Πολιτική|14.11.2022 05:45

ΣΥΡΙΖΑ για παρακολουθήσεις: Το Predator έφθασε στην Αθήνα από την Κύπρο για λογαριασμό της κυβέρνησης

Βούλα Κεχαγιά

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τα πράγματα είναι απολύτως ευκρινή: Το Predator ήρθε στην Ελλάδα από την Κύπρο για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου και μάλιστα η πρώτη ενεργοποίηση του spyware έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή σε απόλυτη συνεννόηση και συντονισμό ανάμεσα στους κ.κ. Δημητριάδη, Κοντολέοντα, Λαβράνου, Μπίτζιου και Ντίλιαν.

Μάλιστα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διέλαθε της προσοχής πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου απέφυγε να διαψεύσει ή να σχολιάσει την κρίσιμη αποκάλυψη του Βήματος, ότι δηλαδή το Predator έφθασε στην Αθήνα από την Κύπρο για λογαριασμό της κυβέρνησης και για την ακρίβεια του πυρήνα της, δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά τις αποκαλύψεις για ενεργοποίηση του Predator μέσα στην ίδια την ΕΥΠ θυμίζουν τους ισχυρισμούς εδώ και τέσσερις μήνες -δηλαδή μετά τις αποκαλύψεις για παρακολούθηση Κουκάκη και Ανδρουλάκη- του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου πως η κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με το κακόβουλο λογισμικό. Κάπως έτσι, σύμφωνα με παράγοντες της Κουμουνδούρου επιβεβαιώνονται όσα επισημαίνει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση πως οι περιπτώσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη δεν ήταν συμπτώσεις, αλλά η μέθοδος που ακολουθούσε ο παρακρατικός μηχανισμός υπό τις εντολές Μητσοτάκη.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζουν το γεγονός πως η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει ψέματα και συκοφαντίες μόνο τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento ενώ ήδη από τον Αύγουστο η Καθημερινή είχε μιλήσει για επιπλέον 7-8 πολιτικά πρόσωπα και στη συνέχεια ΤΑ ΝΕΑ περιέγραψαν την παρακολούθηση Χρυσοχοΐδη χωρίς όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μιλήσει για ψεύδη και ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Με το χθεσινό του ρεπορτάζ επί της ουσίας το Βήμα ήρθε να ενισχύσει την  εντύπωση πως υπάρχει λίστας παρακολουθούμενων από το Predator προσώπων και μάλιστα την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Όπως επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε εμμέσως την εγκυρότητα της λίστας δηλώνοντας ότι “με βάση τα δημοσιεύματα η κυβέρνηση φαίνεται ότι υπήρξε ο βασικός στόχος των σκοτεινών κύκλων που χειρίζονταν τα λογισμικά αυτά”.

Η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για ανήκουστη δήλωση σχολιάζοντας πως ο όψιμος ισχυρισμός ότι η κυβέρνηση έχει πέσει θύμα υποκλοπών είναι απλά γελοίος, καθως όλοι γνωρίζουν ότι το κέντρων των παρακρατικών υποκλοπών είναι το ίδιο το πρωθυπουργικό γραφείο.

Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαπιστώνει ότι από τις παρακολουθήσεις και τη νέα λίστα ονομάτων που αποκάλυψε το Documento προκύπτει ότι στο στόχαστρο ήταν και η ροή του χρήματος με παρακολουθήσεις προσώπων που σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα και πολλών επιχειρηματιών.

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις