Πολιτική|09.11.2022 04:54

Αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα η κυβέρνηση: Πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα ζητούν λύση - Οι κινήσεις Μητσοτάκη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στις συμπληγάδες του κύματος ακρίβειας και των διαδοχικών αποκαλύψεων για μια σειρά θεμάτων (παρακολουθήσεις, υπόθεση Πάτση κ.α.) βρίσκεται η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει εισηγήσεις για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ στην κυβέρνηση επιχειρούν να ρίξουν στην αντιπολίτευση τις ευθύνες για το βαρύ κλίμα στην πολιτική ζωή.  Ωστόσο, δεν υπάρχουν αυταπάτες στο γαλάζιο στρατόπεδο, που αναγνωρίζουν πως σε αυτή τη μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο θα επικρατήσει το σκληρό ροκ και θα ενταθεί το pressing στην κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η οικονομία είναι αυτή που θα κρίνει τις κάλπες και επομένως η μητέρα των μαχών δίνεται για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας που χτυπά τα νοικοκυριά. Μια σειρά μέτρων στήριξης θα τρέξουν το επόμενο διάστημα (έκτακτο επίδομα 250 ευρώ στους πλέον ευάλωτους, αύξηση συντάξεων, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης), ωστόσο το ενδεχόμενο οριζόντιων μειώσεων στο ΦΠΑ παραμένει εκτός συζήτησης λόγω του δημοσιονομικού κόστους.

Στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα  φαινόμενα αισχροκέρδειας και το βάρος δίνεται σε αυτή τη χρονική συγκυρία στο «καλάθι του νοικοκυριού». Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητο πως σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας ο «κανένας» προηγείται με 37%, ενώ απο εκεί και πέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει οριακό προβάδισμα σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ποσοστά 30.6% και 29.4% αντίστοιχα).

Στο δύσκολο αυτό δρόμο από το γαλάζιο στρατόπεδο προβάλλεται ένα αφήγημα σταθερότητας, προκειμένου να συσπειρωθούν οι ψηφοφόροι και να μην υπάρξει χαλαρή ψήφος στις εκλογές της απλής αναλογικής. Ωστόσο, η δυναμική επαναφορά στο προσκήνιο της συζήτησης για τις παρακολουθήσεις «ναρκοθετεί» την  προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεγγίσει ένα κεντρώο και μετριοπαθές κοινό.

Μια σειρά καυτών ερωτημάτων παραμένουν αναπάντητα, καθώς ακόμα και τώρα δεν είναι γνωστό για ποιους λόγους παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης. Στο μεταξύ η  κυβέρνηση αναγνωρίζει πως υπάρχουν παράνομα λογισμικά στην αγορά, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι πως δεν τα χρησιμοποιούν δημόσιες αρχές. Βέβαια, το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει μια σειρά ερωτηματικών για το ποιοι μπορεί να έχουν πρόσβαση σε ανάλογα λογισμικά και πως ακριβώς θα αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό.

Ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη εξαπέλυσε βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ και  έκανε λόγο για μια στρατηγική «να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη». Ουσιαστικά γίνεται μια προσπάθεια να αποδοθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση  ο θόρυβος που έχουν προκαλέσει τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις παρακολουθήσεις. Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία βλέπουν πως στο συγκεκριμένο θέμα πορεύονται κατά μόνας, καθώς σφοδρά είναι τα πυρά όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Πάντως, δεν είναι μόνο το θέμα των παρακολουθήσεων  αλλά και τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας για τον βουλευτή Ανδρέα Πάτση, που επιδεινώνουν  το κλίμα στο γαλάζιο στρατόπεδο. Το γεγονός πως ο βουλευτής - που διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας  - είχε σχέση με κόκκινα δάνεια έχει βαρύ πολιτικό αντίκτυπο.

«Η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Στον βαθμό αυτό, αναλαμβάνω την ευθύνη η οποία μου αναλογεί» είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «όταν επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους στα ψηφοδέλτια μας μπορεί να υπάρξουν και αστοχίες. Και σίγουρα την επόμενη φορά οφείλουμε να είμαστε ακόμα πιο αυστηροί στο φίλτρο το οποίο βάζουμε…». Πρακτικά το επόμενο διάστημα θα περάσουν από… κόσκινο όλοι οι υποψήφιοι με τα γαλάζια ψηφοδέλτια για να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Πώς απαντά η κυβέρνηση

Μια σειρά από  νομοθετικές παρεμβάσεις επεξεργάζεται η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στείλει μήνυμα πως αντιμετωπίζει τα ανοιχτά θέματα. Στο καυτό θέμα των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει όλα τα παράνομα κακόβουλα λογισμικά που μπορούν να πωληθούν. Επίσης, την  επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί  νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα αυξάνει τις δικλείδες - κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα - σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις που κάνει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Παράλληλα η υπόθεση Πάτση επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τα κενά που υπάρχουν στον ουσιαστικό έλεγχο των πόθεν έσχες. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζουν θεσμικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναληφθούν με στόχο την αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων είναι υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις «πόθεν έσχες». Με το μεγάλο ζητούμενο να είναι να υπάρξει ένα σύστημα το οποίο να μπορεί με ταχύτητα και με απόλυτη διαφάνεια να ελέγχει αυστηρά αυτούς οι οποίοι πρέπει να ελέγχονται.

Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί μια επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης, με μια σειρά πρωτοβουλιών να  είναι στα σκαριά κυρίως στους ευαίσθητους τομείς της παιδείας, της υγείας και της ασφάλισης. Μια σειρά θετικών διατάξεων θα περάσουν από τη Βουλή μέσα στο μήνα, αρχής γενομένης από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας (που  περιλαμβάνει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες, κατάργηση της εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας στο Δημόσιο κ.α.).

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑπαρακολουθήσειςΝέα Δημοκρατίακυβέρνησηειδήσεις τώραακρίβεια