η Αίγυπτος. Μάλιστα παρά τις προσπάθειες της η Άγκυρα δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κάιρο, σχέσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι ξεκαθάρισε - κατά την διάρκεια συνέντευξης - πως διακόπτεται κάθε συνομιλία με την Άγκυρα καθώς υπάρχει ξεκάθαρη διαφωνία στο θέμα της Λιβύης. Να σημειωθεί εδώ πως στην Αίγυπτο θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να λάβει μέρος στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Τουρκικοί ελιγμοί και fake news

Μεσολαβητικό ρόλο εξακολουθεί να διεκδικεί ο Τούρκος πρόεδρος ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να ενισχύσει την θέση της χώρας του στη διεθνή σκηνή. Αυτή τη φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών και είναι εμφανές πως επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν να συντηρούν το κλίμα έντασης στην περιοχή, με νέα fake news για την χώρα μας. Τη σκυτάλη πήρε χθες ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, εκτοξεύοντας νέες ανυπόστατες κατηγορίες για το μεταναστευτικό και φτάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί πως γίνονται επιθέσεις σε οθωμανικά μνημεία με την ανοχή των ελληνικών αρχών.

Στο δρόμο προς τις τουρκικές εκλογές το 2023 δεν πρόκειται να πέσουν οι τόνοι απέναντι στην Ελλάδα, καθώς υπάρχει ένας… ανταγωνισμός στην πολιτική σκηνή της γειτονικής χώρας για το ποιος θα κερδίσει το σκληροπυρηνικό ακροατήριο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ποντάρει σε μια εμπρηστική ρητορική για να κερδίσει αυτό το κοινό, καθώς η πορεία της τουρκικής οικονομίας τον δυσκολεύει προεκλογικά (αν και επιδίδεται σε μια παροχολογία για να κερδίσει πρωτίστως τα ασθενή οικονομικά στρώματα).

Η πολιτική μάχη στη γειτονική χώρα προβλέπεται σκληρή, καθώς πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει πως ο συνασπισμός Ερντογάν - Μπαχτσελί προηγείται της αντιπολίτευσης. Το γεγονός πως ο Τούρκος πρόεδρος αυξάνει τα δημοσκοπικά του ποσοστά ενδεχομένως να τον «ενθαρρύνει» στο να επιμείνει στην ίδια αναθεωρητική ατζέντα και έτσι δεν αναμένεται να εγκαταλείψει τους υψηλούς τόνους απέναντι στη χώρα μας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΟυκρανίαΟΗΕειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκία