Πολιτική|28.11.2022 20:33

Ηλεκτρισμένο το κλίμα μετά την εξέταση Δημητριάδη στην Θεσμών και Διαφάνειας - Τα πρώτα προεκλογικά «πυρά» Μητσοτάκη - Τσίπρα

Newsroom

Το κλίμα στην επιτροπή Θεσμών είχε φορτιστεί πριν αρχίσει η κατάθεση Δημητριάδη, καθώς σε δύο ψηφοφορίες η πλειοψηφία με ψήφους 10 κατά έναντι 9 υπέρ, είπε «όχι» σε ανοιχτή συνεδρίαση της επιτροπής και «όχι» σε βίαιη προσαγωγή των τριών επιχειρηματιών που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σχετίζονται με το Predator.

«Για ακόμη μια φορά έπεσαν στο κενό οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης να εκμεταλλευτούν την υπόθεση των υποκλοπών. Ο κ. Δημητριάδης και ήρθε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και έδωσε απάντηση σε όλα», δήλωσε σχετικά με τη συνεδρίαση ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο του ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συντήρησε το κλίμα της ομερτά και έγινε ξεκάθαρη η πρόθεση της να μην πέσει φως στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη διασύνδεση ΕΥΠ και Predator και τις πολύ πραγματικές ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, τόσο για το σκάνδαλο όσο και για τη συγκάλυψη του».

Από το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης υπογράμμισε ότι «διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θέλει να κρατήσει σε απόλυτο σκοτάδι άνομες ενέργειες όπως η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών , άνομες ενέργειες που οφείλονται είτε σε κρατικές υπηρεσίες, είτε σε ιδιώτες».

Άγνοια δήλωσε ο Δημητριάδης για τις παρακολουθήσεις

Πέντε «δεν» και μια επίκληση στο απόρρητο χαρακτήρισαν την εξέταση του Γρηγόρη Δημητριάδη ο δήλωσε πως ο πρωθυπουργός δε γνώριζε για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ. 

Συγκεκριμένα ο παραιτηθείς διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι:

  • Δε γνώριζε για παρακολούθηση Χατζηδάκη από την ΕΥΠ και επικαλέστηκε μάλιστα το απόρρητο για την εθνική υπηρεσία πληροφοριών
  • Δεν αγόρασε το Predator η κυβέρνηση
  • Ο ίδιος δεν έκανε δουλειές με τους Λαβράνο και Μπίτζιο, ενώ
  • Δε γνώριζε τον επιχειρηματία Ταλ Ντίλιαν, και ότι
  • Δεν πήγε ποτέ στο ΚΕΤΥΑΚ, ούτε γνώριζε στελέχη του.

Αυτή η άγνοια πάντως που δήλωσε ο Γ.Δημητριάδης για το ΚΕΤΥΑΚ, (που με βάση τα δημοσιεύματα αποτελούσε το κέντρο λειτουργίας του Predator), και είναι κομμάτι της ΕΥΠ, εξόργισε τον Παύλο Πολάκη ο οποίος του ζήτησε το λόγο. «Με βάση το ΦΕΚ του 2021, είχατε την ευθύνη έγκρισης του κανονισμού λειτουργίας του ΚΕΤΥΑΚ. Όταν εγώ είχα την ευθύνη του ΕΟΠΥΥ και ενέκρινα τον κανονισμό παροχών του, ήξερα πού “κλ…. το μπαρμπούνι” στον ΕΟΠΥΥ.  Εσύ, δεν ξέρεις τίποτα και κανέναν για το ΚΕΤΥΑΚ;  Και την ίδια στιγμή που δεν ξέρεις κανέναν και δεν έχεις πάει ποτέ εκεί, πως είσαι κατηγορηματικός ότι δε χρησιμοποίησαν ποτέ το Predator;», ρώτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

«Άλλη μία επιπλέον συνεδρίαση σήμερα της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας όπου επιμένει η πλειοψηφία της, όλα στο σκοτάδι, τίποτα στο φως. Για δε την υπόθεση ΚΚΕ, όλοι τους ομονοούν σε ένα πράγμα: Στο θάψιμο της υπόθεσης», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης.

Εκλογικές αναφορές και βεβαιότητα για δεύτερη τετραετία από Μητσοτάκη

Η σημερινή  συνεδρίαση της Θεσμών και Διαφάνειας πραγματοποιήθηκε στο πεδίο της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στον δρόμο προς τις κάλπες που κανείς δεν ξέρει πότε θα στηθούν, ωστόσο, έχουν αρχίσει να «μυρίζουν», κατά τις δηλώσεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται. Μιλώντας στους επενδυτές, στη Morgan Stanley, ο πρωθυπουργός τοποθετήθηκε για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα και για τις επικείμενες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι, το 2022, ήταν μία χρονιά που έγιναν επενδύσεις – ρεκόρ στη χώρα μας και το ίδιο πιστεύει ότι θα γίνει και το 2023. Όμως, όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπάρχει και μία μεταβλητή, που δεν είναι άλλη από τις εκλογές.

«Πιστεύω όμως ότι γρήγορα θα επιλυθεί το ζήτημα αυτό και θα υπάρξει μεγαλύτερη ώθηση στις επενδύσεις στη χώρα μας», σημείωσε ο ίδιος. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές υποστηρίζοντας ότι η απόσταση μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης δεν θα είναι μεγάλη. «Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών-, ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Η επιλογή στην Ελλάδα είναι, πιστεύω, πλέον ξεκάθαρη. Οι πολίτες μπορούν να αξιολογήσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια δικής μας διακυβέρνησης και τη διακυβέρνηση του προκατόχου μου, που είναι ο κύριος διεκδικητής των εκλογών», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις πρώτες του δηλώσεις με τις οποίες δείχνει τον «χάρτη» των εκλογών, ενώ εμφανίζεται βέβαιος ότι δεν πρόκειται να σχηματιστεί από την πρώτη κάλπη κυβέρνηση.

«Ο Μητσοτάκης κρύβεται από τη Βουλή γιατί είναι ένοχος»

Όλα αυτά, όσο ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε με νέα, επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό – την πέμπτη κατά σειρά, σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ερώτησή του, κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι κρύβεται και ότι είναι ο ιθύνων νους πίσω από το σύστημα που πραγματοποιούσε τις υποκλοπές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι, ο πρωθυπουργός, αρνείται τον κυβερνητικό έλεγχο επί τέσσερις εβδομάδες, αλλά την ίδια ώρα βρίσκει χρόνο για προεκλογικές εκδηλώσεις και κομματικές φιέστες. Ο Αλέξης Τσίπρας καταλήγει θέτοντας στον πρωθυπουργό δύο ερωτήματα:

  • Αν θα εμφανιστεί στη Βουλή για να διαψεύσει τις παρακολουθήσεις της εισαγγελέα της ΕΥΠ, του οικονομικού εισαγγελέα και του αρχηγού της ΕΛΑΣ, και
  • Αν θα απευθυνθεί στην ΑΔΑΕ για να πάρει απαντήσεις σχετικά με το αν, όντως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τα εν λόγω πρόσωπα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά όντως ότι έρχονται εκλογές αφού σήμερα, στο εκτελεστικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανέβουν οι ρυθμοί της προετοιμασίας, να ετοιμαστούν πολύ γρήγορα οι προεκλογικοί κατάλογοι, καθώς η Κουμουνδούρου εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενδεχομένως και μέσα από την προκήρυξη εκλογών να επιχειρήσει να βγει από τον ασφυκτικό κλοιό που, όπως λένε, δημιουργούν οι καθημερινές αποκαλύψεις που έρχονται στο φως. Σύμφωνα με την τοποθέτηση Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ως ένοχος δεν έχει απαντήσεις και γι’ αυτό κρύβεται. Και ταυτόχρονα σχεδιάζει τη διαφυγή του μέσα από την προκήρυξη εκλογών πριν αρχίσει να κλείνει ασφυκτικά ο κλοιός των αποκαλύψεων. Ο ελληνικός λαός έχει κρίση και θα δώσει λύση. Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία δε θα είναι αιφνιδιασμός, θα είναι λύτρωση».

Η απάντηση Οικονόμου στον Τσίπρα

Πυρά προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σημειώνοντας ότι «συνεχίζει μονότονα την προσπάθειά του να δημιουργεί εντυπώσεις», ενώ με αφορμή την πέμπτη κατά σειρά ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό σχολίασε: «ας κάνει λίγο υπομονή».

Η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου

Παρότι η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, εδώ και καιρό, τη διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με τα λογισμικά παρακολούθησης και συνδράμει το έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης ώστε η έρευνα να προχωρά γοργά, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει μονότονα την ίδια τακτική. Προσπαθεί -παίρνοντας κάθε εβδομάδα τη σκυτάλη από τον δημοσιογραφικό του βραχίονα - να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναπαράγοντας ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς και επιζητώντας το θέαμα και όχι την ουσία.

Να είναι σίγουρος ότι όλες οι απαντήσεις θα δοθούν όταν ολοκληρωθούν οι θεσμικές διαδικασίες, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και για όλο το διάστημα δράσης των λογισμικών αυτών στην Ελλάδα.

Όσον αναφορά την αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό στο Κοινοβούλιο, ας κάνει λίγο υπομονή. Σύντομα ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη θωράκιση απέναντι στα κακόβουλα λογισμικά και την αντιμετώπιση διαχρονικών παθογενειών στο κομμάτι των υπηρεσιών ασφαλείας. Θεσμικά, υπεύθυνα, συγκροτημένα, τεκμηριωμένα και συγκεκριμένα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειαςειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΣΥΡΙΖΑεκλογές 2023Γρηγόρης ΔημητριάδηςΕΥΠ