Πολιτική | 20.11.2022 16:46

Οικονόμου: Μυθιστόρημα και ολοκληρωτικός πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ τα δημοσιεύματα - Τι απαντά ο Ηλιόπουλος

Newsroom

Σχολιάζοντας τα νέα δημοσιεύματα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Γιάννης Οικονόμου έκανε λόγο για «μυθιστόρημα χωρίς τεκμήρια» και τόνισε την ανάγκη της υπόθεσης να επιληφθεί η Δικαιοσύνη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε αναλυτικά στην ΕΡΤ: «Για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έχουμε τη δημοσίευση μιας σειράς εκτιμήσεων, εικασιών, φημών, την αναπαραγωγή ενός μυθιστορήματος, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία και τεκμήρια. Αν υπάρχει ένας κοινός τόπος σε όλα αυτά που βλέπουμε να εξελίσσονται τις τρεις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι απουσιάζουν τα στοιχεία και τα τεκμήρια και βασική αρχή όλων όσων δημοσιεύονται είναι το γεγονός πως ό,τι φαντάζεται ο καθένας, μπορεί να είναι και πραγματικότητα.

Αυτή τη φορά έχουμε και διάνθιση και με διάφορες ιστορίες κατασκόπων, οι οποίοι -υποτίθεται- βρίσκονται εδώ, περιτριγυρίζουν τη χώρα. Αφού "επηρέασαν τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας, μετά περίπου ανάγκασαν τον κ. Τσίπρα να πάει σε ένα κότερο, δύο εβδομάδες μετά το Μάτι, για να φωτογραφηθεί και να δημιουργηθούν τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν". Νομίζω ότι καταλαβαίνει ο καθένας ότι με τις φήμες και, κυρίως, με την καλπάζουσα φαντασία η οποία διαπρέπει στο σκοτάδι -γιατί στο φως η φαντασία ζορίζεται- δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση γύρω από αυτό το θέμα.

Εμείς αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή με πολύ μεγάλη σαφήνεια, είναι ότι η διερεύνηση και η διαλεύκανση αυτής της υπόθεσης είναι έργο -προσθέτω και υποχρέωση- της Δικαιοσύνης. Καθαρά, απλά και κατανοητά. Και για το σύνολο της πολιτικής, της ελληνικής κοινωνίας, πολύ περισσότερο για την Κυβέρνηση, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Πολλώ δε μάλλον, που όπως βλέπουμε και τις τρεις αυτές εβδομάδες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που φέρεται να παρακολουθούνταν ήταν κυβερνητικά στελέχη, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Ακόμα και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, την περίοδο πριν το 2019, με τα λογισμικά παρακολούθησης που από τότε ήταν στη χώρα.

Όμως, απέναντι σε αυτό το όργιο φημολογίας, πολλές φορές αλληλοαναιρούνται και οι ίδιες οι αποκαλύψεις: Για παράδειγμα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του κ. Βαξεβάνη φιγουράρει ανάμεσα στις υπόλοιπες φωτογραφίες και αυτή του κ. Κύρτσου, που λέει ότι παρακολουθείται το τηλέφωνό του με Predator και τον παρακολουθούσε και η ΕΥΠ. Και πριν από έναν μήνα, νομίζω, ο ίδιος ο κ. Κύρτσος αποκάλυψε ότι έλεγξε το τηλέφωνό του και δεν παρακολουθούνταν από το Predator. Στην αγωνία ορισμένων να συνεχίσουν αυτό τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της Κυβέρνησης, ο καθένας λέει, γράφει, αποκαλύπτει, σκηνοθετεί, συγγράφει οτιδήποτε του περάσει από το μυαλό. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, νομίζω ότι αξίζει μία νηφάλια και ψύχραιμη αντιμετώπιση για να δοθούν οι απαντήσεις όπως πρέπει να δοθούν, θεσμικά, όπως επιβάλλεται στη συντεταγμένη Πολιτεία. Και ο θεσμικός τρόπος ανεξαρτήτως τι φαντάζεται ο καθένας και τι έχει στο μυαλό του, είναι η ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι έργο της και υποχρέωσή της να μην αφήσει καμία σκιά πάνω από αυτή την υπόθεση.

Ποιος είναι ο πυρήνας όλων αυτών που μας λένε τις τρεις τελευταίες εβδομάδες και νωρίτερα; Ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι ο «εγκέφαλος» των παρακολουθήσεων. Μας λένε ότι ο Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός, παρακολουθούσε ο ίδιος έναν κορυφαίο Υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη, στενό του φίλο και συνεργάτη 30 χρόνια, τον παρακολουθούσε, λένε, με το Predator, τον παρακολουθούσε με την Ε.Υ.Π., για να ελέγχει τη στάση του ως Υπουργού. Πότε; Το 2020 και το 2021. Και αφού τον παρακολουθούσε, τον παίρνει από το Υπουργείο Ενέργειας που ήταν τότε και του αναθέτει μια πάρα πολύ σημαντική θεματική για την Κυβέρνηση, που αφορά τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, να φέρει σε πέρας μια μεταρρύθμιση που ήταν να παίρνει ο κόσμος τις συντάξεις στην ώρα τους, να κατοχυρωθούν με την Εργατική Νομοθεσία τα δικαιώματα των εργαζομένων, να γίνουν αυξήσεις στις συντάξεις. Να γίνουν, δηλαδή, μια σειρά από σοβαρά ζητήματα. Ποιος είναι ο πυρήνας όλης αυτής της υπόθεσης; Δεν βγάζει άκρη, δεν έχει πολιτικό σκεπτικό, ο Πρωθυπουργός να παρακολουθεί στενούς του συνεργάτες, τον Χατζηδάκη, τον Υπουργό Εξωτερικών, ανθρώπους που κάθονται μαζί του στον πρωινό καφέ. Για ποιο λόγο; Και από αυτή την ιστορία απουσιάζουν τα τεκμήρια, τα στοιχεία. Μόνο ισχυρισμοί και μόνο πράγματα, τα οποία, για να τα αντιμετωπίσει κανείς, οφείλει να τα δει με μια νηφαλιότητα σε ένα θεσμικό πλαίσιο, όπως αρμόζει σε κάθε συντεταγμένη Πολιτεία.

Όλα αυτά είναι στοιχεία ενός ολοκληρωτικού πολέμου από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, που δεν έχουν κανένα χαρακτηριστικό πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αλήθεια είναι ότι τα σημάδια αυτής της τακτικής τα είχαμε εντοπίσει και νωρίτερα. Τα είχαμε εντοπίσει την περίοδο της πανδημίας, όπου ο κ. Κουρουμπλής μας έλεγε «δολοφόνους» και ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι «θα πεθαίνει κόσμος στα πάρκινγκ των νοσοκομείων, όπως στο Μπέργκαμο». Τα είχαμε παρακολουθήσει σε φαινόμενα αποτρόπαιων πράξεων που είχαν να κάνουν με εγκληματικές πράξεις σε βάρος ανηλίκων και με διάφορα hashtag, «παιδεραστές» κ.ο.κ.. Τα είχαμε παρακολουθήσει με διάφορα ψέματα και συκοφαντίες που είχαν κατακλύσει τη δημοσιότητα σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό και την οικογένειά του, σε μια αναπαραγωγή, δηλαδή, αυτών που είχαμε ονομάσει «τραμπισμό αλά γκρέκα», που είχε πλήρως υιοθετηθεί ως πολιτικός λόγος από το ΣΥΡΙΖΑ και από τους βραχίονές τους. Τώρα, είναι η κορύφωση αυτής της ιστορίας. Δεν γίνεται στις συντεταγμένες Πολιτείες να αντιμετωπίσεις με διαφορετικό τρόπο αυτή την τακτική, παρά μόνο μέσα από τη θεσμική οδό. Πρώτοι εμείς έχουμε κάθε συμφέρον να μην μείνει καμία σκιά γύρω από αυτή την υπόθεση. Δεν έχει καμία πολιτική λογική, ο ισχυρισμός ότι ο Πρωθυπουργός ήταν «εγκέφαλος» ενός κυκλώματος που είχε στήσει αυτόν τον «μεγάλο αδελφό» και παρακολουθούσε τις ζωές των συνεργατών του, των Υπουργών του, το οτιδήποτε άλλο. Όσο προχωρά η έρευνα της Δικαιοσύνης, βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται και οι αντιφάσεις.

Προφανώς και στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, υπήρξε η ιστορία αυτή με τα κακόβουλα λογισμικά. Δεν ήταν μόνο στη χώρα μας. Ήταν στην Ισπανία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία. Υπάρχουν περιστατικά απόπειρας υποκλοπής προσωπικών δεδομένων από κακόβουλα λογισμικά, όχι μόνο με το Predator, αλλά, όπως έχει αποδειχθεί, το έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και πρωτύτερα με το Pegasus την περίοδο που υπήρχαν και φήμες και πληροφορίες για περίπτωση παρακολούθησης και του κινητού του Πρωθυπουργού. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε. Προς την κατεύθυνση αυτή κινούμαστε στη διαλεύκανση της υπόθεσης με τη Δικαιοσύνη και με τη συνδρομή στη Δικαιοσύνη όλων των αρμόδιων Αρχών και Υπηρεσιών, αλλά και με τον νόμο, ο οποίος καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη, που θα υπάρχει καθολική απαγόρευση εμπορίας, διακίνησης, κατοχής, χρησιμοποίησης αυτών των κακόβουλων λογισμικών, καθώς και με μια σειρά από πάρα πολύ σημαντικών και ουσιαστικών παρεμβάσεων και ρυθμίσεων και στην Ε.Υ.Π., για να διορθωθούν παθογένειες που διαπιστώθηκαν, με αφορμή τις υποθέσεις αυτές τους τελευταίους τρεις μήνες. Θεσμικά, όπως κάνει ο Μητσοτάκης πάντοτε όταν διαπιστώνονται αρρυθμίες και προβλήματα, ερχόμαστε να τις αντιμετωπίσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο λειτουργίας. Με εσωτερική υπηρεσία ελέγχου, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει πλέον ο Διοικητής, με παραπάνω φίλτρα για τις επισυνδέσεις πολιτικών προσώπων, με μια σειρά από ρυθμίσεις που απαντούν σε όλες αυτές τις στρεβλώσεις που διαπιστώσαμε ότι ίσχυαν».

«Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνοι για τη δημοκρατία» - Η απάντηση Ηλιόπουλου

Τους ισχυρισμούς Οικονόμου σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι, «για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε νέα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Κυριακάτικου τύπου είναι τόσο αστεία που ούτε λίγο ούτε πολύ μας καλεί να εκφράσουμε και την συμπαράστασή μας στον «κακόμοιρο» πρωθυπουργό μας που ο ίδιος ήταν στόχος παρακολουθήσεων.

Θα ήταν πράγματι για γέλια οι ισχυρισμοί τους αν τα πεπραγμένα τους δεν ήταν τόσο επικίνδυνα για τη δημοκρατία. Ωστόσο, πέρα από τους γελοίους ισχυρισμούς, για μια ακόμη φορά  καμία ουσιαστική απάντηση δε δίνει η κυβέρνηση. Ούτε λέξη για το αν θα ζητήσουν απαντήσεις μέσω της ΑΔΑΕ από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, για το αν παρακολουθούσαν υπουργούς, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, ευρωβουλευτές και δημοσιογράφους.

Ούτε κουβέντα για το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα που αποκαλύπτει ότι το παράνομο λογισμικό Predator λειτουργούσαν αποσπασμένοι αστυνομικοί των οποίων πλέον γνωρίζουμε ονόματα και διευθύνσεις».

Νάσος ΗλιόπουλοςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΕΥΠΝέα ΔημοκρατίαΓιάννης Οικονόμουειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις